Blog

Hoe een integratieplatform de maakindustrie beter laat presteren

De maakindustrie wil toe naar een nieuw tijdperk: Industrie 4.0. Digitalisering wordt gezien als de motor van groei: het moet organisaties veerkrachtiger maken, bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met een crisis als COVID-19. In deze blog leggen we uit waarom een integratieplatform de digitalisering van de maakindustrie versnelt.

De maakindustrie wil toe naar een nieuw tijdperk: Industrie 4.0. In deze nieuwe wereld is alles met elkaar verbonden. Investeringen in IT moeten organisaties toekomstbestendiger en duurzamer maken. Dat is een essentiële digitaliseringsslag: klanten leggen de lat steeds hoger, er is concurrentie uit lagelonenlanden en er is de overgang naar een circulaire economie. In deze blog leggen we uit waarom een integratieplatform de digitalisering van de maakindustrie versnelt.


Digitalisering wordt gezien als de motor van groei: het moet organisaties veerkrachtiger maken, bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met een crisis als COVID-19. Daarom staat de digitale transformatie centraal in de vierde industriële revolutie. Industrie 4.0 staat voor slimmer produceren, door een combinatie van productietechnologie met moderne software, en de mogelijkheden van de nieuwe communicatie-oplossingen. Deze ontwikkeling helpt om productieprocessen te optimaliseren, nieuwe en gepersonaliseerde producten te ontwikkelen en businessmodellen te verbeteren.


Verbondenheid is het sleutelwoord van Industrie 4.0

Door computersystemen en machines te verbinden is een efficiëntieslag mogelijk. Daarom zal het aantal ‘connected factories’ de komende jaren flink stijgen. Daarmee hopen organisaties grondstofgebruik te optimaliseren, de omslag te maken naar voorspelbaar onderhoud en bedrijfsprocessen te versnellen en te automatiseren.

Cloud computing moet gemakkelijke toegang tot data mogelijk maken, waarbij het ‘Internet of Things’ apparaten verbindt. Met Artifcial Intelligence kunnen computers sneller patronen herkennen in grote hoeveelheden data, en dankzij robotisering worden machines steeds slimmer. Een voorbeeld van zo’n moderne toepassing is de ‘digital twin’, een virtuele weergave van een nieuw product. Door simulaties ontdekt u fouten al in de ontwerpfase. Dat helpt onder andere om grondstofverspilling tegen te gaan.


Verbind uw organisatie met een integratieplatform

De wens om te digitaliseren maakt oude machines niet meteen overbodig. Met een techniek als EDI (elektronische data-uitwisseling) kan nieuwe en oude techniek worden gecombineerd. EDI bestaat al decennia, maar heeft een evolutie doorgemaakt. Het is nu een cloud-dienst, in de vorm van een integratieplatform. Applicaties worden naadloos aan elkaar geknoopt, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Berichten worden geautomatiseerd verzonden en ontvangen. De provider zorgt intussen dat alles goed werkt. 

De voordelen van EDI voor de maakindustrie zijn enorm. Niet alleen kan het order-to-cash-proces grotendeels worden geautomatiseerd, maar data-analyse kan ook processen verbeteren: 

  • Door slimme voorspellingen is het mogelijk pieken in de vraag op te vangen;
  • Knelpunten in het productieproces zijn beter zichtbaar, waardoor storingen en vertraging worden voorkomen;
  • Trends worden sneller duidelijk, om nieuwe markten aan te boren.

Door data beter te combineren en synchroniseren kunnen organisaties online actuele informatie geven, bijvoorbeeld over beschikbaarheid en prijs. Deze dienstverlening is inmiddels geen wens meer, maar een verwachting van leverancier en klant. Een geschikt integratieplatform maakt dat optimaal mogelijk. Door deze oplossing als dienst af te nemen, hoeft de implementatie geen grote opgave te zijn. 


Wilt u meer lezen over de voordelen van een integratieplatform voor de maakindustrie? Lees het e-book ‘Bent u al klaar voor Industrie 4.0?’ Neem vandaag nog contact met ons op om uit te vinden hoe een integratieplatform uw organisatie kan helpen.