Blog

FTP vs MFT, wat is het verschil?

Het versturen van gevoelige data blijft een essentieel onderdeel van een organisatie op een dagelijkse basis. Maar hoe kunt u dit het beste doen? Welke oplossing is hier het meest geschikt voor? Wanneer u twijfelt tussen een FTP en een MFT oplossing lees dan snel verder!

FTP vs MFT

Het versturen van gevoelige data blijft een essentieel onderdeel van een organisatie op een dagelijkse basis. Maar hoe kunt u dit het beste doen? Hoe komt deze gevoelige data het veiligst van punt A naar punt B? Welke oplossing is hier het meest geschikt voor? Wanneer u twijfelt tussen een FTP en een MFT oplossing lees dan snel verder want er zijn meer verschillen dan u wellicht zou verwachten!


Wat is FTP?

Laten we beginnen bij het begin en ingaan op een veel gebruikte data transfer methode, namelijk FTP. Het oorspronkelijke protocol voor bestandsoverdracht, FTP, is een standaard netwerkprotocol dat al tientallen jaren bestaat en wordt gebruikt voor de overdracht van gevoelige bestanden tussen een client en een server op een computernetwerk. Het kan worden gebruikt om bestanden uit te wisselen en te manipuleren via een op Transmission Control Protocol (TCP)/Internet Protocol (IP) gebaseerd netwerk, zoals internet.

Met FTP worden gebruikersreferenties verzonden als platte tekst en worden bestanden niet versleuteld wanneer ze worden overgedragen. Omdat beide kanalen niet versleuteld zijn, zijn gegevens kwetsbaar voor onderscheppen en misbruik. Het vereist echter wel een geverifieerde gebruikersnaam en wachtwoord voor toegang, maar laat u hier niet mee wijsmaken dat FTP daarmee ook meteen veilig is..

Naast de meest bekende coderingsvaardigheden die het mist, mist het ook functies zoals automatisering en voldoet het niet aan de eisen die gesteld worden waar bedrijven aan moeten voldoen (denk ook aan AVG/GDPR regelgeving). Bovendien rapporteren FTP-gebruikers vaak problemen zoals verbindingsfouten en inconsistente functionaliteit en zijn deze ook niet altijd zichtbaar.


Wat is MFT?

MFT, een afkorting voor Managed File Transfer (ofwel beheerde bestandsoverdracht) en is een alles-in-één technologie. Het is een veilige oplossing voor bestandsoverdracht die alle aspecten van inkomende en uitgaande bestandsoverdracht omvat. MFT-oplossingen maken gebruik van industriestandaard netwerkprotocollen en versleutelingsmethoden om gevoelige gegevens zowel in transit als in rust te beveiligen.

Een MFT-oplossing kan door organisaties van elke omvang worden gebruikt voor bestandsoverdrachten, variërend van enkele tientallen per week tot duizenden per dag. Het innovatieve karakter van MFT helpt de kwaliteit van bestandsoverdrachten te verbeteren en helpt organisaties om te voldoen aan de belangrijkste beleidslijnen en voorschriften voor gegevensbeveiliging.

Met MFT-oplossingen kunnen tijdrovende handmatige processen worden vervangen en kunnen overdrachten worden vereenvoudigd, geautomatiseerd, gestroomlijnd en gevolgd vanuit een centraal beheerpunt (dus een verhoogde zichtbaarheid). Met MFT kunnen gegevens snel worden uitgewisseld tussen netwerken, systemen, applicaties en handelspartners. Het doet dit in de cloud, on-premises of binnen een hybride omgeving.


De verschillen tussen FTP en MFT

Nu we de uitleg van beide technieken hebben besproken laten we dan vooral gaan kijken wat de onderlinge verschillen zijn onderverdeeld in Cybersecurity, Encryptie, Data Transfer, Kosten en Compliance Vereisten:

Cybersecurity:

FTP

Het beschermen van gegevens is van het grootste belang voor elke organisatie. Helaas schieten FTP-oplossingen tekort in deze categorie en zijn niet uitgerust om moderne cyberbeveiligingsproblemen aan te pakken. FTP heeft geen goede authenticatie om gegevens te verzenden of op te halen. Gebruikersreferenties worden als platte tekst verzonden en informatie, zoals bestanden en andere documenten, wordt 'in het openbaar' overgedragen. Dit betekent dat uw informatie niet is gecodeerd en dat iedereen met de juiste kennis de bestanden die u via FTP verzendt, kan onderscheppen en openen.

MFT

MFT-oplossingen kunnen het niveau van cyberbeveiliging van een organisatie verhogen door bestandsoverdrachten binnen en buiten het bedrijf te beveiligen met de nadruk op gebruikerstoegang en controles. Met uitgebreide beveiligingscontroles en -functies kunnen organisaties een wachtwoordbeleid instellen en gebruikers authenticeren met LDAP, AD en andere identiteits- en toegangsbeheerfuncties.


Encryptie:

FTP

FTP versleutelt de tunnels/kanalen die zijn gemaakt om bestanden te verzenden en op te halen niet. Iedereen die naar een netwerk kijkt, zou alle bestanden kunnen zien, gevoelige en niet-gevoelige, die tussen uw organisatie en uw handelspartners in de cloud gaan. Dit betekent niet alleen hackers. Medewerkers, leveranciers en meer kunnen mogelijk ook zien wat u verzendt wat het risico op een datalek alleen maar vergroot.

