Blog

Slimme digitalisering in retail vraagt om een integratieplatform

In de detailhandel gaat de omzetgroei uit internetverkopen zodoende gewoon door. Slimme digitalisering helpt om steeds klaar te zijn voor nieuwe ontwikkelingen en om te werken aan groei en klanttevredenheid. Met een platform lukt dat beter.

Slimme digitalisering in de retail vraagt om een integratieplatform

Retailers kregen klappen toen door corona winkels dichtgingen. Het is tekenend voor de sector dat die er juist in een crisis in slaagt zichzelf opnieuw uit te vinden. Er werden razendsnel nieuwe digitale kanalen opgezet en nieuwe businessmodellen bedacht. In de detailhandel gaat de omzetgroei uit internetverkopen zodoende gewoon door. Slimme digitalisering helpt om steeds klaar te zijn voor nieuwe ontwikkelingen en om te werken aan groei en klanttevredenheid. Met een platform lukt dat beter.

De retailsector staat voor de uitdaging om aan de steeds veranderende verwachtingen van klanten te voldoen. Volgens de laatste Retail Update van de Rabobank (september 2021) is de toekomst van de retail ‘de naadloze digitale integratie van online en offline commercie, waarbij de klant volledig centraal staat’.1 De sleutel is de mobiele telefoon, stelt de bank. Die vormt de cruciale verbinding tussen beide werelden.


Trends en ontwikkelingen

De schrijvers van de update zien vijf ontwikkelingen die ondernemers ertoe dwingen hun strategie aan te passen en slim te digitaliseren:

  1. Fusion;
  2. Verticale integratie en smart data;
  3. Omnichannel en technologie;
  4. Samenwerking (verticaal of via platforms);
  5. Markt en concurrentiepositie.


Een beknopte uitleg:

  1. in feite gaat het hier om een vorm van branchevervaging. Als voorbeeld wordt Omoda genoemd, een merk dat van oudsher schoenen verkoopt maar nu ook online kleding toevoegt aan het assortiment.
  2. gaat over het direct leveren aan de consument, zoals kauwgomfabrikant Ben Bits doet via een eigen webshop. Met deze webwinkel, in combinatie met de inzet van social media, PR en influencers, wordt gebouwd aan een merk dat een jongere doelgroep moet aanspreken.
  3. is het contact zoeken met klanten via de fysieke winkel en online kanalen (waaronder social media), maar dan wel op een eenduidige manier. Dat betekent dat er zoveel mogelijk samenhang moet zijn. Coolblue is hiervan een (omgekeerd) voorbeeld. Begonnen als onlineshop kwamen er winkels bij waar klanten onder meer terecht kunnen om online bestellingen af te halen.
  4. een voorbeeld is het partnerschap van supermarkten met foodblogs en culinaire websites, waarbij consumenten ingrediënten uit recepten direct in de online winkelmand plaatsen.
  5. de animo voor winkelen neemt weer toe en de leegstand in winkelcentra neemt af. Daarnaast kwam er in de eerste helft van 2021 een recordaantal webwinkels bij. Daardoor neemt de noodzaak om op te vallen en onderscheidend vermogen te benadrukken toe.


Leg de basis met een integratieplatform (as a Service)

Om niet achterop te raken bij al deze ontwikkelingen is achter de schermen een stevige digitale basis nodig. Een webshop met betaalmogelijkheid en aanbevelingen bijvoorbeeld, vraagt om allerlei koppelingen en integraties.


Een platform zorgt voor de connectiviteit om alles en iedereen met elkaar te verbinden, data te verzamelen en te analyseren en voorspellingen te doen. Door data uit verschillende bronnen samen te brengen ontstaat bijvoorbeeld een 360 graden klantbeeld. Retailers kunnen daardoor hun aanbod beter op behoeften afstemmen. De inrichting van een platform is specialistenwerk dat vaak wordt uitbesteed.


Neem afscheid van papier

Doordat een platform ook fungeert als basis voor elektronische data-uitwisseling of EDI, nemen retailers afscheid van de papieren wereld van orders, facturen en pakbonnen. Het geautomatiseerd versturen en ontvangen van berichten naar klanten en leveranciers (ongeacht welk systeem zij gebruiken) levert allerlei voordelen op, zoals:

  • Grotere snelheid;
  • Minder kans op (tik)fouten omdat er geen knip- en plakwerk meer nodig is;
  • Betere planning van logistieke processen en optimalisering van voorraadbeheer: doordat informatie eerder beschikbaar is (in real-time) en doordat algoritmes helpen pieken in de vraag accuraat te voorspellen.


Het combineren van een platform (as a service) met EDI is dus een van die slimme manieren van digitaliseren, die retailers klaarstoomt voor een toekomst in het teken van groei en innovatie.


Meer weten? Lees dan ons e-book ‘De juiste digitale basis: voorwaarde voor omnichannel succes: Hoe een Integratieplatform as a Service digitale transformatie versnelt’ of neem vandaag nog contact met ons op!


1. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6838713467587854336/