Blog

De belangrijkste trends in de maakindustrie voor 2023

Als 2022 ons iets heeft laten zien, dan is het wel dat de vraag en de productiecapaciteit op het hoogste niveau van de afgelopen jaren zijn. Maar welke trends zijn er te zien voor 2023 en welke zullen de toekomst echt vorm gaan geven?

Als 2022 ons iets heeft laten zien, dan is het wel dat de vraag en de productiecapaciteit op het hoogste niveau van de afgelopen jaren zijn. Zelfs met COVID-19 overtrof de maakindustrie de verwachtingen, maar er blijven nog verschillende uitdagingen. Denk aan arbeidstekorten, toenemende behoefte aan automatisering, inflatie en economische onzekerheden.

Nu Industrie 5.0 zijn intrede doet, willen we ons concentreren op een paar trends die de productie in 2023 vorm zullen geven:

 

1. Automatisering door implementatie van kunstmatige intelligentie

Hoewel automatisering in productie niets nieuws is, maken organisaties meer dan ooit gebruik van robotica om operaties te beheren, kosten te verlagen en hun positie in de markt te behouden.

Robotica komt andere sectoren te hulp, zoals de landbouwproductie, die moeite hadden om het arbeidstekort op te vullen. Andere bedrijven hebben geïnvesteerd in "cobots" om zij aan zij met menselijke werknemers te werken wanneer ze geen extra arbeid konden aantrekken. 

Maar terwijl robotica de manier waarop bedrijven werken drastisch kan verbeteren, blijven ze zorgen baren over de mogelijke negatieve impact op het personeel. Daarom richt Industry 5.0 zich op de samenwerking tussen Robot en Human Workforce om elkaar naar nieuwe hoogten te stuwen.


2. Marges verbeteren door datagestuurde beslissingen

Stilstand in de productie kan een verlammende impact hebben op het bedrijfsresultaat. Als gevolg hiervan is het een kritieke prioriteit om ervoor te zorgen dat alle apparatuur op optimale prestatieniveaus functioneert. Fabrikanten blijven afstappen van traditionele op tijd of gebruik gebaseerde onderhoudspraktijken ten gunste van voorspellende onderhoudstools en -technologieën om problemen op te sporen voordat de productie wordt beïnvloed.

Door een combinatie van IoT, AI en machine learning maakt het een proactieve, datagestuurde aanpak mogelijk om belangrijke trends aan het licht te brengen die operators in staat stellen betere beslissingen te nemen. Het komende jaar zullen meer bedrijven deze beproefde aanpak omarmen om de ROI te verhogen, de output te verbeteren, ongeplande downtime te elimineren en machinestoringen te verminderen. Het implementeren van het juiste Data Integration Platform is cruciaal voor succes in deze aanpak.


3. Grotere vooruitgang op weg naar slimme fabrieken

Fabrikanten zullen blijven investeren in technologie om slimme fabrieken te worden om te voldoen aan Industry 5.0 die op de deur klopt. Dit zijn de technologieën die de transformatie leiden:

  • Sensoren: Geplaatst op machines en apparaten om processen te volgen en te bewaken. Wanneer ze zijn aangesloten op een netwerk (IoT), kunnen sensoren worden gebruikt om meer dan één machine tegelijk te bewaken.
  • Cloud computing: Een flexibelere, goedkopere manier om de gegevens die sensoren verzamelen te beheren. De cloud maakt het mogelijk om gegevens in realtime te uploaden, op te slaan en te evalueren ter ondersteuning van flexibele, strategische besluitvorming. 
  • Big Data-analyze: Geeft inzicht in de prestaties van het productieproces, identificeert foutpatronen en nauwkeuriger voorspellende kwaliteitsborging. Verschillende fabrieken en organisaties kunnen de gegevens delen om veelvoorkomende problemen op te lossen en processen verder te verbeteren. 
  • Virtuele en augmented reality: Stelt bedrijven in staat om visuele simulaties van productieprocessen en -omgevingen te creëren ter ondersteuning en verbetering van operationele processen, productontwikkeling en trainingsprogramma's. VR-technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om prototypes van nieuwe producten te ontwerpen, testen en maken in een virtuele omgeving. 
  • Digitale tweeling: Biedt een virtuele replica van een fysiek object of proces om prestaties in de echte wereld onder wisselende omstandigheden en omstandigheden te simuleren. Door bijvoorbeeld een digitale tweeling voor een windturbine te maken (op basis van gegevens verzameld door sensoren op een fysieke turbine), kan een energiebedrijf projecteren hoe een turbine zal functioneren en presteren in de omgeving waarin deze is geplaatst..  


Bereid u voor op Industrie 5.0

Het hoeft niet verwarrend te zijn om al deze informatie samen te voegen tot een kosteneffectieve, productieve oplossing voor uw bedrijf. ECS kan u hierbij helpen aangezien wij meer dan 20 jaar ervaring hebben op het gebied van Data Integratie. We willen dat u echte Smart Manufacturing behaalt door u te helpen alle noodzakelijke punten met elkaar te verbinden en u het best mogelijke "grote plaatje" te geven, zodat u uw toekomst kunt vormgeven in de Industrie 5.0-revolutie! Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.