Blog

Onderscheid jezelf van de concurrentie met data-integratie!

Met december nog maar 4 maanden van ons verwijderd zijn de voorbereidingen in de Retail in volle gang, maar hoe onderscheid je jezelf nu van de concurrentie? Data-integratie is een grote drijfveer hierin omdat het veel voordelen met zich mee brengt waar u als retailer van profiteert!

We hebben het er al een paar keer over gehad maar als consument hebben we geen flauw idee hoeveel werk de Retail moet verzetten om klaar te zijn voor de decemberdrukte.


Hoe onderscheid je jezelf van de concurrentie?

Nu bieden veel winkels, zowel online als in de winkel, veel dezelfde producten en merken aan dus hoe onderscheid je jezelf van de concurrentie tijdens deze periode. Nu kunnen retailers verschillende strategieën toepassen:

 1. Focus op personalisatie: gerichte promoties door gebruik te maken van klantgegevens en analyse wat hun wensen zijn.
 2. Omnichannel ervaring: een naadloze winkelervaring aanbieden over alle kanalen, zowel online als offline.
 3. Verbeterde klantenservice: Zorg voor uitstekende klantenservice tijdens deze drukke periode.
 4. Exclusieve deals en promoties: Bied exclusieve deals en promoties aan die alleen geldig zijn tijdens de Sinterklaas en Kerstperiode
 5. Verbeterde voorraadbeheer: Zorg ervoor dat u voldoende voorraad heeft van populaire producten tijdens deze periode.
 6. Verbeter de in-store ervaring: Als u een fysieke winkel heeft, zorg dan voor een aantrekkelijke en feestelijke sfeer. Creëer een aantrekkelijke etalage, speel kerstmuziek en organiseer speciale evenementen, zoals workshops of proeverijen, om klanten aan te trekken.


Klinkt logisch, maar wat is de basis?

Om de strategieën hierboven goed uit te voeren moet de juiste data gevonden, gebundeld en gebruikt worden. Wij noemen dit zelf van data, informatie maken. Maar hoe gaat dit in zijn werk want de data staat bij de meeste retailers verspreid over verschillende systemen, denk aan een ERP pakket, software speciaal voor de inkoop, magazijnbeheersoftware, POS systemen en nog veel meer. Hier komt Data-integratie om de hoek kijken zodat alle systemen ‘dezelfde taal’ gaan spreken en de belangrijkste bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden..


Hoe helpt data-integratie dan precies in de Retail?

Data-integratie kan de retailindustrie helpen om zich voor te bereiden op de Sinterklaas- en kerstdrukte, zodat ze beter kunnen inspelen op de vraag van klanten en de verkoop kunnen maximaliseren. In een vorige blog hebben we het belang al eens benoemd van dashboards, zichtbaarheid en hoe data-integratie hierbij kan helpen. We gaan graag nog een stap dieper om te laten zien op welke manieren data-integratie de retailer kan helpen:

 1. Voorspellende analyses: Door gegevens van eerdere Sinterklaas- en kerstseizoenen te analyseren en te integreren, kunnen retailers patronen en trends identificeren in de vraag van klanten, populaire producten en prijspunten. Dit stelt hen in staat om nauwkeuriger voorspellingen te doen over welke producten waarschijnlijk het best verkopen en helpen bij het plannen van de juiste voorraadniveaus.
 2. Geoptimaliseerde voorraadbeheer: Data-integratie stelt retailers in staat om realtime inzicht te krijgen in de voorraadniveaus, zowel in fysieke winkels als online. Dit helpt hen om de voorraad nauwkeurig af te stemmen op de verwachte vraag tijdens de feestdagen, waardoor ze oververkoop en tekorten kunnen vermijden.
 3. Klantsegmentatie en gepersonaliseerde marketing: Data-integratie biedt retailers de mogelijkheid om verschillende gegevensbronnen te combineren, zoals klantgegevens, aankoopgeschiedenis en gedragsinformatie. Hierdoor kunnen ze klanten segmenteren op basis van specifieke kenmerken of voorkeuren, en gerichte marketingcampagnes ontwikkelen. Door bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbiedingen te doen of aanbevelingen te geven, kunnen ze de betrokkenheid van klanten vergroten en de verkoop stimuleren tijdens de feestdagen.
 4. Naadloze omnichannel-ervaring: Data-integratie stelt retailers in staat om gegevens van verschillende verkoopkanalen te combineren, zoals fysieke winkels, online winkels en mobiele apps. Hierdoor kunnen ze een consistente en naadloze winkelervaring bieden aan klanten, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken. Dit kan onder meer het delen van klantgegevens tussen kanalen omvatten, zodat klanten hun aankopen kunnen volgen, eerdere aankopen kunnen bekijken en beloningen kunnen verdienen.
 5. Realtime rapportage: Met data-integratie kunnen retailers real-time rapportage en dashboards creëren om de prestaties en trends van de feestdagen te volgen. Dit stelt hen in staat om snel in te spelen op veranderingen in de marktvraag, en eventuele problemen of kansen tijdens het seizoen te identificeren.


Conclusie

Data-integratie stelt retailers in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen, nauwkeurig te plannen en zich aan te passen aan de dynamische behoeften van klanten tijdens de Sinterklaas- en kerstdrukte. Hierdoor kunnen zij een concurrentievoordeel behalen en hun verkoop tijdens deze belangrijke periode maximaliseren.


ECS International kan hierbij assisteren door de juiste vragen te stellen en aan de hand daarvan de correcte Data Integratie strategie en oplossing te implementeren. Neem vandaag nog de controle over deze uitdagingen en neem contact met ons op via ons contactformulier of op +31229-574331.


Verder bieden wij tegenwoordig onze X4Connect Pilot aan tegen een zeer aantrekkelijk tarief zodat u niet direct een grote investering hoeft te doen zonder bewijs dat het werkt. Kijk hiervoor op onze special X4Connect pagina.