Blog

Geautomatiseerde bedrijfsprocessen en nieuwe inzichten: zo werkt u datagedreven

Vrijwel elke organisatie doet zaken met verschillende partners: of dat nu een leverancier, een magazijn of een klant is. . Als uw organisatie groeit, en processen in data-uitwisseling handmatig plaatsvinden, werkt dat vertragend. Elke handmatige actie is er één te veel. Zorg dus dat data voor u werkt, met de juiste oplossing.

Vrijwel elke organisatie doet zaken met verschillende partners: of dat nu een leverancier, een magazijn of een klant is. Zo'n samenwerking gaat altijd gepaard met het verzamelen of invoeren van data: al is het maar het verzenden van een e-mail. Als uw organisatie groeit, en processen in data-uitwisseling handmatig plaatsvinden, werkt dat vertragend. Denk aan een voorraadcheck of een fysiek vinkje op een formulier. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook ontzettend foutgevoelig. Elke handmatige actie is er één te veel. Zorg dus dat data voor u werkt, met de juiste oplossing. 


Door datagedreven te werken is het mogelijk bedrijfsprocessen te automatiseren., U kunt er bovendien nieuwe inzichten mee opdoen. Dat begint uiteraard binnen uw eigen organisatie. Een integratiesysteem helpt om de systemen van verschillende afdelingen aan elkaar te knopen. Daarmee zorgt u bijvoorbeeld dat bepaalde data uit het magazijn (zoals het aanvullen van de voorraad), ook beschikbaar is voor andere afdelingen die daar belang bij hebben, zoals finance.

Met het juiste integratieysteem is het niet nodig data om te zetten naar een geschikt formaat. U laat de data simpelweg in de oorspronkelijke systemen staan, en koppelt ze in een centrale portal. Zo kunnen afdelingen gegevens op hun eigen manier opvragen, versturen en gebruiken, zonder dat ze daarvoor handmatige acties hoeven te verrichten. Deze digitaliseringsslag versnelt werkzaamheden aanzienlijk, en zorgt uiteindelijk voor een veel efficiëntere organisatie.


Datagedreven maakt uw organisatie en partners wendbaarder

Naast de interne voordelen gaat datagedreven werken ook op voor partners en klanten in uw (productie)keten. Sterker nog: het is geen wens, maar verwachting dat een partner of klant toegang heeft tot uw systeem. Grote organisaties willen vaak alleen zakendoen als elektronische datauitwisseling (EDI) mogelijk is. 

Door de verschillende systemen op elkaar af te stemmen met een integratieplatform, krijgt u tal van mogelijkheden. Denk aan het opvragen van bepaalde gegevens of het plaatsen van een bestelling met een druk op de knop. Dat geldt natuurlijk ook andersom. U kunt integratieprocessen zo inrichten dat u een seintje krijgt als de voorraad van een partner op dreigt te raken, een bepaald onderdeel aan vervanging toe is of een software-oplossing geüpdatet moet worden. Dit soort integraties helpt problemen te voorkomen, voordat ze überhaupt een uitdaging vormen. Door digitalisering te versnellen, wordt uw organisatie wendbaarder en zorgt u voor business-continuïteit. 

U kunt zelfs nog een extra stap zetten, door uw systemen te koppelen aan voorspellende modellen. Een simpel voorbeeld is een ijsfabrikant, die op basis van de weersverwachting automatisch doorkrijgt dat hij meer moet produceren (of juist minder). Uiteraard behoudt u de regie: u bepaalt uiteindelijk of de productie daadwerkelijk wordt bijgesteld.

Door datagedreven te werken neemt u beter onderbouwde, op data gebaseerde beslissingen. Daarnaast kunt u voorspellende analyses doen, en sneller inspelen op verandering. Zo versoepelt u werkprocessen en kunt u nieuwe verdienmodellen introduceren. Een integratieplatform helpt om de verschillende systemen, IoT-apparaten en apps in uw productieketen samen te brengen, en met elkaar te laten praten. Niet alleen intern, maar ook bij uw partners en klanten. Zo groeit u uiteindelijk uit tot een 'high performance organization'.


Wilt u weten hoe een integratieplatform helpt om de digitalisering binnen uw organisatie te versnellen? Lees het e-book Transformeren naar een ‘high performance organization’. Of neem vandaag nog contact met ons op!