Blog

Een integratieplatform: snel en eenvoudig meer waarde halen uit data

De overgang naar een integratieplatform kan veel vragen en zelfs weerstand oproepen. Maar daarmee gaan ze voorbij aan het gegeven dat stilstand achteruitgang is en dat vandaag digitaliseren morgen al voordeel oplevert. 

De overgang naar een integratieplatform kan veel vragen en zelfs weerstand oproepen. Bedrijven hikken aan tegen hoge investeringen, zijn bang voor een eindeloos lang implementatietraject, of vrezen dat enorm veel aanpassingen aan bestaande systemen nodig zijn. “Het is nu niet belangrijk genoeg voor ons”, zeggen ze dan. Maar daarmee gaan ze voorbij aan het gegeven dat stilstand achteruitgang is en dat vandaag digitaliseren morgen al voordeel oplevert.


Integratie is in deze tijd onontkoombaar. Iedereen wil innoveren met data maar met de groei aan applicaties, cloudomgevingen en apparaten ligt waardevolle informatie overal en nergens opgeslagen. Alles samenbrengen scheelt een zoektocht door systemen en langs afdelingen en maakt knip- en plakwerk overbodig. Door data te combineren en te analyseren, ontstaan nieuwe inzichten en wordt een datagedreven werkwijze mogelijk.

Daarnaast biedt een platform de connectiviteit die nodig is voor elektronische uitwisseling van data met leveranciers, klanten en andere partners. Papieren orders, facturen en pakbonnen zijn niet meer nodig.


Bedrijven wachten af

Hoewel er dus genoeg redenen zijn om over te stappen, nemen bedrijven soms nog een afwachtende houding aan. Behalve over kosten en implementatie, kunnen er zorgen leven over:

  • Security en compliancy;
  • Het opbouwen van kennis;
  • Verlies van functionaliteiten in legacy IT die voor onderscheidend vermogen zorgen.

Om met dat laatste te beginnen: een grote speler als Boomi is juist in staat om door integratie oude en nieuwe omgevingen van elk merk snel en eenvoudig perfect samen te laten werken. Alles is erop gericht om complexiteit van integraties terug te dringen1. Boomi voldoet aan alle security- en AVG-vereisten. Zo wordt kunstmatige intelligentie ingezet om te controleren of data wel binnen de landsgrenzen blijft en of data niet naar plekken stroomt waar het niet naartoe mag. Daar kan dan actie op worden ondernomen2.


Voordelen van samenwerken met een partner

Als het gaat om kennis: een gespecialiseerde partner heeft die uiteraard in huis. Doordat zo’n partij ervaring heeft met implementatietrajecten, is bekend wat er nodig is om snel koppelingen te leggen, data te beschermen en om de oplossing adequaat te beheren en onderhouden.

ECS is als expert op het gebied van elektronische data-uitwisseling bijvoorbeeld nauw betrokken bij iSHARE, een afsprakenstelsel voor de logistieke sector. Dat maakt ook gebruik van een platform, dat met een connector aan Boomi is te linken. Identificatie, authenticatie en autorisatie zijn strak geregeld. De eigenaar van de data bepaalt wie welke data te zien krijgt en hoe lang.


Direct besparen

Doordat ECS in veel branches al tal van spelers heeft aangesloten, is het leggen van verbindingen doorgaans geen kwestie van weken of maanden, maar eerder van uren of hooguit dagen. Het afnemen van een integratieplatform als service betekent ook dat er geen grote investering vooraf nodig is en dat kosten voorspelbaar zijn. Er zijn direct voordelen te behalen:

  • Razendsnel data verzamelen op één plek;
  • Nieuwe inzichten verwerven door het combineren en analyseren van grote hoeveelheden data;
  • Snelle updates;
  • Snel nieuwe applicaties ontwikkelen met low-code;
  • Tijdwinst boeken door automatisering van werkprocessen zoals het geautomatiseerd uitwisselen van berichten.

Het laatste scheelt kosten omdat papierloos werken tijd bespaart. Verder neemt de kans op (tik)fouten natuurlijk sterk af. Een platform is schaalbaar en helpt om data eenvoudiger te beheren en te orkestreren, om meer waarde te halen uit data en om processen en mensen met elkaar te verbinden. Dit levert betere en snellere resultaten op.


Meer weten? Kijk op www.ecsinternational.eu/producten/Boomi of lees ons Ebook ‘Transformeren naar een 'high performance organization'. Of neem vandaag nog contact met ons op om uit te vinden hoe u een Integratieplatform u kunt helpen.


Bronnen:

[1] https://www.techzine.nl/blogs/cloud/423214/dell-boomi-haalt-met-ipaas-software-de-complexiteit-uit-integraties/

[2] https://www.techzine.nl/blogs/devops/434148/boomi-staat-aan-de-vooravond-van-het-nieuwe-integratietijdperk/