Blog

Belangrijkste uitdagingen in de groothandelsdistributiesector

De industrie is onder grote verstoring door factoren variërend van Chinese tarieven, stijgende verzendkosten, de groei van e-commerce en de toenemende wens om het groothandelsdistributiekanaal volledig te omzeilen.

De industrie is onder grote verstoring door factoren variërend van Chinese tarieven, stijgende verzendkosten, de groei van e-commerce en de toenemende wens van fabrikanten en detailhandelaren om het groothandelsdistributiekanaal volledig te omzeilen en in plaats daarvan rechtstreeks zaken met elkaar te doen onder een "Direct to Consumer" (D2C) bedrijfsmodel.

Geconfronteerd met deze talloze ontwrichtende krachten omarmt de industrie agressief technologie - voor datagestuurde besluitvorming, flexibeler supply chain-beheer en betere algehele zichtbaarheid - om te gedijen.

Ook vanuit het perspectief van data- en applicatie-integratie, wat een cruciale ondersteunende technologie is bij dit alles, is er ook een groeiende rol van API's voor het stroomlijnen van het groothandelsdistributie-ecosysteem om snel aanzienlijke economische waarde te creëren, aangezien de hele industrie een snelle digitale transformatie ondergaat.

Op basis van deze technische trends, plus de aanhoudende verstoringen van de Chinese tarieven, de oorlog in Oekraïne en COVID-19, staat de groothandelsdistributiesector voor verschillende moeilijke uitdagingen.


Navigeren door uitdagingen

Ten eerste vinden leveranciers manieren om te voorkomen dat ze marges splitsen met de distributeur en directe relaties met hun klanten opbouwen.

Ten tweede is er een onvermogen om te voldoen aan de steeds toenemende verwachtingen van klanten voor het leveren van end-to-end supply chain-zichtbaarheid, 24/7 klantenservice, ordertracering en realtime voorraadbeheer.

Bovendien verstoren technologie gedreven nieuwkomers zoals Amazon Business en eBay de status-quo in de groothandelsdistributie, waardoor de concurrentie intensiteit merkbaar toeneemt.


Groeifactoren voor groothandelsdistributie

Gezien de heersende concurrentie- en technologische omstandigheden, zijn hier drie manieren waarop groothandelsdistributiebedrijven de groei strategisch kunnen stimuleren:

  1. Schaal opbouwen door strategische fusies en overnames
  2. Door slimme overnames en fusies te voltooien kan dat enorme schaal- en kostensynergieën om slimmer en effectiever te concurreren.
  3. Lever diensten met toegevoegde waarde die verder gaan dan product distributie
  4. De meeste groothandelsdistributeurs bieden diensten met toegevoegde waarde, zoals kredietfinanciering, voorraadbeheer en productexpertise. Het bouwen van gedifferentieerde diensten met toegevoegde waarde is de enige manier om de concurrentie van zowel traditionele spelers als online distributeurs af te weren.
  5. Wordt digitaal
  6. Groothandelaars lopen nog steeds achter op de meeste logistieke bedrijven op het gebied van digitale adoptie. B2B-kopers verwachten omnichannel-ervaringen (website, mobiel, in de winkel), gemakkelijke toegang tot productinformatie, online bestellen, het volgen van bestellingen en voorraadbeheer. Distributeurs die investeren in digitale strategieën versnellen de omzetgroei, vergroten het klantenbereik en verbeteren het klantenbehoud.


De oplossingen van ECS worden gebruikt door meerdere klanten in de groothandel en dit zijn de dingen die wij zien. Digitale transformatie is nodig om relevant en vooral concurrerend te blijven!

Wilt u meer weten over hoe u met de implementatie van de juiste oplossing uw kosten kunt verlagen en uw klanttevredenheid kunt verhogen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe.