Blog

Help ik moet EDIFACT doen, maar wat is EDIFACT?

EDIFACT is wereldwijd de meeste bekende EDI-standaard. Maar wat is EDIFACT nu precies en waarom is het zo effectief om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren door middel van één uniforme taal, zodat ze elkaar begrijpen. 

Help ik moet EDIFACT doen, maar wat is EDIFACT?

EDIFACT is wereldwijd de meeste bekende EDI-standaard. Vaak worden EDI & EDIFACT ook gezien als synoniemen van elkaar. Geheel onterecht want de term EDI staat voor Electronic Data Interchange en is een manier van werken die organisaties kunnen toepassen voor het geautomatiseerd uitwisselen van gegevens met andere organisaties.

EDIFACT daarentegen, is het formaat waarin die gegevens uitgewisseld kunnen worden en EDI-standaarden zoals EDIFACT hebben als doel om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren door middel van één uniforme taal, zodat ze elkaar begrijpen. Op deze manier wisselen de systemen foutloos en efficiënt data met elkaar uit.


Wat is EDIFACT?

EDIFACT staat voor Electronic Data Interchange For Administration Commerce and Transport en is ontwikkeld in 1987 door de Verenigde Naties (VN) met als doel een internationale standaard te bieden die organisaties kunnen gebruiken voor het uitwisselen van ‘documenten’ middels elektronische berichten.

De EDIFACT standaard bestaat uit een grote set van berichtbeschrijvingen die elk een bepaald bedrijfsproces ondersteunen.

In totaal zijn er meer dan 200 berichten beschreven. EDIFACT beschrijft dus alleen de berichtstructuren en niet de datacommunicatie.

De EDIFACT standaard voorziet in:

 • Een set van **syntax **regels om gegevens te structureren
 • Standaardberichten die gegevensuitwisseling mogelijk maken tussen verschillende industrieën en verschillende landen – ook wel een **transactie **genoemd
 • Een uitgebreide set van codelijsten en geeft aan welk **protocol **gebruikt wordt voor de veilige berichtuitwisseling


EDIFACT in gebruik

Hoewel er elk jaar nieuwe protocollen, softwareoplossingen en andere standaarden uit komen is EDIFACT al sinds 1987 een zeer populaire standaard! Naast het gemak dat EDIFACT biedt is dat ook te danken aan de ISO 9735-10:2014 certificering die de standaard heeft opgenomen.

De EDIFACT-standaard is gebouwd om systemen internationaal met elkaar te laten communiceren door middel van EDI-berichten. Deze EDI-berichten worden toegepast in de:

 • Industrie
 • Handel
 • Transport
 • Landbouw


EDIFACT berichten en voorbeelden

EDIFACT wordt het meest gebruikt voor transacties tussen handelspartners binnen een keten, denk aan: orders, orderbevestigingen, pakbonnen en facturen.

Enkele voorbeelden van EDIFACT berichten zijn:

 • Purchase order message (ORDERS)
 • Purchase order response message (ORDRSP)
 • Delivery schedule message (DELFOR)
 • Delivery just in time message (DELJIT)
 • Invoice message (INVOIC)

Als je geen specialist bent zal het bericht zelf onleesbaar zijn maar als voorbeeld volgt nu een EDIFACT-document dat een antwoord geeft op een aanvraag van beschikbaarheid van een product binnen de luchtvaartsector:

UNB+IATB:1+6XPPC+LHPPC+940101:0950+1'

UNH+1+PAORES:93:1:IA'

MSG+1:45'

IFT+3+XYZCOMPANY AVAILABILITY'

ERC+A7V:1:AMD'

IFT+3+GEEN VLUCHTEN BESCHIKBAAR'

ODI'

TVL+240493:1000::1220+FRA+JFK+DL+400+C'

PDI++C:3+Y::3+F::1'

APD+74C:0:::6++++++6X'

TVL+240493:1740::2030+JFK+MIA+DL+081+C'

PDI++C:4'

APD+EM2:0:1630::6+++++++DA'

UNT+13+1'

UNZ+1+1'


EDIFACT voordelen

Door het implementeren van EDIFACT in plaats van de schriftelijke afhandeling van transacties zijn de volgende voordelen te noemen:

 • De snelheid van de transactie
 • De kosten van de transactie
 • Voorkomen van fouten ontstaan door interpretatie van gegevens
 • Het leidt ook tot standaardisering van diensten en producten


EDIFACT/EDI implementeren in uw organisatie?

Met alle voordelen die EDIFACT/EDI met zich meebrengt, is het natuurlijk zeer interessant om deze oplossing te implementeren. Het is dan erg belangrijk om een duidelijk plan te hebben aangezien EDI niet alleen uw IT-systemen raakt, maar ook uw bedrijfsprocessen en de daarbij betrokken medewerkers in uw organisatie.

ECS is de specialist om u hierbij te helpen. Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van EDI en MFT kunnen wij u assisteren om soepel alle hindernissen te nemen om tot een succesvolle EDI-implementatie te komen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar ons E-book Hoe u soepel hindernissen op het pad naar EDI neemt. Of neem vandaag nog contact op via ons contactformulier of via +31 229 574331.