Blog

Overzicht van EDI Order-to-Cash-proces - Hoe krijgt u controle?

Een efficiënt Order-to-Cash-proces zorgt voor een goede klantervaring, zodat klanten de leverancier in de toekomst opnieuw zullen gebruiken. Maar hoe neemt u hier nu de controle over en waar komt EDI om de hoek kijken?

Ontdek hoe Cleo u kan helpen de controle te krijgen over uw toeleveringsketenverplichtingen.

Met Cleo kunnen duizenden toonaangevende organisaties 10x sneller nieuwe handelspartners aan boord krijgen, elke EDI/API-transactie automatiseren en volledige end-to-end zichtbaarheid verkrijgen.


Order-to-Cash Proces

Bij het Order-to-Cash (O2C)-proces verwerken, verwerken en factureren leveranciers klantorders. Het Order-to-Cash-proces begint wanneer een leverancier een bestelling van een klant ontvangt en eindigt wanneer de leverancier de betaling van de klant voor de bestelling ontvangt.

Een efficiënt Order-to-Cash-proces zorgt voor een goede klantervaring, zodat klanten de leverancier in de toekomst opnieuw zullen gebruiken, waardoor het retentiepercentage en de groei worden verbeterd. Traditionele methoden zijn echter afhankelijk van mensen om de communicatie tussen leverancier en klant te vergemakkelijken, en om elke stap van het Order-to-Cash-proces uit te voeren. Menselijk ingrijpen vertraagt ​​het proces vaak, omdat mensen pauzes nemen, fouten maken en langzamer werken in vergelijking met nieuwere technologische oplossingen die beschikbaar zijn.

Iets om op te merken is dat de traditionele Order-to-Cash-cyclus zeer relevant is voor de verkoopafdeling. Dit komt omdat een klant, voordat hij een bestelling kan plaatsen, contact moet opnemen met iemand van het verkoopteam van de leverancier.


Vergelijking met het Purchase-to-Pay Proces

Het Order-to-Cash-proces lijkt sterk op het Purchase-to-Pay-proces, dat ook wel het Procure-to-Pay-proces wordt genoemd. Het verschil is dat Order-to-Cash van de kant van de leverancier komt, terwijl Purchase-to-Pay van de kant van de koper komt. Daarom begint het proces van aankoop tot betaling wanneer een klant een bestelling plaatst bij een leverancier en eindigt wanneer de klant voor de bestelling betaalt nadat deze is uitgevoerd.


Laat de veranderende API-vereisten of EDI-mandaten u niet afremmen

Ondersteun en beheer al uw API- en EDI-behoeften met één enkele oplossing: Cleo Integration Cloud.

Neem een virtuele tour


Veelvoorkomende problemen met oudere Order-to-Cash-processen

Verouderde Order-to-Cash-processen blijven grotendeels ongewijzigd. Terwijl de vooruitgang in de fulfilmentwereld ooit de gouden standaard was voor orderafhandeling, worden nu de tekortkomingen van oudere Order-to-Cash-processen benadrukt.


Veelvoorkomende problemen zijn onder meer:

  • Menselijk ingrijpen dat resulteert in fouten en vertragingen, waardoor klanten ontevreden zijn
  • Langzamere algemene verwerkingstijden
  • Geïsoleerde systemen en toepassingen met slechte zichtbaarheid
  • Complexe, op maat gecodeerde oplossingen die consistent onderhoud vereisen
  • Onvermogen om snel op te schalen op basis van de marktvraag
  • Verschillende document- en protocolvereisten voor elke klant
  • Vertrouwen op afzonderlijke backend-systemen, waaronder ERP, CRM en TMS, om een​​bestelling uit te voeren
  • Verschillende systemen hebben bepaalde documenttypen en formaten nodig, zoals iDOC, EDI, EDIFACT en pdf

Modernisering van oder-to-cash processen door EDI

Moderne Order-to-Cash-procedures zijn afhankelijk van het gebruik van elektronische gegevensuitwisselingstransacties (EDI). In deze context worden elektronische documenten uitgewisseld tussen deelnemende bedrijven, waardoor de noodzaak voor handmatige menselijke tussenkomst in het proces wordt geëlimineerd. EDI is de digitale overdracht van zakelijke documenten tussen handelspartners in een standaard elektronisch formaat. Met dit proces kunnen leveranciers en kopers informatie over bestellingen, transacties en berichten verzenden en ontvangen in een gestandaardiseerd, digitaal formaat.


Conclusie

EDI helpt u om efficiënter te werken. Door het vervangen van papieren documenten, besparen bedrijven tijd en geld, terwijl de kans op fouten wordt verminderd. Daarnaast kan de klanttevredenheid worden verhoogd door snellere levering, minder uitvaltijden en minder fouten in de afhandeling van bestellingen. Het kiezen van de juiste EDI-oplossing is cruciaal voor succes. Bedrijven moeten daarbij rekening houden met snelheid, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en integratiemogelijkheden.

Wilt u meer weten over hoe u met de implementatie van de juiste EDI-oplossing efficiënter kunt werken en uw klanttevredenheid kunt verhogen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe.