Reference case

Brocacef Groep

"De slimme oplossing die we met ECS en Cleo hebben ontwikkeld stelt ons in staat sneller te reageren op nieuwe ontwikkelingen in de markt.”

Door slimme data-uitwisseling sneller reageren op ontwikkelingen in de markt

Brocacef Groep is een groep van ondernemingen die werkzaam zijn op het gebied van de farmaceutische zorg. De klanten van Brocacef Groep zijn apothekers, apotheekhoudende huisartsen, zieken- en verpleeghuizen, leveranciers, dierenartsen en zorgconsumenten. Bij Brocacef Groep werken ongeveer 5.000 medewerkers, die zich iedere dag inzetten om slimme, persoonlijke en toegankelijke zorg te maken en leveren.

Nieuwe middleware omgeving

Frank Appeldoorn is manager interne applicaties bij Brocacef. Frank: “Brocacef heeft de ambitie om de best gewaardeerde zorgpartner van Nederland te worden door persoonlijke, bereikbare en betaalbare zorg aan iedereen te kunnen bieden. Daarbij is ICT en de mogelijkheid informatie snel en gemakkelijk te kunnen delen ontzettend belangrijk. Ook ontwikkelen wij op basis van logistieke en klantdata nieuwe klantbedienings- of service concepten.

In al onze bedrijven vindt heel veel informatie-uitwisseling met partners plaats. Wij hebben enorm veel interactie met de buitenwereld, maar ook de interne communicatie tussen verschillende systemen neemt sterk toe. Vanuit de business wordt de behoefte om meer connecties met de buitenwereld te maken telkens groter. Een andere belangrijke aanleiding was onze recente overname van Mediq Apotheken Nederland. Om de bedrijven te kunnen integreren, moet veel informatie tussen de verschillende platforms kunnen worden uitgewisseld.

Onze middleware omgeving is voor onze organisatie een life line. Daar komen de orders op binnen, dus die mag simpelweg niet uitvallen. Daarom hebben wij in overleg met onze partner ECS International besloten een nieuw middleware platform te implementeren.”

ECS oplossing op basis van Cleo VLTrader & Clarify

Bob Rietveld is projectmanager bij Brocacef. “Het project New Messaging Platform is een programma om onze middleware omgeving volwassener te maken. We maakten in het verleden gebruik van Cleo Lexicom, een client applicatie voor de veilige uitwisseling van data met trading partners. Daarnaast hadden we een aparte FTP server en aparte mail server en werd er veel maatwerk software gebruikt.

Niet alleen het aantal koppelingen was sterk gegroeid binnen Brocacef. Wij hebben ook te maken met veel verschillende protocollen zoals EDI, AS2 en Web services koppelingen. Kortom: we hadden een bijzonder complexe omgeving

Om de beheersbaarheid en toekomstvastheid te vergroten hebben we op advies van ECS International besloten om Cleo VLTrader en Clarify te implementeren als basis voor het New Messaging Platform.”

De implementatie

ECS International heeft de installatie van Cleo VLTrader en Clarify verzorgd en de IT organisatie van Brocacef begeleid in het gebruik van het pakket. VLTrader en Clarify draaien in productie en het komende jaar wil Brocacef steeds meer interfaces via de data integratie oplossingen van ECS laten verlopen. Het volume aan berichten zal, mede door de integratie van de twee bedrijven, sterk toenemen.

Frank Appeldoorn: “De implementatie van Clarify betrof initieel het aansluiten van het groothandels ERP-systeem op de service bus van een extern systeem voor integrale transportplanning. Dit moest snel gebeuren om synergie uit de bedrijfsovername te realiseren. We zijn nu in staat zendingen van verschillende vestigingen te combineren, tot op het niveau van de individuele zorgconsument. Uiteindelijk kunnen we hierdoor snellere en betere zorg leveren tegen lagere kosten.”

De ervaringen

Frank Appeldoorn: “De samenwerking met ECS is intensiever geworden. De mensen van ECS International zijn gedreven en hebben een hands on instelling. Ze zijn altijd behulpzaam en er is ruime expertise op het gebied van data-integratie aanwezig.

Wat ik bijzonder vond, is dat een medewerker van ECS in zijn vakantie voor ons is komen werken. Er stond behoorlijk wat druk op om op tijd in productie te kunnen gaan. Daar heeft ECS International heel goed op ingespeeld.

Bob Rietveld: “De Cleo producten bieden goede value for money. VLTrader is gemakkelijk te bedienen en biedt veel functionaliteit. Clarify is complexer, maar dat is inherent aan de uitgebreide functies die deze oplossing biedt.

Met behulp van de expertise van ECS International hebben we onze data-integratie omgeving opgebouwd en we zijn nu met een aantal stromen live. Uiteraard zijn er wel eens wat issues, maar die worden goed en snel opgepakt. We zijn heel tevreden met de samenwerking met ECS International en merken aan alles dat ECS een goede partner van Cleo is; al onze ervaringen en feedback worden niet alleen door ECS, maar ook door Cleo opgepakt.”

De voordelen

Bob Rietveld: “Onze nieuwe middleware omgeving biedt ons een aantal grote voordelen. Bij Brocacef draaide een middleware omgeving, bij Mediq diverse omgevingen. Deze consolidatie betekent een enorme versimpeling van ons applicatielandschap, waardoor we flexibeler met informatie en integraties om kunnen gaan.

Frank Appeldoorn: “Onze nieuwe omgeving heeft de integratie van Brocacef en Mediq vanuit IT perspectief een heel stuk eenvoudiger gemaakt. Uiteindelijk kunnen we hier als organisatie slimmer, sneller en goedkoper door gaan werken. Tegelijkertijd kunnen we onze klanten nog beter bedienen door informatie vanuit de hele organisatie via een portal beschikbaar te stellen.

Als Brocacef leven we in een complexe en dynamische wereld met veel concurrentie. De slimme oplossing die we met ECS en Cleo hebben ontwikkeld stelt ons in staat sneller te reageren op nieuwe ontwikkelingen in de markt.”

Neem contact op