Nieuws

ECS International waarborgt stabiliteit en beschikbaarheid van X4Connect-platform met Uniserver Cloud

Voor ECS International is stabiliteit en beschikbaarheid van zijn IT-infrastructuur cruciaal. Het bedrijf biedt klanten sinds 1999 een platform en tools voor het snel en veilig uitwisselen van data. In 2020 moest ECS International keuzes maken op het gebied van infrastructuur. 

ECS International waarborgt stabiliteit en beschikbaarheid van X4Connect-platform met Uniserver Cloud

Voor ECS International is stabiliteit en beschikbaarheid van zijn IT-infrastructuur cruciaal. Het bedrijf biedt klanten sinds 1999 een platform en tools voor het snel en veilig uitwisselen van data. Zo kunnen bedrijven afscheid nemen van de papieren wereld van faxen en pakbonnen, scannen en het handmatig overzetten van bestanden. Ze gaan naar een omgeving waarin berichten automatisch worden verzonden en getransformeerd naar een ‘taal’ die zender én ontvanger begrijpen.

Klanten zijn met name actief in transport en logistiek, farmacie, retail en groothandel. “Klanten kunnen via ons elk type data in elk willekeurig formaat met elkaar delen. Wij bieden ‘any to any’-uitwisseling”, zegt Fred Rinkel, manager Customer Care bij ECS International.


Zoektocht naar cloudplatform

In 2020 moest ECS International keuzes maken op het gebied van infrastructuur. Tot dan toe werkte het bedrijf met eigen hardware in een extern datacenter, die werd beheerd door een externe partij. De vraag was of ECS International weer ging investeren in nieuwe hardware. Die vraag was volgens Fred relatief snel beantwoord. “Met eigen hardware ben je vandaag de dag niet echt flexibel. Je wil vanwege de kosten geen overcapaciteit, maar moet wel rekening houden met pieken. Mede om die reden zijn we gaan kijken naar een cloudplatform. Daarbij vielen de grote spelers als Amazon en Azure al snel af vanwege de relatief hoge tarieven en de drempels die er zijn als je je data weer uit deze platforms wil halen.”


Directe klik

ECS International raakte in gesprek met Uniserver. “Er was meteen een klik”, aldus Fred. “Uniserver dacht in mogelijkheden en bleek heel flexibel. Verder waren we enthousiast over de prijs/prestatieverhouding van het voorstel van Uniserver. Ook was het heel praktisch dat we dicht bij elkaar in de buurt zitten. Dat maakt contact hoe dan ook gemakkelijker.”


Perfecte migratie

Uniserver startte een migratietraject waarin veel voorbereid en getest werd, zodat in februari 2021 in één weekend het hele X4Connect-datauitwisselingsplatform probleemloos kon worden overgezet. “Dat is perfect verlopen”, zegt Fred. “We moesten alleen een enkele klant op maandag even helpen, omdat zij vergeten waren de IPadressen over te zetten. Maar dat was dan ook het enige.”


Geen omkijken meer naar IT

Volgens Fred biedt Uniserver-cloud verschillende voordelen: “Wij hebben nu geen enkel omkijken meer naar onze IT-infrastructuur en kunnen volledig focussen op onze core business. Voorheen kon het gebeuren dat er een hardwareprobleem speelde, zoals een kapotte schijf. Daar moesten we dan achteraan. Verder hoeven we niet meer na te denken over back-ups. Dit soort issues worden nu volledig door Uniserver opgepakt. Daarnaast zijn we nu maximaal flexibel. Bij groei kunnen we probleemloos opschalen en mochten we weer minder capaciteit nodig hebben, dan kunnen we ook weer snel afschalen.”

De migratie van het X4Connect-platform viel samen met twee andere cloudmigraties. ECS International stapte ook over op Office 365 en AFAS CRM in de cloud. “Dat alles is richting de toekomst heel goed getimed”, zegt Fred. “We kunnen ons nu volledig richten op onze klanten en op onze groeiambities en hoeven geen tijd meer te besteden aan onze infrastructuur. We zijn al met al een stuk flexibeler.”