Blog

EDI versus API; wat vindt ECS? Het is een gelijke stand!

Nu meer en meer bedrijven stappen ondernemen om hun systemen te integreren en naar nieuwe manieren van opereren in het digitale- en Cloud-tijdperk zoeken, ontstaat er een nieuw debat. Zowel Electronic Data Interchange (EDI) als Application Programming Interface (API) kunnen bedrijven enorm veel opleveren, maar welke is beter?

Nu meer en meer bedrijven stappen ondernemen om hun systemen te integreren en naar nieuwe manieren van opereren in het digitale- en Cloud-tijdperk zoeken, ontstaat er een nieuw debat. Zowel EDI als API kunnen bedrijven enorm veel opleveren, afhankelijk van de specifieke behoeften. API is de jongste telg en perfect voor snelle data verzending, terwijl EDI zichzelf nog steeds bewijst als een betrouwbaar en veilig paard. Het voordeel dat beide technologieën bieden? De mogelijkheid tot integratie en het verbeteren van de supply chain.


Wat is het verschil tussen EDI en API?

EDI (Electronic Data Interchange) is de vader van beveiligde data uitwisseling en gaat al jaren mee. Het wordt vooral gebruikt om grote hoeveelheden berichten op een gestandaardiseerde en beveiligde manier te versturen; van overdracht tot aan de interpretatie van de documenten, gebaseerd op verschillende standaarden. Voor grote bedrijven in de transport en logistiek die van de hoofdpijn en menselijke fouten met het gehannes met papieren opdrachten af willen, is EDI een bewezen oplossing.

API (Application Programming Interface) is ontworpen voor de communicatie in het Cloud- en digitale tijdperk. Ideaal voor realtime communicatie in B2B en B2C omgevingen. Waar EDI in enkele seconden berichten verstuurt, kan dat met API in milliseconden. Maar door deze hoge snelheid daalt het veiligheidsniveau, mede doordat formats nog niet standaard zijn. Ondanks dat is API voor bedrijven die grote hoeveelheden kleine transacties versturen, de beste oplossing.


Wat zijn de voordelen van EDI en van API?

EDI technologie zorgt ervoor dat uw bedrijf in staat is om via alle ondersteunde EDI-bericht protocollen met interne en externe handelspartners te communiceren. Door met elektronische documenten te werken in plaats van met papieren documenten besparen bedrijven niet alleen geld en tijd, maar wordt ook het aantal fouten in het proces verminderd en handelsrelaties verbeterd. EDI neemt de druk van het personeel en het handwerk weg, wat tijd vrij maakt voor anderen zaken. Bedrijven die met legacy-systemen werken, waarderen de kracht van EDI zoals het nu werkt. Nu steeds meer naar de Cloud verschuift, moet EDI wel worden doorontwikkeld om bij te kunnen blijven.

Voor groeiende bedrijven en voor degenen die al op wereldniveau opereren, is de flexibiliteit en efficiëntie van API essentieel om het hoge niveau van communicatie te behouden. API is namelijk de basis voor de supply chain die digitaal getransformeerd is en heeft dus veel potentie voor de toekomst. En als grote speler in het Internet of Things, vervangen Cloud-based API’s in een razend tempo EDI, of werken op zijn minst naast elkaar. Want API’s zijn eenvoudig te implementeren en bieden veel directer interacties tussen bedrijven. Aan de andere kant lopen API’s wat achter op EDI als het gaat om de beveiliging en – misschien nog wel belangrijker – de standaardisatie van de berichten opmaak.


Hoe weet u nu wat er bij uw bedrijf past?

Zoals wij er bij ECS tegenaan kijken, is de keus voornamelijk afhankelijk van de benodigdheden van de organisatie. Het meer traditionele EDI bewijst nog steeds zijn kracht en zal dat voorlopig ook blijven doen. En hoewel API’s gericht zijn op het Cloud-tijdperk, zullen moderne bedrijven toch soms services nodig hebben die alleen EDI kan leveren. Hoe dan ook, beide technologieën hebben de potentie om uw bedrijf te transformeren naar een efficiënter, nauwkeuriger en betrouwbare organisatie en hebben zowel EDI als API hebben hun sterke punten. Gewoon wedden op één oplossing zou u niet de flexibiliteit geven die u nodig heeft om uw concurrenten voor te blijven.

Weten hoe u uw concurrenten voor blijft en extra flexibiliteit realiseert? Bekijk ons ​​webinar of neem vandaag nog contact met ons op om uw mogelijkheden te verkennen.