Blog

Wat is beter: SFTP of MFT?

SFTP of MFT: dat is de hamvraag. Het blijkt dat de keuze interessanter is dan je zou vermoeden. Laten we een beetje dieper in deze eeuwenoude vraag duiken en erachter komen.

Wat is beter: SFTP of MFT?

SFTP of MFT: dat is de hamvraag.

Veel IT-professionals zullen deze vraag wel eens stellen. Moeten ze een SFTP of Managed File Transfer (MFT) oplossing gebruiken om gevoelige bestanden veilig over te dragen - en waarom?

Het blijkt dat de keuze interessanter is dan je zou vermoeden. In de basis werken SFTP- en MFT-oplossingen beide om gegevens tijdens het transport te beschermen. Ze verifiëren beide handelspartnerverbindingen met een combinatie van gebruikers-ID's, wachtwoorden of sleutels, en ze helpen beide om te voldoen aan de strikte vereisten voor gegevensbeveiligingswetten vastgesteld door de PCI DSS, HIPAA en de AVG.

Als ze zo op elkaar lijken, wat is dan het verschil? Is de één beter dan de ander voor uw organisatie?

Laten we een beetje dieper in deze eeuwenoude vraag duiken en erachter komen.


Wat is SFTP?

SFTP (wat staat voor FTP via SSH) is een beveiligd FTP-protocol dat bestanden over veilige shell (SSH) verzendt. SSH is het magische woord voor SFTP omdat het organisaties een hoog niveau van bescherming biedt voor hun bestandsoverdrachten. SFTP implementeert ook AES, Triple DES en soortgelijke algoritmen om de bestanden te versleutelen tijdens de overdracht van het ene systeem naar het andere.

Voor authenticatie hebben SFTP-gebruikers verschillende keuzes. Ze zetten een verbinding op met een gebruikersnaam en wachtwoord, een SSH-sleutel of een combinatie van een wachtwoord en SSH-sleutel. Dit is zeer gunstig voor organisaties die strengere beveiligingsmaatregelen moeten implementeren rond hun bestandsoverdracht processen en gebruikerstoegang.

Hoewel je relatief goedkope SFTP-tools voor bestandsoverdracht kunt kopen, bieden deze tools zelden automatisering, validatie, monitoring of andere belangrijke functies die bestandsoverdrachten eenvoudiger, veiliger en betaalbaarder maken om uit te voeren.


Wat is Managed File Transfer

Managed File Transfer (MFT) is een oplossing die alle aspecten van bestandsoverdracht processen omvat, inclusief workflows, beveiliging, administratie en validatie, vanuit een gecentraliseerde interface. In plaats van alleen veilige bestandsoverdrachten te verzenden zoals een SFTP-client doet, beschermen MFT-oplossingen ook gegevens in rust, plannen en automatiseren ze batchoverdrachten en versleutelen ze bestanden met industriestandaards zoals Open PGP en AES. Hierdoor kunnen gebruikers veilig samenwerken met anderen in de Cloud of op locatie, kunnen ze bestandsoverdracht activiteiten volgen voor controle en rapportage, en nog veel meer.

MFT-oplossingen voor bestandsoverdracht doen alles wat SFTP-tools kunnen doen, en nog meer. Het is de moeite waard om te overwegen om voor een MFT-oplossing te gaan als u uw bestandsoverdracht processen van meerdere tools of legacy-scripts wilt vereenvoudigen tot één enkele oplossing die eenvoudig kan worden geïntegreerd met web- en Cloud services zoals SharePoint, Dropbox en JIRA.


Wanneer kies je voor SFTP of MFT?

Kies een SFTP-oplossing als...

Als u een gratis of anderszins goedkope manier nodig hebt om veilige bestandsoverdrachten naar een handvol handelspartners te verzenden en te ontvangen, is een SFTP-server en clienttool wellicht iets voor u. U kunt aan basisbehoeften voldoen, zoals het verifiëren van uw gebruikers, het overdragen van onbeperkte bestanden per serververbinding en het controleren van uw poortgebruik. Houd er rekening mee dat u een verminderde flexibiliteit zal hebben.


Kies voor een MFT-oplossing als...

Als u een manier nodig hebt om alle aspecten van uw bestandsoverdrachten te stroomlijnen, is een MFT-oplossing de betere keuze.

Met MFT heeft u de beschikking over verschillende veilige FTP-protocollen waaruit u kunt kiezen om uw gegevens over te dragen, waaronder SFTP, FTPS, HTTPS en AS2. Waarschuwingen worden verzonden per e-mail, sms of systeembericht voor eventuele bestandsoverdracht fouten, verbindingen opnieuw opstarten en automatisch hervatten zijn beschikbaar en elke SFTP (of ander beveiligd FTP-protocol) bestandsoverdracht wordt gevolgd en gecontroleerd om u te helpen voldoen aan strikte interne en nalevingsvereisten.

MFT-oplossingen kunnen ook helpen bij initiatieven zoals automatisering, gebruikerssamenwerking, clustering voor het handhaven van maximale hoge beschikbaarheid, web- en Cloud integraties voor populaire applicaties en PDF-rapporten over kritieke systeeminformatie.


Dus, welke is beter?

Hoewel MFT u het beste van twee werelden biedt, is de keuze die u maakt geheel afhankelijk van uw huidige zakelijke behoeften. Een bescheiden budget of een laag aantal bestandsoverdrachten met flinke tussenpozen, vereisen misschien gewoon een SFTP-server of Client oplossing. Als u niet vaak met gevoelige bestanden werkt, kan SFTP ook voldoende zijn om aan uw beveiligingsvereisten te voldoen.

Een MFT-oplossing biedt organisaties van elke omvang echter veel meer waarde dan eenvoudige bestandsoverdrachten. Als naleving, automatisering of validatie hoog op uw lijst van eisen staan, of als u een groot aantal bestandsoverdrachten per dag uitwisselt, kan een MFT-oplossing voor bestandsoverdracht u helpen uw processen te vereenvoudigen, kostbare bronnen vrij te maken en u te helpen een positieve ROI te realiseren.


Wij kunnen u assisteren

Bij ECS hebben we veel ervaring als het gaat om veilige FTP- en MFT-oplossingen. Wij kunnen u helpen uw exacte behoeften te bepalen en u te helpen de juiste oplossing te vinden om hieraan te voldoen. Neem vandaag nog contact met ons op via +31 229 574331 of via het volgende contactformulier.