Blog

Kunnen API's echt opboksen tegen EDI?

We hebben een grote toename gezien in manieren om systemen te integreren, namelijk de Application Programming Interface (oftewel) API, en het heeft inderdaad veel te bieden. Maar hoe verhoudt het zich tot de bewezen efficiëntie van Electronic Data Interchange (EDI)?

We hebben een grote toename gezien in manieren om systemen te integreren, namelijk de Application Programming Interface (oftewel) API, en het heeft inderdaad veel te bieden. Maar hoe verhoudt het zich tot de bewezen efficiëntie van Electronic Data Interchange (EDI)?

Afhankelijk van de behoeften van uw bedrijf, kan het gebruik van EDI zelfs voordeliger zijn als het gaat om B2B-communicatie dan de API.

Terwijl het wereldwijde bedrijfsleven zich blijft ontwikkelen en het Cloud-tijdperk binnengaat, evolueren ook communicatiesystemen. De API is ontwikkeld om systeemconnectiviteit en programma-interactie in het nieuwe Cloud-tijdperk te ondersteunen.

De API is ontworpen om gelijke tred te houden met de marktsnelheden en de continu veranderende interface-eisen van vandaag, en heeft nogal wat geroezemoes opgeleverd. Maar hoewel API's dezelfde ondersteuning voor B2B-integratie lijken te bieden, schieten ze helaas nog steeds een beetje tekort als het gaat om EDI-geleide partnerverbindingen en integratiemogelijkheden.


Waarom kunnen API's niet alle B2B voordelen van EDI bieden? Om een paar redenen:

  • Voornamelijk vanwege het feit dat API's statischer zijn dan EDI's en dat ontwikkelaars of consultants wijzigingen moeten aanbrengen. Omdat API's vanaf de implementatie de neiging hebben om volgens specificaties te worden gebouwd, betekent dit dat een onderbreking van de functionaliteit veel vaker voorkomt bij pogingen om communicatiepaden tussen twee bepaalde organisaties te wijzigen. Het aanpassen van API's kan kostbaar en tijdrovend worden.
  • De API is ook onvoldoende in zijn vermogen om snel en efficiënt de handelspartnernetwerken van uw bedrijf aan boord te nemen, op te schalen en te beheren in vergelijking met EDI. Met zoveel maatwerkontwikkeling wordt een API-geleide infrastructuur moeilijk te onderhouden voor B2B-processen met grote hoeveelheden handelspartners.
  • Omdat API's minder compatibel zijn met legacy-systemen dan andere B2B-technologieën, is het zeer onwaarschijnlijk dat een bedrijf alleen met API's zou kunnen werken. Wanneer een EDI toch voor communicatiedoeleinden moet worden gebruikt, wordt de API overbodig gemaakt.
  • Beveiliging wordt ook een punt van zorg wanneer een of meer API's worden geïmplementeerd. Elke nieuwe API maakt uw organisatie een stuk kwetsbaarder voor datalekken of aanvallen. Eén EDI kan veel gemakkelijker worden beveiligd.


Maar API's leveren nog steeds cloudinnovaties die EDI niet kan

Voorlopig lijkt het erop dat de enige oplossing voor het EDI- of API-dilemma is om te werken aan een systeem dat het beste van twee werelden kan combineren.

Het zijn de bedrijfsprocessen en orkestraties die bedrijven in staat stellen om EDI-documenten uit te wisselen met partners op een goed beheerde, beveiligde en beheerde manier die uiterst waardevol zijn. De aard van EDI- en API-technologieën betekent dat de ene de andere waarschijnlijk niet snel zal vervangen.

Ze kunnen echter wel samenwerken om een ​​betere zakelijke ervaring mogelijk te maken totdat EDI cloudvriendelijker wordt. Door door te gaan met het verbeteren van oplossingen die al het zware werk van B2B en EDI aankunnen in meer cloudgeïntegreerde en op big data gerichte entiteiten, zal EDI een leider blijven in B2B-communicatie.


Gaat u voor één oplossing of gaat u ze combineren?

Zowel EDI als API hebben hun sterke punten. Gewoon wedden op één oplossing zou u niet de flexibiliteit geven die u nodig heeft om uw concurrenten voor te blijven. Weten hoe u uw concurrenten voor blijft en extra flexibiliteit realiseert? Bekijk ons ​​webinar of neem vandaag nog contact met ons op om uw mogelijkheden te verkennen.