Blog

Wat is MFT?

Gegevensoverdracht wordt steeds belangrijker. MFT (Managed File Transfer) biedt u de tools om dit te doen, maar wat is MFT precies? Lees onze blog om erachter te komen.

Wat is MFT?

We hebben besproken wat de verschillen waren tussen MFT en FTP/SFTP en waarom u ervoor zou moeten kiezen om een ​​MFT-oplossing te implementeren. Maar wat is MFT eigenlijk? MFT (Managed File Transfer) is een technologieplatform waarmee organisaties op een efficiënte en vertrouwde veilige manier verschillende soorten gegevens kunnen uitwisselen en delen. Deze gegevensverplaatsingen kunnen zowel intern als extern binnen een organisatie zijn en kunnen verschillende typen omvatten, waaronder gevoelige, compliance-beveiligde of grote hoeveelheden gegevens. MFT biedt hogere beveiligings- en overdrachtsprestaties dan FTP, SFTP, HTTP en andere overdrachtsprotocollen.


Wat zijn de belangrijkste kenmerken van MFT?

Terwijl MFT net als andere oplossingen gegevensoverdracht biedt, biedt MFT enkele belangrijke functies die bijvoorbeeld FTP eenvoudigweg niet heeft. De belangrijkste kenmerken van MFT zijn:

  • Vereenvoudigde (B2B) bestandsoverdracht - MFT biedt tijdige en flexibele gegevensoverdracht en ondersteunt meerdere bestandstypen, waaronder PDF's, XML, EDI enz.
  • Veilige (versleutelde) interne en externe overdracht, in beweging en in rust - beveilig uw bestandsoverdrachten met geavanceerde mogelijkheden zoals sessie-onderbreking en protocolinspectie.
  • Volledige zichtbaarheid van elke bestandsoverdracht - krijg een volledig 360-graden beeld van wie bestanden overdraagt, wat er wordt gedeeld en het volume dat door het systeem gaat.
  • Naleving van de vereiste normen - dankzij de sterke codering zal uw bedrijf nalevingsfouten voorkomen en audittrails met succes volstaan.
  • Systematische overdracht van grote bestanden op ondernemingsniveau – plan en verwerk grotere bestanden dan een FTP-oplossing aankan.


Wat zijn de voordelen van MFT?

Er blijft vraag naar oplossingen voor gegevensuitwisseling, aangezien zakelijke netwerken blijven groeien, servicekwaliteiten vereisen en uw handelspartners veeleisender worden in de manier waarop ze met u willen communiceren. Zonder MFT-software zijn ongestructureerde gegevens (rapporten, contracten, projectgegevens en meer) vatbaar voor manipulatie en verlies. De efficiënte en veilige verplaatsing van bestanden tussen interne systemen en externe partners is van cruciaal belang voor het succes van een organisatie.

Er zijn verschillende voordelen die bedrijven ertoe aanzetten een MFT-oplossing te implementeren:

Compliance:

Volgens de wetgeving (denk aan AVG/GDPR) en sommige branchevereisten, zoals de zorgsector, de betaalkaartindustrie, enz., zijn er meestal strikte normen voor gegevensbeveiliging. Door een correct geconfigureerd MFT-systeem te gebruiken voor het coderen, verzenden, bewaken en opslaan van gevoelige gegevens, kunnen organisaties voldoen aan beveiligingsvereisten.

Datagroei:

Gegevens zijn overal en bedrijven hebben te maken met grotere en meer gevarieerde bestanden dan in het verleden. Met de groei van deze gegevens hebben ondernemingen een grotere en diversere behoefte om bestanden voor gegevensoverdracht te verzenden, ontvangen en delen. Er worden ook meer gegevens tussen gebruikers gedeeld en hoe groter de bestanden worden, hoe langer het duurt om ze wereldwijd te verplaatsen. MFT zorgt voor betrouwbare, snelle, geautomatiseerde verplaatsing van bestanden binnen en buiten uw bedrijf.

Dataveiligheid:

Gekoppeld aan de datagroei komen er hogere eisen aan de beveiliging van de datatransmissie. MFT biedt een preventieve beveiligingsstrategie met realtime monitoring en validatie van beveiligingsbeleid, protocollen, versleuteling en controles om gegevens in transit of in rust te beschermen.

Sterke Encryptie:

MFT-oplossingen zijn eenvoudig schaalbaar om te voldoen aan de bestandsoverdrachtsbehoeften van elke organisatie, of het nu gaat om tientallen per week of duizenden of meer per dag. MFT gebruikt een verscheidenheid aan industriestandaardtechnologieën (waaronder Open PGP, AES, SSL en SSH) voor het versleutelen en comprimeren van in-transit- en in-rust-bestandsoverdrachten om de gegevensbeveiliging te beschermen.

Trends:

De technologie wordt voortdurend bijgewerkt, dus het verplaatsen van bestanden is complexer dan ooit tevoren. Technologieën zoals big data, de cloud, AI en Internet-of-Things zijn nu allemaal populair en stellen hogere eisen aan gegevensoverdracht. De ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën vereisen een hogere snelheid en capaciteit. MFT biedt geavanceerde mogelijkheden en ondersteuning voor meerdere platforms, mobiele apparaten, applicaties en andere bestaande IT-infrastructuur om aan deze vereisten te voldoen.

Zichtbaarheid:

Bedrijven moeten anticiperen op potentiële risico's om mogelijke verliezen te verminderen. Bedrijven kunnen duidelijk controleren wie welke bestanden doorstuurt. Operationeel inzicht in bestandsverplaatsingen leidt tot proactieve probleemoplossing, zoals mislukte overdrachten en verbeterde naleving van SLA-verplichtingen.


Conclusie

Zoals u kunt zien, biedt MFT aanzienlijke voordelen ten opzichte van FTP-oplossingen en brengt het veel voordelen voor de organisatie met zich mee. Naast de voordelen die tijd besparen en een aanzienlijk gebruiksgemak, is veiligheid de belangrijkste reden waarom u zo snel mogelijk voor een MFT-oplossing moet kiezen en geen FTP-oplossing implementeren omdat deze op het eerste gezicht goedkoper lijkt. Een datalek brengt aanzienlijk meer kosten met zich mee en schaadt ook uw imago als betrouwbare handelspartner.

ECS is de officiële partner van GoAnywhere en Cleo voor onder meer MFT-oplossingen en brengt meer dan 20 jaar ervaring met ons mee om de juiste keuze voor een MFT-oplossing te begeleiden en te implementeren. Neem vandaag nog contact met ons op als u meer wilt weten over de juiste MFT-oplossing voor uw bedrijf!