Blog

Kunnen API's helpen bij de klantervaring in Retail?

Het is 2023 en de wereld van de Retail staat nooit stil. E-commerce en vooral de Omnichannel Experience worden steeds belangrijker. Het einddoel van elke retailer die zowel een webshop als fysieke winkels heeft is het aanbieden van de beste klantervaring. Hoe doen we dit?

Het is 2023 en de wereld van de Retail staat nooit stil. E-commerce en vooral de Omnichannel Experience worden steeds belangrijker. Het einddoel van elke retailer die zowel een webshop als fysieke winkels heeft is het aanbieden van de beste klantervaring. Het zou voor de klant niet uit moeten maken waar hij of zij het product heeft gekocht, de ervaring en vooral klantenservice zou overal hetzelfde moeten zijn. 

Helaas komen we het zelf als consument nog te vaak tegen dat we iets online bestellen bij de webshop (bijvoorbeeld kleding) en het product voldoet niet (bijvoorbeeld te groot) dat we dit product dus niet kunnen omruilen in de fysieke winkel. Dat niet alleen, maar dat de winkel het product wel voor jou terug wilt sturen indien jezelf de originele verpakking, pakbon en factuur er ook bij inlevert. Zeker na belangrijke actieperiodes (denk aan Sinterklaas, kerst, de BTW dagen) is het belangrijk om de klanten niet kwijt te raken. 


De uitdaging

Nu komt een van de grootste uitdagingen binnen de Retail naar boven, hoe krijgen de webwinkel en fysieke winkel met elkaar verbonden? Door keuzes gemaakt in het verleden werken de webwinkel en de fysieke winkels vaak met verschillende systemen en daarbij ook 2 verschillende databases voor producten en voorraad. Nu is de simpelste conclusie om 1 systeem te kiezen en bijvoorbeeld het systeem van de website ook te implementeren bij de fysieke winkels. 

Nu is dat niet altijd haalbaar door:

  • Hoge implementatiekosten
  • Lange implementatietijd aangezien alle data overgezet moet worden
  • Nieuwe leercurve voor al het winkelpersoneel 
  • Kans op foute bestellingen/verkopen is de eerste weken/maanden vrij hoog omdat de automatismes van het oude systeem eruit moeten slijten

Wij zouden zelf eerder zeggen naar een gedegen integratieoplossing en dan komt bij E-commerce het gebruik van API’s snel naar voren. 


API's in de Retail

API's of Application Programming Interfaces spelen een cruciale rol in de Retail. Ze laten verschillende systemen en platforms toe om te communiceren en informatie te delen, wat de efficiëntie en klantervaring aanzienlijk kan verbeteren.

Een van de belangrijkste manieren waarop API's in de Retail worden gebruikt, is door integratie met e-commerceplatforms. Door API's te gebruiken, kunnen retailers hun online winkel eenvoudig verbinden met andere systemen, zoals voorraadbeheersoftware, betalingsverwerkers, softwaresystemen in de fysieke winkels en verzendproviders. Dit maakt real-time updates en nauwkeurige informatie mogelijk, wat problemen zoals te veel verkopen of vertraagde verzending kan helpen voorkomen.


API's om de klantervaring te verbeteren

API's kunnen ook worden gebruikt om de klantervaring te verbeteren. Retailers kunnen bijvoorbeeld API's gebruiken om hun website of mobiele app te integreren met sociale mediaplatforms, waardoor klanten kunnen inloggen met hun sociale media-accounts en gemakkelijk producten kunnen delen met hun vrienden en volgers. Bovendien kunnen Retailers API's gebruiken om toegang te krijgen tot klantgegevens en gepersonaliseerde aanbevelingen en promoties te maken.


API's om de supply chain te verbeteren

Een andere belangrijke use case voor API's in de Retail is op het gebied van supply chain management. Retailers kunnen API's gebruiken om met leveranciers te communiceren en voorraadniveaus in realtime te volgen. Dit kan detailhandelaren helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het bestellen en opslaan van producten, wat kan helpen de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen.


Conclusie

Kortom, API's spelen een cruciale rol in de Retail door naadloze communicatie en integratie tussen verschillende systemen mogelijk te maken, de klantervaring te verbeteren en een efficiëntere manier te bieden om voorraad te beheren. Retailers die API's effectief gebruiken, kunnen een concurrentievoordeel behalen en meer verkopen genereren. Hier helpen wij jou graag bij door onze jarenlange ervaring op het gebied van Data-integratie. ECS International heeft de juiste oplossing in huis om snel en vakkundig deze transitie in te gaan en belangrijkste bedrijfsprocessen te versnellen.Neem vandaag nog de controle over deze integratie en neem contact met ons op via ons contactformulier of op +31229-574331.