Blog

De risico's van het gebruik van legacy of zelfgemaakte datacommunicatieoplossingen..

Is het logisch om vast te houden aan legacy of zelfgemaakte datacommunicatieoplossingen? Houden deze oplossingen u de komende jaren tegen of bent u bereid de risico's te nemen die ermee gepaard gaan? Lees verder om meer te weten te komen.

We hebben het gehad over verschillende tools voor gegevensverplaatsing of integratie en welke voordelen deze voor uw organisatie zullen opleveren. Ze besparen niet alleen tijd, maar helpen u bij het automatiseren van processen, het verlagen van kosten en het versnellen van uw onboardingproces voor een nieuwe handelspartner.

De laatste jaren zien we een toename in het gebruik van MFT en Data Integration Tools, maar veel bedrijven houden nog steeds vast aan oudere (legacy) oplossingen of zelfgemaakte oplossingen voor datacommunicatie. Het klinkt logisch om deze oplossingen die nu nog werken en stabiel zijn niet weg te gooien, maar als we naar de lange termijn kijken, zou het onverstandig zijn om ze niet te vervangen.


Meest voorkomende risico's

Als we zowel naar Legacy als naar zelfgemaakte oplossingen kijken, komen we de volgende risico's tegen:

 • Hoge onderhoudskosten
 • Ondersteuning van de fabrikant is gestopt, dus de beveiligingsniveaus zullen elke maand afnemen
 • Gespecialiseerde kennis van deze oudere Legacy-oplossingen is vereist en moet worden onderhouden
 • Sinds de ondersteuning is beëindigd, zijn er geen nieuwe technologieën en functies beschikbaar om toe te voegen aan de legacy-oplossingen (bijvoorbeeld AS4 of zelfs AS2)
 • Nieuwe certificaten kunnen niet meer worden geladen vanwege gebrek aan ondersteuning
 • Het aantal bedrijven dat dezelfde oplossing gebruikt zal elk jaar afnemen, dus het opzetten en onderhouden van die verbinding wordt moeilijker en duurder
 • Nieuwere beveiligingsprotocollen worden niet ondersteund, dus de gegevensoverdracht zal minder veilig zijn


Groter risico

Zelfgemaakte oplossingen vormen een groter risico dan Legacy-oplossingen. 99 van de 100 keer is een zelfgemaakte oplossing het geesteskind van 1 persoon binnen de organisatie. Hoewel het prima kan werken en deze persoon loyaal is aan het bedrijf, vormt het wel een heel groot risico. Wat gaat u doen als deze persoon besluit het bedrijf te verlaten voor een grotere kans, ziek wordt of met pensioen gaat?

Vaak merken we dat de volgende in de rij niet over de nodige kennis en/of vaardigheid beschikt om deze zelfgemaakte oplossing te onderhouden of aan te passen aan nieuwe eisen.

Dit kost uw organisatie veel geld en tijd aangezien u niet zomaar iemand met jarenlange ervaring in die specifieke oplossing of branche kunt vervangen.

Omdat u de kennis en het vermogen mist om dienovereenkomstig te handelen, zal uw bedrijf waarschijnlijk te maken krijgen met:

 • Ontevreden klanten/handelspartners die misschien over willen stappen naar 1 van uw concurrenten
 • Instabiele datacommunicatie
 • Downtime
 • Datacommunicatie die ontbreekt of niet correct verloopt
 • Verschillende afdelingen binnen de organisatie krijgen niet op tijd de juiste informatie (denk aan Transport die niet de juiste locatie- en ladinginformatie krijgt)
 • Een negatieve impact op het imago en de reputatie van uw bedrijf

Alle bovengenoemde punten kunnen een dramatisch effect hebben op het voortbestaan ​​van uw organisatie, omdat het uw bedrijfsprocessen rechtstreeks beïnvloedt. Alleen al het verliezen van handelspartners en/of klanten zal uw winst ernstig schaden als zij besluiten met een van uw concurrenten in zee te gaan. Bovenstaande zaken zullen u veel tijd kosten die u aan meer winstgevende activiteiten had kunnen besteden.


Moet u vervangen?

In één woord? Ja, u moet zeker uw legacy en/of zelfgemaakte oplossing vervangen door een gevestigde MFT & Data Integration-oplossing. Door te vervangen kunt u alle bovengenoemde risico's het hoofd bieden en tijd besparen om te doen waar u goed in bent, namelijk tijd en moeite besteden aan zakelijke relaties en winst maken. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van een gekwalificeerde IT-partner zoals ECS International, zodat u geen intern IT-team hoeft op te bouwen en te onderhouden en op de hoogte te blijven van alle trends en nieuwe technologieën. ECS kan u helpen bij het kiezen van de juiste oplossing, implementatie en onderhoud van deze oplossing, en u helpen met nieuwe beveiligingseisen.

 

Bij ECS hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het kiezen van de juiste MFT- en data-integratieoplossingen en hebben we tot nu toe meer dan 1.000 implementaties gedaan. Neem vandaag nog contact met ons op voor ondersteuning als u vragen heeft of te maken heeft met de bovengenoemde risico's.