Blog

Succesvolle vrouw in een mannenwereld: 'Niets is onmogelijk'

De IT is een echte mannenwereld. Maja Jonker kan er over mee praten. De leading lady van ECS International is de enige vrouw tussen tien mannen. Toch raadt ze iedere vrouw aan om in de sector aan de slag te gaan, vooral bij een klein bedrijf. 

Succesvolle vrouw in een mannenwereld: 'Niets is onmogelijk'

De IT is een echte mannenwereld. Maja Jonker kan er over mee praten. De leading lady van ECS International is de enige vrouw tussen tien mannen. Toch raadt ze iedere vrouw aan om in de sector aan de slag te gaan, vooral bij een klein bedrijf. Daar ben je volgens haar geen radertje in een groter geheel maar kun je aan het roer staan, het verschil maken en iets neerzetten. “Er zijn al genoeg vrouwen ver gekomen, als je echt wilt is niets onmogelijk.”

Er is geen branche in Nederland waar de afgelopen tien jaar zoveel nieuwe banen bijkwamen als in de IT. Die worden steeds vaker ingevuld door vrouwen, maar ze zijn volgens het CBS met 16,7 procent nog altijd flink in de minderheid.

Waar het vooral aan ontbreekt, is aan inspirerende rolmodellen. 38 procent van de vrouwen die in de IT werkt geeft in onderzoek aan, dat het gebrek aan voorbeelden hen huiverig maakte op zoek te gaan naar een baan in de branche. Dat is niet zo verwonderlijk, als vrouwen die als ontwikkelaar aan de slag gaan, vertellen dat ze door de mannen op de werkvloer worden aangezien voor de koffiedame.


Tijd voor meer gelijkheid

Deze vrouwen vinden het hoog tijd voor meer gelijkheid op de werkvloer. Resultaten worden volgens hen gewoon beter als meer vrouwen deel uitmaken van bijvoorbeeld een developmentteam. Daarnaast is door corona gebleken dat we afhankelijker zijn van IT dan ooit. Er zijn dus meer IT-ers nodig, ook vrouwen.

Dr Patricia Gestoso, winnaar van ‘Women in Software Changemaker’ gelooft dat de opmars van vrouwen in de IT begint bij het ‘ontkrachten van het idee dat alle IT-banen over coderen gaan’.


IT is veelzijdiger dan wordt gedacht

Dat IT veelzijdig is, blijkt wel uit de loopbaan van Maja, managing director van ECS. Zij werkte bijvoorbeeld 26 jaar bij IBM in allerlei rollen. Bij ECS doet ze ook ‘van alles’: management, marketing en sales bijvoorbeeld. ECS wil groeien en op de marsroute naar verdubbeling van het aantal klanten gaat ze voorop. ‘’Dat geeft veel energie.”

Maja erkent dat wie succesvol wil zijn in de IT, ook geluk nodig heeft. Zo belandde ze bij ECS doordat eigenaar Ben Rinkel haar nog kende van de middelbare school. Maar het begon er wel mee dat ze ooit een doel voor ogen had. “Ik wilde vroeger salesmanager worden en dat is gelukt. Ik had altijd de ambitie om iets neer te zetten, zodat anderen zouden zeggen ‘zij heeft iets gepresteerd’.”

Natuurlijk moeten vrouwen drempels overwinnen op weg naar succes maar volgens Maja is er inmiddels een groot verschil met pakweg 25 jaar geleden. “Toen waren er helemaal geen vrouwen in de IT. Nu wordt steeds meer gezien dat vrouwen het verschil kunnen maken. Dat is ook buiten de IT zo. Kijk naar vrouwelijke regeringsleiders in Scandinavië en Nieuw-Zeeland, zij hebben de coronacrisis het beste onder controle.”


De boodschap van Maja: 'Wees standvastig'

Voor vrouwen die hogerop willen komen in de IT-wereld heeft Maja een heldere boodschap: ‘’Laat je nergens door weerhouden. Niets is onmogelijk als je standvastig bent en een doel hebt om naar toe te werken. Kijk naar andere vrouwen die er ook zijn gekomen. Doe een beroep op de vrouwen die je zijn voorgegaan. Pak kansen, wacht niet af. Durf jezelf neer te zetten, zorg dat je wordt gezien.”

Bovenal raadt Maja vrouwen aan om in een klein bedrijf aan de slag te gaan. “Daar kun je eerder aan het roer staan en verschil maken. Kies een plek waar je het leuk vindt om te werken, waar je een band op kunt bouwen met de mensen om je heen. Dan kun je ver komen, ook in een mannenwereld.”

Ook werken bij ECS? We zijn altijd op zoek naar talent. Klik hier voor de laatste vacatures. Meer horen van Maja? Beluister dan de podcast.