Blog

Hoe data-integratie ervoor zorgt dat bedrijfssystemen dezelfde taal spreken

In een versplinterd datalandschap is uitwisselen van elektronische data een uitdaging. Electronic Data Interchange (EDI) is hier de oplossing voor. In deze blog leest u er meer over.

Hoe data-integratie ervoor zorgt dat bedrijfssystemen dezelfde taal spreken

Stelt u zich voor: een ideale wereld, waarin alles met elkaar verbonden is en IT-systemen vlekkeloos met elkaar communiceren. Hoe heerlijk zou dat zijn? U zou minder zorgen hebben, tijd overhouden en uw organisatie gestaag zien groeien. Helaas gebruikt in de echte wereld iedereen verschillende ERP-systemen. In uw eigen organisatie gebruikt u waarschijnlijk ook tientallen of zelfs honderden applicaties, die allemaal op hun eigen manier data opslaan, in allerlei formaten. In zo’n versplinterd datalandschap is uitwisselen van elektronische data een uitdaging. Electronic Data Interchange (EDI) is hier de oplossing voor. In deze blog leest u er meer over.

Electronic Data Interchange is een onderdeel van Enterprise Data Integratie. Het brengt data ongeacht locatie en formaat samen en zet deze om in bruikbare informatie. Daardoor is het mogelijk dat systemen naadloos met elkaar communiceren. Binnen uw bedrijf, maar ook daarbuiten. Geen gefragmenteerd datalandschap meer, maar een oplossing die alle puzzelstukjes tot één geheel maakt. En dat zonder dat iemand omkijken heeft naar de techniek.


EDI or die

EDI maakt het uitwisselen van data dus weer eenvoudig. Veel multinationals hanteren daarom de slogan ‘EDI or die’. Wie zaken met ze wil doen, moet zorgen dat zijn systemen naadloos data (informatie) kunnen uitwisselen met die van hun. Enterprises zien het niet zitten om allerlei data, die in verschillende formaten binnenkomt, eerst handmatig bruikbaar te moeten maken voor hun systemen. Dat is niet alleen tijdrovend en kostbaar, maar vergroot ook de kans op fouten. Ze willen dat het proces van levering, bestelling en betaling zo soepel mogelijk verloopt (lees: maximaal geautomatiseerd).

EDI vergroot de operationele efficiency. Stel een groothandel ontvangt via het elektronisch dataverkeer een order van een supermarkt. In een branche waar marges klein zijn en producten aan bederf onderhevig, draagt vlotte afhandeling bij aan de winstgevendheid. Doordat systemen intern dezelfde taal spreken, is een bestelling sneller gevonden in het magazijn. Doordat de groothandel ook naadloos communiceert met het transportbedrijf, is er snel een vrachtauto voorhanden. Maar wat als het ergens in de keten niet mogelijk is een elektronische boodschap te lezen? Bijvoorbeeld door een afwijkend bestandsformaat? Dan zou het radarwerk stilvallen. In het ergste geval is het resultaat dan een supermarkt met lege schappen.


Data-integratie succesfactor in logistiek, retail en groothandel

In een recent onderzoek noemen acht van de tien ondervraagde bedrijfsleiders (waaronder in de logistiek) data-integratie als ‘cruciale’ factor voor succesvolle bedrijfsvoering. Retail en groothandel komen er bovendien in naar voren als de branches die het meest tevreden zijn over hun investering in data-integratie. EDI biedt hen ook kansen voor beter klantinzicht en voorspellende rapportages. Ze halen dus meer waarde uit hun data, wat concurrentievoordeel betekent.

ECS laat systemen binnen en buiten uw organisatie met elkaar communiceren

Een manier waarop ECS International betrouwbare en veilige data-uitwisseling mogelijk maakt, is met het zelf ontwikkelde platform X4Connect. Een cloudoplossing die voldoet aan de behoeften van (internationale) bedrijven, die data snel en veilig in elk formaat kan ontvangen en versturen. Via een webportaal valt het dataverkeer van A tot Z te monitoren, wat vaak een vereiste is om geaudit te kunnen worden.

ECS is ook partner in Managed File Transfer

Daarnaast is ECS in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Azië) ‘master distributeur’ van toonaangevende MFT-leveranciers. MFT staat voor Managed File Transfer. Een vorm van data-uitwisseling waarbij geen vertaalslag nodig is. Data wordt dan veilig, versleuteld verstuurd van A naar B. Ook dit berichtenverkeer is op de voet te volgen.

Het integreren van een versnipperd datalandschap lijkt misschien ingewikkeld, maar doordat X4Connect beschikbaar is ‘as a service’ kunnen wij u volledig ontzorgen. Onze ervaren experts helpen u dan van begin tot eind. Zij ondersteunen u met advies, nemen de implementatie voor hun rekening en doen daarna beheer en onderhoud.

Wilt u meer weten? Download dan ons e-book 'Hoe u soepel hindernissen op het pad naar EDI neemt' via het formulier of bekijk onze uitleganimatie.