Blog

Wat is het verschil tussen AS2, AS3 en AS4?

Drie van de meest gebruikte Secure Transfer Protocollen ter wereld zijn AS2, AS3 en AS4. Als u denkt dat deze drie protocollen eenvoudige updates zijn in vergelijking met het AS1-protocol uit de jaren 90, heeft u het mis. Wilt u weten welke onderscheidende kenmerken deze protocollen van elkaar scheiden? Lees hieronder onze blog.

Drie van de meest gebruikte Secure Transfer Protocollen ter wereld zijn AS2, AS3 en AS4. Als u denkt dat deze drie protocollen eenvoudige updates zijn in vergelijking met het AS1-protocol uit de jaren 90, heeft u het mis. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerkende eigenschappen voor de datacommunicatietafel en ze hebben allemaal hun sterke punten op een bepaald gebied. Hier zijn een paar belangrijke verschillen tussen alle drie de protocollen.


Wat is AS2?

Applicability Statement 2 is een standaard die wordt gebruikt om EDI of andere gegevens, zoals XML of platte tekstdocumenten, via internet over te dragen met HTTP en HTTPs. AS2 biedt meer verificatie en veiligheid door het gebruik van bonnen, digitale handtekeningen en bestandscodering. De transacties en bevestigingen vinden in realtime plaats, waardoor de efficiëntie van documentuitwisselingen wordt verhoogd..


Waarom AS2 gebruiken?

Organisaties kiezen vaak voor AS2 boven andere protocollen voor bestandsoverdracht (zoals FTP of SFTP) vanwege het gemak waarmee het protocol hen helpt te voldoen aan de wettelijke vereisten en de behoeften van handelspartners. AS2 dient als een standaard die wordt gebruikt om EDI of andere gegevens over te dragen. Voordelen zijn onder meer:

  • End-to-end encryptie
  • Mogelijkheid om bestandsoverdrachten van elke grootte of elk volume te verzenden/op te halen
  • Digitale handtekening authenticatie voor afzenders en ontvangers
  • MDN-waarschuwingen (Message Disposition Notification) om te controleren of berichten met succes zijn ontvangen en ontsleuteld
  • Validatie van bestandsintegriteit met bevestiging van succesvolle overdrachten


Wat is AS3?

Applicability Statement 3 stelt softwaretoepassingen in staat om systematisch gegevens, waaronder EDI en XML, via internet te communiceren met behulp van het bestandsoverdrachtprotocol (FTP). AS3 is niet de volgende versie van AS2; het biedt zijn eigen unieke kenmerken en biedt beveiliging voor de transportlading door middel van digitale handtekeningen en gegevenscodering. AS3 kan bijzonder geschikt zijn voor FTP-gerichte bedrijven die een aanzienlijke investering hebben in FTP-scripting, applicaties of beveiliging.


Waarom AS3 gebruiken?

Deze specificatie biedt flexibiliteit, veiligheid en onweerlegbare ontvangst (NPR), wat de afzender een wettelijk bewijs geeft van ongewijzigde bezorging en verificatie dat het ontvangen bericht identiek is aan het verzonden bericht. Andere voordelen zijn::

  • End-to-end data encryptie
  • SSL-codering en hashing
  • Bevestiging van ontvangsten of MDN's
  • Bewijs van transactiegegevens
  • Mogelijkheden voor grote bestandsoverdracht
  • Mogelijkheid om elk gegevenstype te verzenden


Wat is AS4?

Applicability Statement 4 werd in 2013 gedefinieerd als payload-agnostisch, met specificaties gebaseerd op de functionele vereisten van AS2. AS4 is een open Business-to-Business (B2B) standaard voor het beveiligen en uitwisselen van documenten tussen bedrijven met behulp van Web Services. Het protocol ondersteunt compressie, SOAP-enveloping, codering en beveiligingstokens, met onweerlegbare kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van AS2..


Waarom AS4 gebruiken?

AS4 wordt veel gebruikt voor EDI-integratieprojecten. Andere voordelen zijn onder meer:

  • Gebruikt voor zowel client als server (push- en pull-acties)
  • Ontvangsten geleverd als SOAP-berichten (Simple Object Access Protocol) met digitale XML-handtekeningen
  • Payload agnostisch
  • Combineert MIME en SOAP voor berichtverpakking (AS2 is puur op MIME gebaseerd)
  • Beveiliging gebaseerd op WS-Security-standaard versus AS2's S/MIME-specificaties
  • Is becoming the required protocol in goverment, gas/energy communication and data integration projects


Conclusie

Zoals we al eerder zeiden, hebben alle drie de protocollen hun unieke voordelen en functies en is het ene protocol in bepaalde branches vereist boven de andere. Nu we de verschillen hebben genoemd, heeft u misschien vragen welke oplossing u nodig heeft voor uw vereisten. Onze oplossingen bieden ondersteuning voor het uitwisselen van bestanden via zowel AS4 als AS3 en AS2. Het gebruik van MFT met AS4/3/2 consolideert het hele overdrachtsproces en maakt administratie op één paneel mogelijk, evenals controlemogelijkheden.

Bij ECS hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het kiezen van de juiste oplossingen voor datacommunicatie/integratie en hebben we tot nu toe meer dan 1.000 implementaties gedaan. Als u vragen heeft of als u AS2, AS3 of AS4 wilt implementeren, neem dan contact met ons op voor ondersteuning.