Blog

Managed File Transfer oplossing - de 7 valkuilen van een lappendeken

Organisaties starten vaak met een enkele oplossing en voegen vervolgens nieuwe software toe wanneer ze een nieuwe functie nodig hebben. Uiteindelijk resulteert dit in een file transfer omgeving die niet meer onder controle is met als gevolg storingen en te hoge kosten. In dit artikel delen we de 7 belangrijkste valkuilen van een zelf gebouwde ‘lappendeken’ van file transfer oplossingen.

Managed File Transfer oplossing - de 7 valkuilen van een lappendeken

ECS International heeft bij meer dan 1.000 klanten in Europe succesvol een Managed File Transfer oplossing geïmplementeerd. In veel gevallen ging het om een vervanging van losse, niet geïntegreerde oplossingen. Er waren verschillende typen software voor (secure) FTP als aanvulling op standaard opties in operating systems, met nog extra pakketten voor onder andere VPN en AS2 communicatie. In vrijwel alle gevallen was deze situatie organisch gegroeid.

Organisaties starten vaak met een enkele oplossing en voegen vervolgens nieuwe software toe wanneer ze een nieuwe functie nodig hebben. Uiteindelijk resulteert dit in een file transfer omgeving die niet meer onder controle is met als gevolg storingen en te hoge kosten. In dit artikel delen we de 7 belangrijkste valkuilen van een zelf gebouwde ‘lappendeken’ van file transfer oplossingen.


1. Complexiteit

Zelf gebouwde systemen en scripts worden vaak ondersteund door een klein team of zelfs een enkele medewerker. Zo lang alles probleemloos werkt merkt niemand de complexiteit en afhankelijkheid op. Maar het oplossen van problemen in deze complexe – en vaak slecht gedocumenteerde – omgevingen kan een lastig, traag en kostbaar proces zijn.


2. Beperkt inzicht en controle

Losse producten kunnen niet het juiste niveau inzicht geven in file transfers. Er is geen end to end logging en tracing, waardoor de file transfer omgeving niet aan de eisen van auditeerbaarheid voldoet. Bedrijven hebben geen ‘single point of reference’ op alle datastromen binnen en buiten de organisatie als gevolg van het feit dat de aparte softwarepakketten niet geïntegreerd zijn.


3. Mederwerkers gebruiken consumenten oplossingen

Medewerkers die op de IT afdeling moeten wachten voordat ze informatie kunnen delen of verzenden kiezen al snel voor het gemak van onbeveiligde e-mail en cloud services zoals Dropbox en WeTransfer. Deze bieden geen afdoende beveiliging in de standaard variant. Zonder afdoende bescherming kan uw informatie worden onderschept of gewijzigd, zonder dat u of de ontvanger dat merkt.


4. Veiligheid garanderen

Het gebrek aan inzicht en controle betekent dat er niet wordt vastgelegd welke data uw organisatie binnenkomt of verlaat. Een datalek door een hacker komt al snel in het nieuws. Maar het is veel waarschijnlijker – en gebeurt vaker dan u denkt – dat datalekken worden veroorzaakt door menselijke fouten of het opzettelijk negeren van de security policy.


5. Kosten en efficiency

Een combinatie van meerdere losse file transfer oplossingen is kostbaar om te onderhouden en kan eenvoudigweg niet de veilige data transfer functies bieden die enterprise B2B integratie software wel biedt. Een gecentraliseerde Managed File Transfer oplossing kan worden geïmplementeerd en beheerd tegen een fractie van de kosten van meerdere losse softwareproducten.


6. Voorspelbaarheid

File transfer oplossingen moeten eenvoudigweg werken – altijd en overal. Transmissies moeten worden vastgelegd, data moeten afdoende worden beschermd en policies moeten worden gevolgd. Met elke nieuwe losse file transfer oplossing die u toevoegt verminderen de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van uw file transfer omgeving.


7. IT werkdruk

Met al deze beperkingen krijgt de IT afdeling telkens meer werk om de file transfer lappendeken te beheren en ondersteunen. De tijd om problemen op te lossen neemt toe en de mogelijkheid om de achterliggende oorzaak te vinden wordt telkens moeilijker.


De voordelen van een Managed File Transfer oplossing

Het vervangen van de losse producten door een centrale managed file transfer oplossing zal een groot verschil maken. Het helpt u al uw datastromen in een gestandaardiseerde en voorspelbare manier te managen en u kunt vertrouwen op een meer betrouwbare en veilige file transfer infrastructuur. Uw voordelen: beter inzicht, traceerbaarheid en beheer, lagere beheerkosten en voldoen aan interne en externe policies en regels. Deze voordelen blijven niet beperkt tot uw (externe) B2B processen, maar gelden ook voor uw interne (A2A) data transfer behoefte.

Wilt u afscheid nemen van complexiteit en weer grip krijgen op uw file transfer omgeving?

Neem dan contact met ons op om de snelste weg naar meer controle en efficiency te bespreken of bekijk een van onze Ebooks over MFT die hier rechts worden weergegeven.