Blog

Hoe EDI in verschillende branches de omzet doet stijgen

In deze blog leest u meer over de voordelen van EDI in groot- en kleinhandel, bank- en verzekeringswereld en de zorg.

Hoe EDI in verschillende branches de omzet doet stijgen

EDI of Electronic Data Interchange is het uitwisselen van documenten volgens standaarden, via de elektronische weg. Een omzet verhogende methode die van oudsher met veel succes wordt gebruikt in de logistiek. Grofweg 60 tot 85 procent van alle bedrijven in die sector werkt ermee. Maar er zijn natuurlijk veel meer branches waarin het loont om het aantal handmatige processen flink terug te dringen. In deze blog leest u meer over de voordelen van EDI in groot- en kleinhandel, bank- en verzekeringswereld en de zorg.


Logistiek

Illustratief voor de impact van EDI in de logistiek zijn de cijfers van Portbase. Dat is de neutrale, door de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam opgerichte organisatie die datadeling faciliteert. Er zijn ruim 15.500 gebruikers bij aangesloten, die samen jaarlijks ruim 94 miljoen elektronische berichten versturen. Dankzij EDI communiceren al die gebruikers naadloos met elkaar, alsof ze dezelfde taal spreken. Daardoor worden processen in de keten tussen schip en consument op tijd in gang gezet en staat op het juiste moment een hijskraan, trein of vrachtauto klaar.

EDI heeft dus belangrijke voordelen. Het zorgt voor:

  • meer efficiëntie.
  • lagere kosten.
  • betere dienstverlening.
  • betere planning.
  • minder fouten.
  • kortere doorlooptijd.
  • 24/7 beschikbaarheid.


Retail

Ook in de retail heeft EDI een sterke positie. Moderetailers bijvoorbeeld, zeggen dat ze er gemiddeld 8 procent meer omzet door kunnen halen. Hun administratieve kosten dalen met 10 procent en hun tijdsbesparing kan oplopen tot 90 procent.

Een grote speelgoedfabrikant gebruikt EDI voor optimaal voorraadbeheer. Systemen in winkels houden bij hoeveel dozen er nog op de plank liggen. Er gaat een order naar de fabriek, zodra schappen leeg dreigen te raken. Daar kunnen orders in allerlei formaten worden gelezen, waarna winkels tijdig van nieuw speelgoed worden voorzien.

De fabrikant heeft ook integraties gebouwd met banken. Het financiële datatransport vergt daardoor ook minder handelingen. Dit geldt zowel voor betalingsverkeer met de klant als met grondstoffenleveranciers.


Finance

Banken profiteren als intermediair tussen kopers en verkopers zelf ook van gestroomlijnd dataverkeer in beide richtingen. Dat zorgt voor minder fouten en meer veiligheid.

Een vertaalslag van data is in de financiële wereld niet altijd nodig. Vaak is het al genoeg als ze privacygevoelige documenten veilig kunnen ontvangen en versturen. Denk aan inkomensgegevens voor een hypotheek. Daarvoor is Managed File Transfer de geëigende methode.

De overeenkomst met EDI is dat systemen van zenders en ontvangers in staat moeten zijn om met elkaar te communiceren. In de financiële wereld is dat nog wel eens lastig omdat er in de loop der jaren allerlei nieuwe diensten zijn geïntroduceerd, wat zorgt voor een versplinterd applicatielandschap. Integratie van systemen brengt data weer bij elkaar en laat de uitwisseling ervan op uniforme wijze verlopen.


Zorg

De zorg is een van de sectoren waar digitale transformatie hoog op de agenda staat. Ook daar is vaak sprake van legacysystemen en een wirwar aan applicaties. De covid-19 crisis laat zien dat naadloze uitwisseling van patiëntgegevens belangrijk is. Toen IC-afdelingen van de grenzen van hun capaciteit bereikten, werden patiënten naar andere locaties overgebracht waar nog bedden beschikbaar waren. Er ontstond toen behoefte aan mogelijkheden om met een druk op de knop veilig patiëntgegevens te kunnen delen. Als noodoplossing werd een portaal geïntroduceerd, dat werkt als een soort beveiligde Dropbox. Door sommigen wordt die manier van werken betiteld als een houtje-touwtje oplossing, maar ziekenhuizen hoeven in ieder geval niet met faxen en DVD’s aan de slag.

De overheid heeft nu de ambitie om te komen tot uniforme gegevensuitwisseling in de zorg. Een EDI systeem, dat dit proces grotendeels automatisch laat verlopen volgens GDPR-normen, kan daarvoor zorgen. Patiëntendata komen dan automatisch op de juiste plek. Dat bespaart tijd die aan patiënten kan worden besteed.


Wholesale

Tot slot is wholesale een sector die veel aan EDI kan hebben, in de communicatie met klanten en leveranciers. Neem bijvoorbeeld een restaurant dat geautomatiseerd verse vis bestelt. Als de groothandel vervolgens naadloos communiceert met toeleveranciers en transporteurs, hoeft een serveerster geen ‘nee’ te verkopen.


ECS ontzorgt

ECS International is een partij die ervoor zorgt dat systemen binnen en buiten organisaties met elkaar kunnen ‘praten’, op een veilige en betrouwbare manier. Het zelf ontwikkelde cloudplatform X4Connect maakt het mogelijk om data in elk formaat te ontvangen en te versturen. Behalve in EDI is ECS ook sterk in Managed File Transfer. Onze experts kunnen u helpen met advies, implementatie, beheer en onderhoud en kunnen u desgewenst volledig ontzorgen.

Wilt u meer weten? Download dan ons e-book 'Hoe u soepel hindernissen op het pad naar EDI neemt' via het formulier of bekijk onze uitleganimatie.