Blog

Een emissieloze toekomst kan niet zonder hulp van de logistieke sector

De toekomst voor de logistiek in Nederland en daarbuiten, ziet er ‘slim’ uit. Het doel is niet alleen om de sector vrijwel emissievrij te maken, maar ook nog steeds competitief, veilig en relevant te blijven. Dit kan alleen door digitale technologieën in elke stap in de keten te integreren.

De logistieke sector beweegt zich tussen dorpen, steden, grote havens, landen en continenten. Tussen bedrijven, klanten, retailers, magazijnen en producenten. Eigenlijk alles waar u aan denkt, wordt op een of andere manier getransporteerd. De sector produceert dan ook veel CO2. Nu de wereld meer naar een groenere toekomst wil gaan, is de enorme CO2-uitstoot door de sector onhoudbaar.


Welke ambities heeft de sector?

De toekomst voor de logistiek in Nederland en daarbuiten, ziet er ‘slim’ uit. Alles zal draaien om de inzet van technologie die de manier van werken van logistieke bedrijven enorm zal verbeteren. De Nederlandse overheid, bedrijven en anderen in Europa bereiden zich voor op de veranderingen die nodig zijn voor de sector, om de eis van een 95 procent reductie van CO2-uitstoot voor 2050 te realiseren, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord. Dit gaat niet alleen om maatregelen voor de transport van goederen, maar ook om andere duurzaamheidsmaatregelen en stappen voor een betere digitale veiligheid. Logistieke partijen dienen die zelf te nemen.


Slimme technologie voor elke stap

Het doel is niet alleen om de sector vrijwel emissievrij te maken, maar ook nog steeds competitief, veilig en relevant te blijven. Een van de belangrijkste stappen om dat te bereiken, is door digitale technologieën in elke stap in de keten te integreren. Denk hierbij aan het Internet of Things (IoT), big data en artificial intelligence (AI), maar ook aan de integratie van en tussen bedrijven. Dit is namelijk de weg naar de Supply Chain 4.0.

Experts voorspellen dat de hele logistieke gemeenschap gedigitaliseerd zal worden. Dat leidt er volgens hen toe dat bedrijven relevante data zo optimaal mogelijk met elkaar zullen gaan delen. Wij weten al dat toegang tot data de samenwerking, communicatie en coördinatie – de drie zaken die belangrijk zijn voor het succes van de logistieke sector -enorm verbetert.


We kunnen niet zonder logistiek

Door logistiek voorop te stellen bij de uitvoering van het Klimaatakkoord, zullen er ongetwijfeld grote veranderingen komen. Niet alleen voor de consument, maar ook voor bedrijven, overheden en voor de planeet. De eisen uit het Klimaatakkoord betekenen ook dat logistieke bedrijven de aankomende jaren zullen moeten gaan handelen als ze het ook na 2040 of 2050 willen overleven. Er zijn veel stappen die vandaag al genomen kunnen om in ieder geval de basis te digitaliseren.


Wij staan voor u klaar!

Met een gemoderniseerd EDI-platform en een slimme integraties kunnen logistieke bedrijven de zaken in beweging houden zoals ze zouden moeten zijn. Met begeleiding van een expert bij ECS kunnen we u helpen uw naleving en uw succes te verzekeren als het gaat om het digitaliseren van essentiële processen. Neem vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe.