Blog

Realtime integratie: hoe u gegevens onmiddelijk kunt uitwisselen en uw verwachtingen beter kunt beheren

Nu het bedrijfsleven sneller beweegt dan ooit tevoren, moeten bedrijven snel gegevens kunnen uitwisselen en analyseren zodra deze beschikbaar zijn. De laatste tijd wint een nieuwere, realtime benadering van communicatie met handelspartners en klanten echter snel aan momentum. Als u nieuwsgierig bent naar wat realtime data-integratie is, wat de voordelen ervan zijn en of het geschikt is voor uw zakelijke behoeften, lees dan verder om erachter te komen.

Nu het bedrijfsleven sneller beweegt dan ooit tevoren, moeten bedrijven snel gegevens kunnen uitwisselen en analyseren zodra deze beschikbaar zijn. Historisch gezien werd de gegevensverwerking echter grotendeels voltooid via EDI-batchintegratie, die niet onmiddellijk werd uitgevoerd. De laatste tijd wint een nieuwere, realtime benadering van communicatie met handelspartners en klanten echter snel aan momentum. Dit wordt realtime integratie genoemd. En het versterkt de relaties door een beter verwachtingsmanagement mogelijk te maken dan ooit tevoren.

Als u nieuwsgierig bent naar wat realtime data-integratie is, wat de voordelen ervan zijn en of het geschikt is voor uw zakelijke behoeften, lees dan verder om erachter te komen.

  • Batch-integratie
  • ETL versus ELT-integratie
  • Realtime-integratie
  • Voordelen van realtime-integratie
  • Verschil tussen batch- en realtime-integratie
  • Batchverwerking of realtime verwerking
  • Realtime versus bijna realtime integratie
  • Hoe u kunt beginnen met het in realtime uitwisselen van gegevens


Soorten Data Integratie

Terwijl real-time data-integratie momenteel aan kracht wint, zijn er een paar andere data-integratiebenaderingen op de markt, waaronder batchintegratie, ETL en ELT.

Batch-integratie

Batchintegratie en -verwerking gaat terug tot de jaren tachtig en is de traditionele, standaardmethode voor data-integratie. Batchverwerking is het verzamelen van gegevens die worden verzameld en opgeslagen. Deze gegevens worden vervolgens allemaal op een bepaald tijdstip in een batch samen verwerkt. Batchintegratieverwerking kan zo worden geprogrammeerd dat deze op specifieke tijdstippen plaatsvindt (dat wil zeggen elke 12 uur) of wanneer een bepaalde drempel aan gegevens wordt verzameld.

Batchverwerking werd populair omdat het efficiënter was om gegevens in groepen te verwerken in plaats van individueel. Dit komt omdat oudere technologieën (die destijds nieuw waren) niet zo krachtig zijn als de moderne oplossingen die we vandaag de dag hebben. Bovendien resulteerde batchintegratie in minder fouten en een grotere netwerkbandbreedte omdat de gegevensverwerking werd gecondenseerd.

Tegenwoordig, nu realtime-integratie voorrang krijgt, beginnen bedrijven zich af te wenden van batch-integratie. Voor scenario's waarin actuele gegevens niet vereist zijn en een kleine vertraging is toegestaan, is batchverwerking echter nog steeds een zeer haalbare optie.

ETL vs. ELT Integratie

Extract-transform-load (ETL) en extract-load-transform (ELT) zijn twee vergelijkbare (zij het verschillende) benaderingen van data-integratie. ETL is de meer traditionele benadering van de twee, zoals deze al sinds de jaren zeventig bestaat.

ETL is een integratieproces dat wordt gebruikt in datawarehousing en dat bedrijven één enkele bron van waarheid biedt door gegevens uit verschillende bronnen te combineren. ETL-integratie bestaat uit drie afzonderlijke en opeenvolgende stappen; extraheren, transformeren en laden.


  1. Extractie: Haalt onbewerkte gegevens op uit een ongestructureerde datapool en migreert deze naar een tijdelijke, gefaseerde gegevensopslagplaats.
  2. Transformeren: Structureert en converteert de gegevens zodat ze overeenkomen met de juiste doelbron.
  3. Laden: Laadt de gestructureerde gegevens in een datawarehouse zodat deze op de juiste manier kunnen worden geanalyseerd en gebruikt.