MFT

Het waarborgen van de privacy en integriteit van de gegevens van een organisatie is van vitaal belang. MFT implementeert geavanceerde versleutelingstechnologieën zoals Open PGP en AES om gegevens veilig te houden tijdens het transport en in rust om het risico op gegevensinbreuken en/of ongeoorloofde toegang te verminderen.


Data Transfer:

FTP

FTP mist basisfuncties. Om bijvoorbeeld bestandsoverdrachten met FTP te automatiseren, zou u een tweede oplossing moeten toevoegen, wat niet wordt aanbevolen en tevens extra kosten met zich meebrengen. FTP wordt ook niet aanbevolen voor nieuwe technologie. Omdat er geen nieuwe FTP-beveiligingsfuncties worden toegevoegd of bijgewerkt, kan uw organisatie FTP snel ontgroeien. Als u bijvoorbeeld wilt integreren met de cloud, of cloud computing-platforms zoals Azure of AWS wilt gebruiken, moet u ofwel iets anders dan FTP gebruiken of veel risico nemen.

MFT

Vergeet aangepaste scripts, desktop-applicaties en mislukte overdrachten. Met MFT kunt u bestandsoverdrachten maken, testen en automatiseren vanuit één gebruiksvriendelijke interface. Het helpt u ook bij het volgen van alle bestanden die door het systeem bewegen, samen met wie ze bewerkt, bekijkt en verzendt.


Kosten:

FTP

FTP kan tijdrovend zijn. Het ontwikkelen, onderhouden en oplossen van problemen met scripts of andere handmatige processen kan tijd vergen en vaak een belasting voor werknemers. Dit is vooral zorgwekkend als de werknemer niet op kantoor is om het probleem op te lossen, als hij tijdnood heeft of nog erger bij uw organisatie vertrekt en alle kennis met zich meeneemt. Een ander aspect om te overwegen is dat, hoewel gratis software voor bestandsoverdracht vooraf geld kan besparen, de potentiële kosten van een datalek een veel hogere prijs hebben, zowel in termen van geld als in termen van reputatie.

MFT

MFT-oplossingen zijn geautomatiseerd en kunnen op een aantal manieren kosten besparen: vervelende bestandsoverdrachten met gecompliceerde instellingen kunnen gemakkelijk worden afgehandeld en gepland, organisaties kunnen processen efficiënter maken en de productiviteit van het personeel verhogen, en terugkerende overdrachten van grote volumes kunnen op tijd worden afgehandeld. Het proces van probleemoplossing kan ook worden gladgestreken en niet de last van een enkele werknemer zijn. Daarnaast is er ook minder kennis nodig om de MFT oplossing in te stellen, up-to-date te houden en aan te passen indien nodig waardoor iemand snel getraind kan worden en dus niet alle kennis bij 1 persoon ligt.


Compliance Vereisten:

FTP

Om dit eenvoudig te houden, kan FTP uw organisatie eenvoudigweg niet helpen om te voldoen aan belangrijke compliance vereisten of voorschriften vanwege het gebrek aan codering, auditing en andere cyberbeveiligingsmogelijkheden en meer.

MFT

Organisaties die bestandsoverdrachten kunnen versleutelen, zijn essentieel om te voldoen aan bestaande en opkomende privacywetten, branchespecifieke nalevingsvereisten zoals AVG/GDPR en andere Compliance voorschriften die bedoeld zijn om te voorkomen dat gevoelige, risicovolle informatie in verkeerde handen terechtkomt.

Naast encryptie biedt MFT organisaties het extra voordeel van ingebouwde monitoring, tracking en auditing. Met MFT is het eenvoudig om rapporten op te halen over alle bestand service activiteiten en relevante processen.

Organisaties kunnen meldingen ontvangen van mislukte bestandsoverdrachten en zo nodig automatisch opnieuw proberen, zodat er geen kostbare tijd wordt verspild aan het oplossen van problemen. Door terugkerende taken te automatiseren, kunt u uw betrouwbaarheid verbeteren met functies voor opnieuw proberen en wordt de interactie van een gebruiker met gevoelige gegevens beperkt.


Zoals u kunt zien biedt MFT aanzienlijke voordelen ten opzichte van FTP oplossingen. Naast de voordelen die tijdwinst opleveren en een behoorlijk stukje gebruiksgemak is vooral veiligheid de reden waarom u zo snel mogelijk zou moeten kiezen voor een MFT oplossing en niet een FTP oplossing moet implementeren omdat deze op het eerste oog goedkoper lijkt. Een datalek zal aanzienlijk meer kosten met zich meebrengen en zal daarnaast ook uw imago als betrouwbare handelspartner een flinke deuk toedienen.

ECS is de officiële partner van onder meer GoAnywhere en Cleo voor MFT oplossingen en brengen ruim 20 jaar aan ervaring met ons mee om u bij de juiste keuze voor een MFT oplossing te assisteren en te implementeren. Neem dan vandaag nog contact met ons op!