Blog

Ook al staat uw data in de cloud, blijf aan security denken

Uit het rapport, het ‘Thales Global Cloud Security Study’, blijkt dat lang niet zo veel bedrijven die in de cloud werken zich druk maken om beveiliging als dat u misschien zou denken.

The Ponemon Instutute vroeg in opdracht van Thales aan 3.667 IT-specialisten wereldwijd hoe belangrijk security in de cloud is. Uit het rapport, het ‘Thales Global Cloud Security Study’, blijkt dat lang niet zo veel bedrijven die in de cloud werken zich druk maken om beveiliging als dat u misschien zou denken.

Ook al zijn de voordelen van werken in de cloud overduidelijk, dat wil niet zeggen dat uw bedrijf geen risico meer loopt. Er zijn nog steeds verschillende onduidelijkheden, als het om de beveiliging van uw data in de cloud gaat.

Waarschijnlijk slaat uw bedrijf een deel of zelfs het overgrote deel van uw data al op in de cloud, via een cloud service provider. Het Thales rapport laat zien dat in 2019, 48% van alle data in de cloud is opgeslagen, tegenover 35% in 2016 en dit was in 2021 al weer een flink stuk hoger. Schrikbarend was echter dat slechts 32% van de ondervraagden een ‘security first’ aanpak als belangrijk onderdeel van hun databeveiliging ziet.


Blijf op uw hoede

Één van de zaken die een risico op een datalek vergroten, is het gebruik van meerdere cloud service providers. Vooral wanneer uw organisatie niet de juiste maatregelen heeft getroffen om beveiligingsproblemen te voorkomen. Zeker nu steeds meer bedrijven afhankelijk zijn van de cloud en verschillende providers nodig hebben voor hun verschillende systemen, is het zeker de moeite waard om de beveiliging van uw data nog eens tegen het licht te houden.


Wie er nu voor de beveiliging van data ín de cloud moet zorgen, is nog niet vastgesteld. Ligt die verantwoordelijkheid bij de cloud service provider ligt of bij de gebruiker van de cloud service? Wanneer daar een antwoord op komt, zal dat veel meer duidelijkheid bieden. Maar tot die tijd zullen gebruikers zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun organisatie en hun data te beveiligen. Data encryptie en de juiste firewalls zijn relatief eenvoudig te nemen maatregelen die voor zowel cloud gebruikers als hybride bedrijven effectief zijn. Managed File Transfer (MFT) software is ook een oplossing die ervoor zorgt dat uw data beveiligd is, als u data in de cloud opslaat.


Elke connectie met de buitenwereld zorgt voor een verhoogd risico voor uw beveiligingssystemen. Het is daarom nooit te laat, of te vroeg, om uw databeveiliging in kaart te brengen. Of u nu in de cloud werkt of met een hybride systeem. Bij ECS hebben we verschillende mogelijkheden en op maat gemaakte oplossingen om uw data en uw connecties te beveiligen. We zijn gespecialiseerd in data security en kunnen u helpen om uw bedrijf ook in de cloud te beveiligen. Dus neem vandaag nog contact met ons op.