Elke ETL-fase vereist tussenkomst van data-ingenieurs en ontwikkelaars om om te gaan met de capaciteitsbeperkingen van traditionele datawarehouses.

Aan de andere kant is ELT een veel recentere ontwikkeling en draait de volgorde van de tweede en derde stap om:

  1. Extract: Ruwe gegevens zijn toegankelijk vanuit een gestructureerde, semi-gestructureerde of ongestructureerde bron.
  2. Laden: de gegevens in de oorspronkelijke bronstatus worden in een datameer geladen voor downstreamanalyse of provisioning.
  3. Transformeren: Gegevens worden geleverd en getransformeerd om te voldoen aan de doelvereisten van een bedrijfsdatawarehouse of analysetoepassing. De onbewerkte gegevens worden echter bewaard in het datameer.

In plaats van dat de gegevenstransformatie plaatsvindt voordat de gegevens daadwerkelijk worden geschreven, maakt ELT het mogelijk dat elke vereiste transformatie plaatsvindt nadat deze in het doelsysteem is geladen. Een voordeel van deze methode is het behoud van gegevens in de onbewerkte of bronstatus. Met name bedrijven die big data onderzoeken, hebben voortdurende toegang nodig tot gegevens in de oorspronkelijke staat, in plaats van gegevenskwaliteit die is gemanipuleerd om in een specifieke database te passen..

Dit helpt de waarheidsgetrouwheid van gegevens te garanderen en verhoogt mogelijk de waarde van de informatie voor datawetenschapstoepassingen.


Realtime Integratie

Als het gaat om data-integratie, is een van de nieuwste en meest veelbelovende methoden realtime data-integratie. Dit betekent dat gebruikers vrijwel onmiddellijk toegang hebben tot gegevens. Deze gegevens worden bijgewerkt in alle geïntegreerde/verbonden applicaties, systemen en platforms binnen het digitale ecosysteem van een bedrijf. Deze gegevens worden vervolgens gepresenteerd vanaf één centrale locatie waar gebruikers eenvoudig toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben, op basis van hun respectieve rollen in het bedrijf.

Om real-time data-integratie te realiseren, maken bedrijven vaak gebruik van application programming interfaces (API's). API's zijn in wezen interfaces waarmee de ene applicatie met de andere kan communiceren en gegevens kan delen via opdrachten die door programmeurs zijn ontworpen. Daarom kunnen bedrijven API's gebruiken om de gegevens en functionaliteit van hun applicaties te tonen aan externe ontwikkelaars, zakenpartners en afdelingen binnen hun organisatie.

API's kunnen voor alles worden gebruikt, van het integreren van een e-commerceretailer met een 3PL om nauwkeurige verzendtarieven en -methoden aan klanten te bieden tijdens het afrekenen, tot het integreren van een ERP en WMS om het orderbeheer en het afhandelingsproces te overbruggen.


Wat zijn de voordelen van realtime-integratie?

Real-time integratie biedt bedrijven veel voordelen, waaronder: het orderbeheer en de afhandelingsprocessen.

1. Relevantere en nauwkeurigere gegevens

Omdat realtime integratie het mogelijk maakt dat informatie in een digitaal ecosysteem vrijwel onmiddellijk wordt bijgewerkt met nieuwe gegevens, krijgen gebruikers altijd de meest nauwkeurige en actuele informatie te zien die beschikbaar is. Dit voorkomt dat gebruikers irrelevante gegevens analyseren, gebruiken en ernaar verwijzen, en in plaats daarvan kunnen ze vol vertrouwen conclusies trekken op basis van de beste beschikbare gegevens.

2. Grotere zichtbaarheid en wendbaarheid

Met realtime data-integratie hebben bedrijven meer inzicht in hun activiteiten. Met een grotere zichtbaarheid kunnen bedrijven de flexibiliteit vergroten en sneller reageren op binnenkomende informatie, waardoor een grotere bedrijfscontinuïteit, sterkere relaties met handelspartners, hogere winsten, end-to-end zichtbaarheid en schaalbaarheid mogelijk zijn.

