Blog

Nieuwe wet: papieren recepten, faxen en dvd's snel de zorg uit  

Digitale uitwisseling van gegevens is een hot item in de zorg. Gestroomlijnd berichtenverkeer voorkomt vermijdbare fouten en bespaart tijd die zorgverleners kunnen besteden aan patiënten. Lees snel verder wat volgens ons de oplossing is! 

Digitale uitwisseling van gegevens is een hot item in de zorg. De overheid werkt moment aan een wet die een eind moet maken aan situaties waarbij patiënten vergezeld van een handgeschreven dossier en met een dvd vol foto’s in de ambulance naar een ander ziekenhuis worden gebracht1. Gestroomlijnd berichtenverkeer voorkomt vermijdbare fouten en bespaart tijd die zorgverleners kunnen besteden aan patiënten.


In de zorgwereld wordt op allerlei manieren informatie uitgewisseld. Denk aan radiologiebeelden, mri- en hartscans tussen ziekenhuizen. Of aan verpleegkundigen die bij overplaatsing van een patiënt van een ziekenhuis naar een verpleeghuis kenbaar maken of deze nog zelfstandig kan traplopen. Apothekers hebben te maken met recepten van huisartsen, brieven van specialisten en labuitslagen, maar ook met de online bestelsystemen van geneesmiddelenfabrikanten.

Volgens de overheid gebeurt het nog te vaak dat gegevens worden uitgewisseld via papier, fax of dvd’s. Zorgverleners zijn veel tijd kwijt aan het overtypen van gegevens en patiënten moeten soms meerdere keren dezelfde situatie uitleggen. Als gegevens niet goed doorkomen, als er typfouten worden gemaakt kan dat grote gevolgen hebben.


Struikelblok: verschillende systemen

Een belangrijk struikelblok voor digitaal berichtenverkeer in ziekenhuizen bijvoorbeeld, is dat ze ondanks het bestaan van het Elektronisch Patiënten Dossier allemaal met hun eigen IT-systemen werken. De overheid wil daarom dat er eenheid komt in taal en techniek. Een andere eis die wordt gesteld, is dat uitwisseling veilig gebeurt en met toestemming van de patiënt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebruikt op de eigen website kreten als ‘goede zorg staat centraal’, ‘alle dvd’s de zorg uit’, ‘het papieren recept de zorg uit’ maar ook: ‘beboeting als je je niet aan de wet houdt’1+2. Dat het met die laatste opmerking ernst is, daarover kunnen het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam meepraten3+4. Zij kregen dit jaar boetes opgelegd die in de tonnen liepen vanwege een datalek.


De oplossing: EDI met een cloud-gebaseerd integratiesysteem

Een methode die al jaren bestaat om systemen op een gestandaardiseerde manier met elkaar te laten praten ongeacht de taal, is EDI (Electronic Data Interchange). Dit werkt met een cloud-gebaseerd integratieplatform, dat data omzet naar ieder gewenst formaat. Er is geen tussenkomst meer van mensen, wat tijd en kosten bespaart en de kans op fouten vermindert. Er is een eenmalige opzet aan beide kanten voor nodig, maar een partner kan dat werk uit handen nemen. Afscheid nemen van faxen en printen is zo een kwestie van hooguit uren.

Een partner helpt ook met koppelingen en integraties waardoor allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan. Een apotheker bijvoorbeeld, die een elektronische kassa verbindt aan het bestelsysteem, kan geautomatiseerd voorraden aanvullen. Meer inzichten halen uit data afkomstig van meerdere plekken kan zorgverleners ook een completer beeld geven van een patiënt, wat leidt tot een accuratere diagnose en betere zorg.


ECS kan hierbij assisteren!

Ons platform X4Connect is bij uitstek geschikt om elke zorginstantie te helpen om EDI te implementeren op een snelle, maar vooral veilige manier! Wij hebben op ons platform alle tools om snel connecties op te zetten en deze te integreren met uw back-end systemen. Wij hebben ondertussen al 176 bestaande connecties in de farmaceutische branche waaronder heel veel ziekenhuisapotheken. X4Connect is daarnaast volledig schaalbaar zodat u klein kunt beginnen en het platform met uw organisatie kan laten groeien.

Wilt u ook weten hoe u snel alle voordelen kunt benutten en grote kostenbesparingen kunt realiseren? Neem dan vandaag nog contact met ons op via ons contactformulier of 0229-574331.


  1. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-15-04-2021/
  2. https://www.gegevensuitwisselingindezorg.nl/gegevensuitwisseling
  3. https://www.gegevensuitwisselingindezorg.nl/gegevensuitwisseling/wetgevingstraject
  4. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:3090
  5. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ziekenhuis-olvg-beboet-om-onvoldoende-beveiliging-medische-dossiers