Blog

Digitaliseren met een platform: dé manier om voorop te lopen

Organisaties in transport en logistiek staan regelmatig voor de keuze door welke innovaties en transformatie ze de komende jaren competitief blijven. Welke keuzes moeten er gemaakt worden?

De transport- en logistieksector is na alle lockdowns hard op weg naar herstel1 maar heeft nog altijd te maken met lage marges en concurrentiedruk. Digitaliseren is de manier om voorsprong te nemen, maar bedrijven nemen nog wel eens een afwachtende houding aan uit angst om te investeren in de verkeerde technologie. Toch staat buiten kijf dat EDI met een data-integratieplatform (as a service) de voordelen oplevert die organisaties verwachten van datagedreven werken: meer efficiency en betere inzichten uit data.


Organisaties in transport en logistiek staan volgens PricewaterhouseCoopers2 regelmatig voor de keuze door welke innovaties en transformatie ze de komende jaren competitief blijven. Ze hebben te maken met vier ‘ontwrichtende’ factoren:

 1. Klanten die snellere leveringen verwachten tegen lagere kosten;
 2. Technologische ontwikkelingen zoals big data analytics;
 3. Nieuwe toetreders met radicaal andere businessmodellen en zonder verouderde ‘assets’;
 4. Samenwerking en delen van volumes en faciliteiten tussen partijen in de keten.


Een voorbeeld van een partij met nieuwe assets is Amazon, dat drones inzet om binnen een half uur pakketjes af te leveren3. Het lijkt een kwestie van tijd voor we in het filerijke Nederland ook die kant op gaan.


Elektronische vrachtbrief komt eraan

Qua samenwerking wordt met een proef in de Benelux een voorschot genomen op een papierloze toekomst, met de elektronische vrachtbrief. In 2025 wordt digitale verstrekking van informatie bij goederenvervoer een wettelijke verplichting4. Verder komen steeds meer onlineplatforms van de grond zoals iShare5. Transportbedrijven kunnen daar veilig informatie (data) met elkaar uitwisselen, bijvoorbeeld om de beladingsgraad te verhogen. Wie capaciteit overheeft kan een extra transportopdracht vinden. Dat scheelt kosten en uitstoot6.


Digitalisering helpt ook om de service te vergroten, denk aan het op de hoogte houden van klanten over de status van een transport met track and trace.


Struikelblokken: complexe IT en koppelingen

Uit onderzoek van Transport en Logistiek Nederland blijkt dat de voordelen van digitaliseren meestal wel worden ingezien maar dat de meesten desondanks een afwachtende houding aannemen7. Kosten vormen niet het grootste struikelblok, wel ‘complexiteit van IT-implementaties’ en ‘koppeling met bestaande IT-systemen’.


Daardoor blijven organisaties werken met telefoon en mail en laten ze kansen liggen. De makkelijke manier om stappen te zetten in het digitaliseringsproces is door een data-integratieplatform af te nemen als dienst. Alle werk rondom implementatie en beheer wordt dan uit handen genomen. Een uitkomst, want het onderzoek geeft ook aan dat maar weinig ondernemers het zien zitten om zelf een systeem te ontwikkelen en te beheren.


Platform effent het pad

Een platform brengt data uit verschillende bronnen samen en maakt deze geschikt voor (voorspellende) analyses. Het zorgt ook voor de connectiviteit die nodig is om applicaties met elkaar te laten praten (zonder tussenkomst van mensen). Dat maakt elektronische uitwisseling van data mogelijk (EDI). Belangrijke voordelen daarvan zijn:

- Meer automatisering (geen knip- en plakwerk meer bij het overzetten van informatie uit mails, wat tijd bespaart en minder fouten oplevert. Ook de beschikbaarheid gaat omhoog want uitwisselen gebeurt 24/7).

- Betere planning (informatie komt eerder beschikbaar (real-time) en maakt betere afstemming mogelijk met klanten en leveranciers. Digitale bestellingen kunnen ook geautomatiseerde acties in gang zetten. Denk aan robots in een magazijn die een pallet klaarzetten).

- Slimmer voorraadbeheer (bijvoorbeeld door kunstmatige intelligentie die pieken en dalen in de vraag voorspelt en zo verspilling van bederfelijke waren voorkomt).


Deze werkwijze brengt digitalisering dus in een stroomversnelling en maakt het makkelijk om snel verbindingen te leggen met partners. Zo ligt de weg open naar innovatie, kostenbesparing, groei en meer klanttevredenheid.


Meer weten? Lees dan ons e-book ‘De voordelen van datagedreven werken in transport en logistiek: hoe een integratieplatform as a service digitaliseren makkelijk maakt.’ Of kijk op onze Boomi pagina. Of neem vandaag nog contact met ons op!


Bronnen:

 1. https://www.rabobank.nl/kennis/d011118204-transportsector-komt-in-2021-sterker-en-schoner-uit-de-crisis
 2. https://www.pwc.nl/nl/marktsectoren/transport-en-logistiek/innovatie-en-groei.html
 3. https://tweakers.net/nieuws/171616/amazon-krijgt-in-vs-toestemming-om-pakketten-met-drones-af-te-leveren.html
 4. https://www.nt.nl/wegvervoer/2021/08/25/proef-met-e-vrachtbrieven-benelux-richtinggevend-voor-europa
 5. https://www.ecsinternational.eu/producten/ishare
 6. https://www.waltherploosvanamstel.nl/geen-vollere-vrachtwagens-zonder-digitalisering/
 7. https://www.tln.nl/app/uploads/2019/11/Rapport-data-en-digitalisering.pdf