3. Proces optimalisatie

Met toegang tot relevantere en nauwkeurigere informatie en een grotere zichtbaarheid in processen kunnen bedrijven realtime gegevens analyseren om betere besluitvorming te beïnvloeden, strategieën te creëren en processen te optimaliseren. Bedrijven kunnen zich verdiepen in verschillende delen van hun toeleveringsketens om zwakke punten te bepalen die kunnen worden verbeterd, en om goed presterende gebieden te identificeren. Procesoptimalisatie omvat het minimaliseren van fouten en verstoringen en tegelijkertijd het verbeteren van de efficiëntie.

4. Snellere en betere communicatie

De klantenservice verbetert vaak door de toevoeging van API's en realtime data-integratie, omdat de communicatie in realtime en zonder vertragingen plaatsvindt, in plaats van te wachten tot een mens op een bericht reageert, of te vertrouwen op batch-integratie. Dit maakt de responstijden sneller, de verwerkingstijden efficiënter en minimaliseert vertragingen, fouten en verstoringen van de supply chain.

5. Snelle en voortdurende updates

Tenslotte zorgen API en real-time integratie ervoor dat essentiële updates naar verschillende geïntegreerde partijen kunnen worden verzonden. Zo kunnen 3PL’s en logistieke bedrijven die gebruik maken van API-integratie realtime updates naar klanten en fabrikanten sturen over geschatte levertijden en verzendlocaties, terwijl fabrikanten realtime meldingen naar klanten kunnen sturen wanneer een bepaald product weer op voorraad is.

6. Beter verwachtingsmanagement

Gezien al het bovenstaande is het nettoresultaat dat bedrijven die gebruikmaken van realtime integratie een voorsprong hebben op bedrijven die dat niet doen, vooral als het gaat om het versterken van hun zakelijke relaties met belangrijke klanten, leveranciers, handelspartners of logistieke organisaties. Het sneller kunnen zien van gegevens, het in realtime analyseren van situaties en het snel kunnen oplossen van eventuele problemen resulteert ongetwijfeld in een grotere wederzijdse waardering tussen de spelers in een bepaald ecosysteem.


Wat is het verschil tussen batch-integratie en realtime-integratie?

Het belangrijkste verschil tussen batch- en realtime-integratie is hoe lang het duurt voordat gegevens beschikbaar komen voor gebruikers. Bij batchverwerking worden gegevens verzameld en opgeslagen totdat een bepaalde drempel aan gegevens is verzameld, of totdat het platform is geprogrammeerd om de gegevens te verwerken (meestal volgens een geplande cadans, bijvoorbeeld elke 12 uur). Zodra het tijd is om de gegevens te verwerken, worden alle gegevens tegelijkertijd verwerkt, vandaar de naam "batchverwerking". Daarom hebben gebruikers bij batchintegratie de neiging gegevens met vertraging te ontvangen.

Aan de andere kant worden gegevens bij realtime integratie verwerkt en direct beschikbaar voor gebruikers. Wanneer een nieuw gegevensbestand klaar is voor verwerking, wordt het onmiddellijk individueel verwerkt. Dit betekent dat gebruikers altijd toegang kunnen verwachten tot de meest relevante en actuele informatie.

Wat is beter: batchverwerking of realtime verwerking?

Bij de beslissing wat beter is: batch- of realtime-verwerking, hangt het grotendeels af van de unieke behoeften van elk bedrijf. Vaak is de beste aanpak echter om beide soorten verwerking in de bedrijfsvoering te integreren. Dit komt omdat elke aanpak op verschillende manieren waarde biedt.

Real-time verwerking heeft de overhand als het gaat om de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens te ontvangen, aangezien informatie vrijwel onmiddellijk wordt verwerkt. Dit maakt het uiterst nuttig voor het verkrijgen van nauwkeurige gegevens, het vergroten van de zichtbaarheid en flexibiliteit, het sneller communiceren met handelspartners, het optimaliseren van processen en het beïnvloeden van strategische besluitvorming.

