Blog

Sneller en gemakkelijker digitaliseren: de voordelen van een integratieplatform voor de transport- en logistieksector

Om in te spelen op verandering, is datagedreven werken in de transport- en logistieksector essentieel. Toch blijven investeringen in digitalisering achter, omdat het organisaties vaak ontbreekt aan de juiste kennis en middelen. In deze blog leest u waarom de introductie van een iPaaS helpt om het transformatieproces te vereenvoudigen en te versnellen.

Om in te spelen op verandering, is datagedreven werken in de transport- en logistieksector essentieel. Toch blijven investeringen in digitalisering achter, omdat het organisaties vaak ontbreekt aan de juiste kennis en middelen. Daarnaast wordt de tijd vaak opgeslokt door dagelijkse werkzaamheden, waardoor een focus op de digitale transformatie lastig is. In deze blog leest u waarom de introductie van een Integration Platform as a Service (iPaaS) helpt om het transformatieproces te vereenvoudigen en te versnellen.

COVID-19 had grote invloed op de groeiverwachtingen van bedrijven in de transport- en logistieksector. Volgens ING was de pandemie ‘disruptief’, en het volumeverlies in 2020 gemiddeld 3 procent. Toch is de crisis niet de enige uitdaging: klanten verwachten korte levertijden en lage prijzen, en de bezettingsgraad van transportwagens is vaak onvoldoende geoptimaliseerd. Bovendien is er steeds strengere wetgeving voor transport, zoals steden die hun centrum alleen openstellen voor voertuigen zonder uitlaat.

Deze uitdagingen bieden ook kansen. Met slimme technologie is het mogelijk om de productieketen zoveel mogelijk te optimaliseren en automatiseren, om meer servicegericht te werken. Het meest simpele voorbeeld is een actuele track-and-trace van een pakketje. Een klant weet wanneer hij thuis moet zijn en een leverancier staat niet voor een dichte deur.

Maar door applicaties in de keten beter met elkaar te laten samenwerken, is veel meer mogelijk. Een digitale bestelling kan automatisch allerlei acties in gang zetten, zonder tussenkomst van mensen. Robots vinden een product en zetten het op een pallet, terwijl de computer checkt wanneer een poort beschikbaar is om te laden. Vervoer wordt automatisch besteld. Tegelijkertijd gaat een seintje naar de leverancier, die de voorraad weer bijvult.


Maak uw bedrijfsprocessen duurzaam en toekomstbestendig

Door logistieke processen te optimaliseren levert een organisatie niet alleen betere service, het draagt ook bij aan vermindering van verspilling en uitstoot. Zo werkt Picnic volledig digitaal. De winkel sluit om 22:00 uur, waarop de bakker precies weet hoeveel brood hij moet bakken. De online supermarkt rijdt slimme routes, zodat boodschappen in één keer voor de hele buurt worden bezorgd. Beter voor het milieu en het houdt de kosten laag.

Toch is het voor organisaties in de praktijk lastig om competitief en innovatief te zijn met digitalisering. Ze werken bijvoorbeeld met verouderde systemen, waardoor het moeilijk is om data uit verschillende applicaties te verzamelen. Ook kan het verbinden en delen van data lastig zijn in een versnipperd IT-landschap, waarin applicaties allemaal een andere taal spreken. Ook zijn er zorgen over veiligheid en betrouwbaarheid.

Deze bezwaren worden weggenomen door een integratieplatform. Een integratieplatform maakt EDI (elektronische data-uitwisseling) mogelijk. Data uit verschillende applicaties wordt op één plek samengebracht, en kan daardoor gemakkelijk gecombineerd worden. Zo is betere analyse mogelijk, en kunnen op data gebaseerde beslissingen worden genomen, in veel gevallen geautomatiseerd.

Door dat integratieplatform af te nemen als service (iPaaS) neemt een ervaren kennispartner de implementatie en het koppelen van data uit handen van de organisatie. Ook zorgen zij dat de security optimaal is geregeld, door bijvoorbeeld te configureren wie controle heeft over uw data.


Wilt u meer lezen over de voordelen van een integratieplatform voor transport en logistieksector, en hoe dit helpt om meer datagedreven te werken? Lees het e-book ‘De voordelen van datagedrevenwerken in transport en logistiek’.

Wilt u weten welke voordelen een integratieplatform voor u met zich meebrengt? Neem dan vandaag nog contact met ons op.