Blog

Digitaliseren in de financiële sector: investering in de toekomst

Banken en verzekeraars krijgen steeds meer de trekken van fintech ondernemingen doordat hun dienstverlening in hoog tempo verschuift naar digitaal en mobiel. Door processen eenvoudiger en sneller te maken valt veel winst te halen. Maar hoe doen we dat?

Banken en verzekeraars krijgen steeds meer de trekken van fintech ondernemingen doordat hun dienstverlening in hoog tempo verschuift naar digitaal en mobiel. Gedwongen door challenger- of neobanks zijn ze gedwongen om continu te innoveren om aan wensen en behoeften van gebruikers te voldoen. Door processen eenvoudiger en sneller te maken valt veel winst te halen.


Vroeger gingen mensen voor van alles en nog wat naar de bank. Om geld te storten, geld op te nemen, een lening aan te vragen en noem maar op. Dat kostte veel tijd en dienstverlening was beperkt tot de openingstijden van de bank. Door digitalisering zijn banken veel flexibeler. De meeste transacties verlopen nu via een app en videobellen met een adviseur in de avonduren of in het weekend is heel gewoon.


Disruptieve ontwikkelingen dwingen tot innovatie

Banken lopen voorop in digitale innovatie, denk alleen maar aan het succes van Tikkie. Daarnaast zijn er andere stormachtige ontwikkelingen gaande zoals:

  • De opkomst van e-payment, e-wallets, contactloos betalen en cryptocurrency;
  • Nieuwe uitdagers: 100 procent digitale banken zoals Revolut en Mozo die apps aanbieden met allerlei toeters en bellen, zoals een ‘robo-adviseur’ voor beleggen of een digitaal huishoudboekje.
  • Het toenemend aantal partijen zonder bankvergunning die financiële diensten aanbieden (denk aan Facebook en Google).

Alles draait om de smartphone, gebruiksgemak en klanttevredenheid.


Digitale transformatie en automatisering zorgt voor versnelling

Ondertussen houden veel financiële instellingen nog vast aan bestaande IT-systemen die on-premise staan omdat die nog veel waardevolle informatie bevatten en doen wat ze moeten doen. Toch vraagt de ontwikkeling van nieuwe, gepersonaliseerde diensten om aanpassing van de backend en gebruik van nieuwe diensten uit de cloud.


Digitaliseren biedt financiële dienstverleners onder meer de mogelijkheid om aan de slag te gaan met Artificial Intelligence. Het verzamelen en analyseren van klantdata en feedback helpt onder meer om diensten te verbeteren en betere beslissingen te nemen (gebaseerd op data).


Er valt ook veel voordeel te halen uit het automatiseren van processen. Voor het aanvragen van krediet of een hypotheek moeten veel documenten worden gecontroleerd en verwerkt. Loonstroken, kopieën van identiteitsbewijzen, een werkgeversverklaring en noem maar op. Als klanten ze thuis via een portaal aanbieden en de goedkeuring vervolgens snel digitaal retour komt, verhoogt dat klanttevredenheid en -loyaliteit.


EDI en data-integratie: minder papier, meer en betere inzichten

Een bewezen effectieve manier om snel en accuraat documenten uit te wisselen en te volgen, is EDI (Electronic Data Interchange) via een Data Integratie/EDI platform. Een technologie die ervoor zorgt dat systemen met elkaar praten ongeacht de taal die ze gebruiken om documenten te verwerken, of op te slaan. Elektronisch berichtenverkeer (tussen medewerkers onderling en tussen medewerkers en klanten of leveranciers) vindt grotendeels plaats zonder tussenkomst van mensen. Minder papierwerk scheelt veel tijd en zorgt voor aanmerkelijk minder (tik)fouten.


Veilig en compliant data delen

Gebruik van een Data Integratie platform is bovendien een prima manier om data uit oude en nieuwe systemen te verzamelen, te combineren en te analyseren. Op die manier worden patronen zichtbaar, in welke richting beweegt markt zich? Ook komt sneller de juiste klantinformatie beschikbaar, verlopen werkprocessen sneller en loopt de ontwikkeltijd voor nieuwe digitale diensten sterk terug. Nu door toenemende digitalisering ook cyberdreiging toeneemt, is het goed om te weten dat providers security en compliance hoog in het vaandel hebben staan. Ze beschikken over alle ervaring, know-how en nieuwste technologie die nodig is om alles rond toegang tot data en data delen aan de strengste richtlijnen te laten voldoen.


Wilt u ook investeren in uw toekomst? Neem dan vandaag nog contact met ons op om uit te vinden hoe u dat voor elkaar krijgt.