Realtime integratie en verwerking is ook erg handig om realtime updates te ontvangen en te verzenden naar klanten en handelspartners. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het digitale ecosysteem van een fabrikant te integreren met platforms voor supply chain-zichtbaarheid. Hierdoor kunnen updates naar klanten worden verzonden, zoals de verwachte leverdatum en -tijd van een bestelling.

Aan de andere kant heeft batchintegratie en -verwerking zijn eigen voordelen. Batchverwerking is met name handig bij het verwerken van een groot aantal bestellingen. Een grote e-commercemarktplaats ontvangt bijvoorbeeld dagelijks 10.000 bestellingen. Als het elke bestelling afzonderlijk probeert te verwerken zodra deze door klanten is geplaatst, zal het systeem waarschijnlijk te maken krijgen met vertragingen, fouten, systeemuitval en netwerklatentie als gevolg van het gelijktijdig verwerken van te veel bestellingen.

Als de e-commercemarkt echter gebruik maakt van batchverwerking en de bestellingen zo programmeert dat ze elke twee uur als groep worden verwerkt, worden de bestellingen de een na de ander in een wachtrij verwerkt, waardoor de netwerkcongestie wordt verminderd en er minder middelen nodig zijn.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van uw bedrijf voordat u beslist welke aanpak u wilt gebruiken. Het kan ook nuttig zijn om te overwegen om beide benaderingen in uw digitale ecosysteem te implementeren, omdat de twee verschillende benaderingen meestal het beste werken als ze samen werken, omdat ze elk een unieke reeks voordelen bieden.


Hoe u kunt beginnen met het in realtime uitwisselen van gegevens

Overweeg Cleo Integration Cloud (CIC) om aan de slag te gaan met realtime data-integratie. CIC is een van de toonaangevende realtime integratieoplossingen op de markt en biedt klanten de API-ondersteuning die ze nodig hebben om gegevens in realtime te verwerken en te openen. Voordelen van de API-integratiemogelijkheden van CIC zijn onder meer:

Logistiek en 3PL's

  • End-to-end zichtbaarheid en tracking
  • Leveringsbeheer
  • Kosteneffectief vrachtbeheer
  • Verzendkostenberekening

Fabrikanten

  • Magazijnbeheer
  • Voorraadzichtbaarheid
  • Validatie van inkomende bestellingen
  • SLA-beheer en zichtbaarheid
  • E-commerce en marktplaatsintegratie

Groothandel

  • Real-time informatie-uitwisseling
  • Snelle onboarding van handelspartners
  • Voorraadbeheer
  • End-to-end zichtbaarheid (integratie voor realtime updates)

Bovendien maakt CIC MFT-batchverwerking en just-in-time (JIT)-integraties mogelijk. Zoals we eerder hebben besproken, werken realtime integratie en batchverwerking het beste als ze samen werken, omdat ze allebei unieke voordelen bieden.

CIC is dus een allesomvattende oplossing waarmee onze klanten kunnen profiteren van het gemak en de voordelen van realtime gegevensintegratie, evenals van de betrouwbaarheid van batchverwerking. Bovendien ondersteunt CIC ook EDI-, AS2- en e-commerce-integraties.


Neem vandaag nog contact met ons op

Cleo biedt ook verschillende serviceaanbiedingen, waaronder selfservice, beheerde services en gemengde services (een aanpasbare aanpak die zowel selfservice als beheerde services omvat), zodat uw bedrijf de aanpak kan kiezen die het beste aansluit bij uw behoeften.

Dus of u nu logistiek, productie, distributie en groothandel bent; of een alternatieve sector waar snelle interne en externe integraties een noodzaak zijn, specialiseert Cleo zich in het verenigen van complexe partner-ecosystemen door middel van robuuste integratiemogelijkheden. Het creëren van een naadloos geïntegreerd digitaal ecosysteem van controle, met helder verwachtingenbeheer, nauwkeurige en tijdige transacties en versterkte zakelijke relaties.

Neem vandaag nog contact met onze experts voor meer informatie of bel ons op +31229574331.