Blog

Welke Supply Chain uitdagingen in 2023 zijn er voor de Retailsector?

Een nieuw jaar is weer begonnen dus ook weer nieuwe kansen in de Retailsector. Maar een nieuw jaar brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Welke uitdagingen zijn er voor retailers in 2023 en waar kunnen wij u bij assisteren?

Een nieuw jaar is weer begonnen dus ook weer nieuwe kansen in de Retailsector. Maar om kansen te zien moeten we ook weten welke uitdagingen er zijn en dan focussen wij ons op dit moment op de supply chain uitdagingen in de Retail. Wat zijn de belangrijkste supply chain-trends en -uitdagingen in de retailsector? Volgens nieuw onderzoek van Supply Value liggen supply chain-managers vooral wakker van de inflatie, de kwetsbaarheid van (internationale) logistieke ketens en de groeiende noodzaak om ketens te verduurzamen. Maar waarom is dat en wat kan de Retail doen om deze uitdagingen te overwinnen?


Inflatie

De oorlog in Oekraine, Corona, een tekort aan grondstoffen. Er zijn meerdere redenen aan te wijzen die de prijzen flink hebben laten stijgen overal in de wereld. Waar je ook om je heen kijkt heeft iedereen er last van en de verwachting is ook dat deze trend niet snel zal veranderen. Hierdoor staan veel retailers voor de uitdaging hoe ze hiermee omgaan. 

De meest makkelijke oplossing is om deze prijsstijgingen door te berekenen aan jouw eigen klanten. Op de korte termijn is dit haalbaar echter zullen de klanten hierdoor ook minder trouw zijn. Door stijgende prijzen zullen ze eerder op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder. Een andere oplossing is het zoeken naar besparingen en dat is volgens ons de beste keuze. Door beter gebruik te maken van de beschikbare data in jouw systemen en deze systemen aan elkaar te koppelen & automatiseren zijn er zeer grote besparingen te realiseren. Deze besparingen zijn dan ook op korte als lange termijn zichtbaar en zullen een sterker middel zijn dan de prijzen verhogen voor de klanten. 


Kwetsbare logistieke ketens

De afgelopen 10 jaar lag de focus heel erg in het globaliseren van de supply chains met als einddoel ‘kostreducties’ en besparingen. Hoewel de Retail hier zeker de vruchten van hebben geplukt (en nog steeds doen) is er een grote uitdaging hierdoor ontstaan. De supply chains zijn behoorlijk gefragmenteerd geraakt waardoor er vaak storingen en vertragingen ontstaan doordat er minder controle mogelijk is. Dit maakt een supply chain kwetsbaar en hoe kan je met een kwetsbare supply chain er zeker van zijn dat de gewenste voorraad geproduceerd en geleverd wordt bijvoorbeeld? 

De grootste uitdaging is volgens ons om ervoor te zorgen dat alle verschillende systemen in een gefragmenteerde supply chain met elkaar te laten praten. Door het correct toepassen van Data Integratie is dit mogelijk en kunnen alle processen ook zichtbaar worden weergegeven in één dashboard. Met zo’n dashboard is het voor de retailer mogelijk om snel risico’s te lokaliseren en daarop in te spelen zodat de voorraad nooit te veel of te weinig zal zijn. Het is ook mogelijk de communicatie met de ketenpartners te automatiseren en dat zal de procestijd tussen de verschillende onderdelen in de volledige supply chain drastisch verlagen. Uw relatie met ketenpartners zal hierdoor verbeteren en zult u een grote kostenbesparing realiseren.


Duurzaamheid

Steeds meer consumenten verwachten dat retailers zich bezighouden met duurzaamheid en circulariteit in hun strategieën en bedrijfsprocessen. Hier ligt dan ook de grootste uitdaging omdat wij in een consumptiemaatschappij wonen. Consumenten kopen nieuwe producten omdat ze bijvoorbeeld uit de mode zijn (kleding) of dat ze technologisch alweer achterlopen (denk aan smartphones). Door het aanbieden van deze ‘nieuwe’ producten maken Retailers omzet, maar dat wil niet zeggen dat ze ook veel winst maken. 

Door te focussen op de beschikbare data en van deze data echt bruikbare informatie te maken (bijvoorbeeld door een goed dashboard) zullen retailers met minder ‘oude’ voorraad achterblijven wat weer met (te veel) verlies verkocht moet worden. Door deze correcte informatie is de vraag van een klant beter te voorspellen en hoeven retailers ook minder in te kopen waardoor er veel bespaard wordt op:

  • Grondstoffen
  • Transportkosten
  • Opslagkosten (energie, gas voor een magazijn)

Het eindresultaat is dan ook een duurzamere onderneming zonder dat dit ten koste gaat van de klantervaring. 


Data is koning

De bovengenoemde uitdagingen zullen in 2023 erg belangrijk zijn voor retailers om hier goed mee om te gaan. De retailsector blijft altijd vol op in beweging en zonder een goede flexibele data integratie strategie (en oplossing) zal het erg lastig zijn om deze uitdagingen aan te gaan. De beschikbare data in jouw systemen (denk aan ERP/CRM/TMS etc) zal hier leidend in zijn om jouw organisatie duurzamer te maken, de supply chain te versterken en inflatie zoveel mogelijk tegen te gaan zonder dat dit ten koste gaat van jouw klanten. 

ECS International kan hierbij assisteren door de juiste vragen te stellen en aan de hand daarvan de correcte Data Integratie strategie en oplossing te implementeren. Neem vandaag nog de controle over deze uitdagingen en neem contact met ons op via ons contactformulier of op +31229-574331.