Blog

Geef klanten de beste omnichannel-ervaring met een integratieplatform

Consumenten bestellen steeds meer online, maar blijven ook behoefte hebben aan fysieke winkels. Retail-bedrijven zetten daarom meer in op customer experience, omnichannel, personalisatie en innovatie. In deze blog leest u hoe een integratieplatform u hierbij kunt helpen.

Consumenten bestellen steeds meer online, maar blijven ook behoefte hebben aan fysieke winkels. Ze verwachten een optimale ervaring via meerdere kanalen: of dat nu op social media, via e-mail of in de webshop is. Retail-bedrijven zetten daarom meer in op customer experience, omnichannel, personalisatie en innovatie. Ze zullen datagedreven moeten werken om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en beter te presteren. Om dat mogelijk te maken, moeten applicaties worden gekoppeld en geïntegreerd. Informatie ligt immers zelden opgeslagen in één systeem. In deze blog leest u hoe een integratieplatform het verschil kan maken voor retail-bedrijven.


Ondernemers zoeken voortdurend naar manieren om het onderscheid te maken in de strijd om de klant. Die klant heeft steeds hogere verwachtingen, mede door de razendsnelle levertijd van online spelers als Coolblue, Amazon en Bol.com. Daarnaast komen er steeds meer webshops bij, en klinkt de roep om transparantie steeds luider. Klanten willen weten waar producten vandaan komen, en of deze op een verantwoorde manier zijn geproduceerd en vervoerd.


Een belangrijke trend is ‘omnichannel’, waarmee u een aangename koopervaring via verschillende kanalen biedt. Er zijn gemiddeld vijf tot zeven kanalen waarmee een klant in aanraking komt voordat hij gaat kopen. Dat kan een winkel, webshop of socialmedia-bericht zijn, maar ook een blog, nieuwsbrief of folder. Omnichannel draait om een samenhang tussen de fysieke winkel en webshop. Zo moet een online aankoop in de winkel te ruilen of af te halen zijn. Online moet de klant worden ondersteund met instructiefilmpjes, of een notificatie krijgen als een tijdelijk uitverkocht product weer voorradig is. Optimale service zorgt voor een optimale klantervaring, en daarmee loyaliteit en groei.


Breng data samen voor een succesvolle omnichannel-ervaring

Om de omnichannel-ervaring succesvol door te voeren, is het belangrijk dat beloftes worden nagekomen. U mag klanten niet teleurstellen en moet zorgen dat het voorraadbeheer en de logistieke processen op orde zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om het ERP- en CRM-systeem actueel te houden. Klant en besteldata bevinden zich immers zelden in één systeem, maar worden op verschillende plaatsen opgeslagen.


Het samenbrengen van deze gegevens levert veel voordelen op:

  • Persoonsgegevens, voorkeuren en zoekgedrag zijn in één oogopslag te zien, waardoor personalisatie beter mogelijk is;
  • Door verzamelde data te analyseren worden trends zichtbaar, waardoor op data gebaseerde beslissingen mogelijk zijn;
  • Op basis van voorspellingen kunnen logistieke en administratieve processen worden geoptimaliseerd, en kan sneller en beter op klantbehoeften worden ingespeeld.


Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar dat is het niet. Met het juiste integratieplatform kunt u gemakkelijk een omnichannel-ervaring bieden. Zo’n platform maakt het mogelijk om verschillende applicaties met elkaar te laten communiceren, en data samen te brengen. Dat levert u een compleet klantbeeld op. Een integratieplatform is een toekomstbestendige oplossing om processen te optimaliseren.


Daardoor speelt u sneller in op verandering, bindt u klanten en presteert u structureel beter. Om dat slim te doen, is het in de eerste plaats belangrijk om u af te vragen wat u precies wilt bereiken. Zodra u dat weet, kunt u onderzoeken hoe u dat bereikt. Een integratieplatform is daarbij een belangrijk fundament.


Wilt u meer lezen over de implementatie van een integratieplatform voor een succesvolle omnichannel-ervaring? Lees het e-book ‘De juiste digitale basis: voorwaarde voor omnichannel-succes’. Of neem vandaag nog contact met ons op!