Blog

Waarom wordt EDI in de zorg steeds belangrijker

In de afgelopen 3 jaar is de zorg steeds meer financieel onder druk komen te staan. Zeker toen de COVID pandemie toesloeg gaf dat extra stress op de zorg wereldwijd. Veel zorginstellingen zullen het eerst kijken naar personeel en in deze kosten het eerst gaan snijden, maar is dit wel verstandig voor de toekomst?

Waarom wordt EDI in de zorg steeds belangrijker?

In de afgelopen 3 jaar is de zorg steeds meer financieel onder druk komen te staan. Zeker toen de COVID pandemie toesloeg gaf dat extra stress op de zorg wereldwijd en konden ook veel plannen om de financiële middelen te vergroten rechtstreeks de prullenmand in.

Zelfs met steun van overheden werd het voor veel zorginstanties steeds lastiger om overeind te blijven en ondertussen alle patiënten te kunnen blijven helpen op het gewenste kwaliteitsniveau.

Nu is de pandemie natuurlijk nog steeds niet voorbij echter gloort er wel hier en daar wat licht aan de horizon. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de (te) hoge druk op het zorgpersoneel begint langzaam te dalen. Ondanks dat de druk begint te dalen, blijven veel zorginstanties het lastig vinden om er financieel weer bovenop te komen dus moet er steeds meer intern gekeken worden welke maatregelen moeten worden genomen om het hoofd boven water te houden. Veel zorginstellingen zoeken naar mogelijkheden om te besparen zonder het toch al grote personeelstekort nog meer op te laten lopen.


EDI wordt maar mondjesmaat toegepast

EDI in de zorg bestaat al jaren alleen is het voor veel zorginstellingen nog te onbekend en daarom onbemind. Legacy systemen voldoen nog, handmatig overtypen zijn we gewend, we hebben geen tijd om alles te vernieuwen, nieuwe systemen en/of softwarepakketten zijn te prijzig om nu aan te schaffen. Dit zijn de meest voorkomende bezwaren die wij horen als het gaat om het implementeren van EDI-oplossingen.

Hoewel dat voor veel instanties legitieme redenen lijken om EDI niet te implementeren is het juist verstandig om dat wel te doen!


Voldoen aan de nieuwe regels van de AVG & HIPAA

Een van de redenen om juist EDI te implementeren is om te kunnen voldoen aan nieuwe privacyregels van de AVG & HIPAA. Buiten het feit dat het implementeren veel voordelen heeft in het werkproces zorgt het ook voor een hogere veiligheid van persoonsgegevens. Het versturen van bijvoorbeeld medicijnorders, inkooporders, facturen via EDI zorgt voor een veilig en versleuteld transport van de informatie en zal het risico van uitlekken via bijvoorbeeld e-mail, verloren USB-Sticks en dergelijke aanzienlijk kunnen verlagen.

Geen enkele patiënt wil immers dat zijn/haar welzijn of medicijngebruik op straat komt te liggen.


Voordelen van EDI & Data integratie in de zorg

Naast de betere beveiliging op het gebied van persoonsgegevens bieden EDI & Data Integratie juist veel voordelen in de zorg op zowel de korte termijn als de lange termijn:

Standaardisering:

• Alles in 1 taal, dus geen twijfel meer over de verschillende namen/berichtformaten die iedere instantie zelf gebruikte

• Zowel zender als ontvanger krijgen het berichten formaat die hun ERP automatisch kan inlezen

• Door te werken met 1 standaard berichten formaat verdwijnt de complexiteit

Efficiëntie:

• Consistentie leidt tot een hogere efficiëntie en dus kostenbesparing

• Automatisch datatransport van elektronische berichten is vrij van handmatige handelingen en dus geen risico op foutieve invoer

• Automatisch datatransport zorgt ervoor dat de data alleen terecht komt bij degenen die het nodig hebben en zij kunnen sneller actie op ondernemen

Accuraat:

• Aanzienlijk minder risico op fouten aangezien handmatige invoering verdwijnt

• Minder controle nodig op de data door een geautomatiseerd proces

Kostenbesparend:

• Door hogere efficiëntie wordt een grote tijdsbesparing behaald en daarbij dus ook een aanzienlijke kostenbesparing

• Er is geen tijd of mankracht meer nodig om processen te ondersteunen gebaseerd op papier, alles gaat digitaal

Verhoogde productiviteit:

• Doordat er minder controle nodig is, kunnen de mensuren beter ingezet worden

• Minder contact nodig met handelspartners om te controleren of de data/e-mails aan zijn gekomen.

• Mensuren die normaal aan overtypen worden besteed, kunnen beter ingezet worden gebaseerd ten behoeve van de zorgverlening.

ECS kan hierbij assisteren!

Ons platform X4Connect is bij uitstek geschikt om elke zorginstantie te helpen om EDI te implementeren op een snelle, maar vooral veilige manier! Wij hebben op ons platform alle tools om snel connecties op te zetten en deze te integreren met uw back-end systemen. Wij hebben ondertussen al 176 bestaande connecties in de farmaceutische branche waaronder heel veel ziekenhuisapotheken. X4Connect is daarnaast volledig schaalbaar zodat u klein kunt beginnen en het platform met uw organisatie kan laten groeien.

Wilt u ook weten hoe u snel alle voordelen kunt benutten en grote kostenbesparingen kunt realiseren? Neem dan vandaag nog contact met ons op via ons contactformulier of 0229-574331.