Blog

Hoe minimaliseer je het bullwhip effect in de Retail?

Overschot aan voorraad, voorraadtekort, Retailers willen geen 'nee' verkopen en spelen een grote rol in het bullwhip effect. Hoe kunt u als Retailer het bullwhip effect minimaliseren?

Vooral tijdens de feestdagen zullen retailers te maken krijgen met een van de volgende 2 problemen. Ze hebben te veel producten besteld en houden voorraad over en zullen die producten uiteindelijk met een flinke korting moeten verkopen. Of ze hebben te weinig besteld, kunnen niet meer tijdig reageren op een grotere vraag van de klant en moeten ‘nee’ verkopen aan hun klanten.

In beide scenario’s hebben we te maken met het bullwhip effect. Het bullwhip effect is een fenomeen in de Supply-Chain dat beschrijft hoe kleine fluctuaties in de vraag op retailniveau steeds grotere fluctuaties in de vraag kunnen veroorzaken op het niveau van Retail, distributeur, fabrikant en grondstofleverancier.


Hoe ziet het bullwhip effect eruit?

Stel dat u een detailhandelaar bent die Coca-Cola als hoofdproduct verkoopt en normaal gesproken verkoopt u 20 sixpacks per dag. U heeft meestal ongeveer 100 sixpacks op voorraad, zodat u niet zonder komt te zitten. Maar als u op een dag 75 sixpacks verkoopt, zou u kunnen denken dat uw omzet stijgt en dat er steeds meer klanten komen om Coca-Cola te kopen in uw winkel. U reageert door uw voorraad op te voeren tot 100 sixpacks per dag en dus veel meer voorraad in huis te hebben.

De distributeur zal op dezelfde manier reageren en zal hun bestelling nog meer verhogen en van 100 naar 200 sixpacks per dag gaan, zodat ze altijd genoeg zullen hebben. Coca-Cola zal op haar beurt nog meer produceren en de productie opvoeren tot 250 sixpacks per dag, zodat de distributeur geen ‘nee’ te horen krijgt. Uiteindelijk zitten alle partijen in de Supply-Chain opgescheept met een overschot aan voorraad blikjes Coca-Cola.

Hoewel dit voorbeeld sterk vereenvoudigd is, verklaart het het gevoel van een exponentieel toenemend negatieve effect terwijl acties en reacties zich op en neer in de keten voortzetten. Het bullwhip effect treedt ook op als gevolg van een verminderde vraag op klantniveau (waarbij onnauwkeurig tekorten ontstaan) en kan op andere plaatsen in de keten worden veroorzaakt.


Hoe kunt u als Retailer het bullwhip effect minimaliseren?

Hoewel u slechts een onderdeel bent van de complete Supply-Chain, bent u een heel belangrijk onderdeel! Betere informatie is nodig om het bullwhip effect te verminderen, maar nog belangrijker is betere en slimmere communicatie tussen u en uw Supply Chain-partners. Enkele algemeen aanbevolen acties zijn de volgende:

  • Automatiseer uw supply chain-communicatie en samenwerking: Een betere afstemming tussen uzelf en uw leveranciers, distributeurs en andere partners is nodig. Leveranciers- en projectportalen, Electronic Data Interchange (EDI)-transacties, Managed File Transfer (MFT) en integratieplatforms kunnen u helpen de benodigde communicatie volledig te automatiseren en fouten tot een minimum te beperken.
  • Gebruik betere tools voor prognoses en zichtbaarheid: Uw data is goud waard als u de tools heeft om die data te verwerken tot informatie. De juiste oplossing biedt u geweldige dashboards die uw ruwe gegevens verzamelen, consolideren en omzetten in zichtbare informatie. Met deze informatie kunt u nauwkeurigere voorspellingen doen en het risico op over- of onderbevoorrading het hele jaar door (en vooral tijdens de feestdagen!) verminderen. Moderne oplossingen kunnen zelfs voorspellende analyses, kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT) gebruiken om dit proces te versnellen. 


We zijn hier om te helpen!

Er is niks vervelenders dan 'nee' te moeten verkopen in de wereld van Retail, maar winkels willen ook niet met veel te veel voorraad opgescheept zitten als de feestdagen voorbij zijn. Door de beschikbare data juist in te zetten kunt u deze processen automatiseren en stroomlijnen, het bullwhip effect verminderen en meer controle krijgen om tijdens de feestdagen knallend het jaar af te sluiten! Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen bij deze uitdagingen.