Blog

De nieuwe koers van ECS

De nieuwe koers van ECS: meer oplossingen, op een presenteerblaadje. Minder reseller, meer adviseur waarbij onze mensen het verschil voor u zullen gaan maken! 

De nieuwe koers van ECS: meer oplossingen, op een presenteerblaadje

ECS International bereikte dit jaar een volwassen leeftijd, maar is nog niet uitgegroeid. De organisatie is volop in beweging en wil op het gebied van elektronische data-uitwisseling (EDI) bij de top 3 van Nederland gaan horen. Oprichter Ben Rinkel en managing director Maja Jonker doen in deze blog uit de doeken hoe ze dat voor elkaar willen krijgen: “Wij worden geen massafabriek.”

Ben Rinkel begon ECS International in 1999, samen met huidig data integration consultant Nijac van Kampen. Beiden hadden toen al veel ervaring opgedaan in de wereld van EDI, bij System Software Associates. Dat is een vooraanstaand leverancier van ERP-software (Enterprise Resource Planning). Rinkel vertelt dat vanaf dag één twee dingen voorop stonden: “Een goed product leveren én mensen helpen.”


Minder reseller, meer adviseur

Dat is nog altijd zo, maar na de komst van Maja Jonker in 2019 (tot dan onder meer voor IBM actief), is een verandering in gang gezet. ECS International is minder reseller van één favoriet product voor veilige data-overdracht (Cleo). In plaats daarvan serveert ECS nu een dienblad vol aan oplossingen.

“We zeggen nu ‘nadat wij goed naar u hebben geluisterd, adviseren wij uit ons portfolio product A. Daar geven we ook de redenatie bij. Bovendien geven we aan waarom volgens ons product B een alternatief zou zijn” , zegt Jonker. ‘’Wij geven je het beste advies.”


Mensen maken het verschil

Er zijn meer partijen die zo werken, maar ECS maakt volgens Jonker verschil door de mensen die er werken. “Het klinkt al snel als een dooddoener als je zegt dat je begaan bent met de klant en samen naar de beste oplossing zoekt, maar dat is wel echt wat we doen.”

“In klanttevredenheidsonderzoek worden we geroemd om onze kennis en ervaring en de snelle, effectieve manier waarop we helpen”, vult Rinkel aan. “Als onze oplossingen niet werken, heeft dat direct impact op bedrijfskritische processen. Vandaar dat we superscherp zijn op continuïteit en kwaliteit.”

“Daarom zijn we nooit te beroerd om eerder uit ons bed te komen of om langer door te gaan. Onlangs belde een klant met de vraag of we konden helpen, want elders kwam hij over negen weken pas aan de beurt. Een dergelijke lange wachttijd is bij ons ondenkbaar. Problemen lossen we gewoon direct op. Desnoods stellen we het weekend uit. Wij laten je nooit in de steek.”


Sterk in complexe uitdagingen

Vooral wanneer het complex wordt, zegt Jonker, komt de kracht van de ECS-experts sterk naar voren. Rinkel: “Systemen koppelen bijvoorbeeld, is iets waarvoor slechts weinig organisaties de kennis in huis hebben. Als data naar buiten moet, als je naadloos documenten wilt verzenden en ontvangen van trading partners, dan zorgen wij daarvoor. Wij laten systemen met elkaar praten binnen uren en dagen. Als je dat zelf moet doen, ben je weken bezig.”

ECS is een relatief kleine organisatie en hecht aan persoonlijk contact. Doordat medewerkers weten wat er speelt, kunnen ze snel schakelen en beter helpen. “Bij een implementatie houden ze pas op als alles werkt naar tevredenheid”, zegt Jonker. “Ook daarna zijn ze altijd beschikbaar voor support. Onze stelregel is dat we klanten helpen zoals we zelf geholpen willen worden.”


Groter worden door klein te blijven

Jonker wil die mentaliteit ook in de toekomst vasthouden. “Groter worden met behoud van het goede van de huidige omvang dus. We worden geen massafabriek.”

Rinkel is helder over de ambities van ECS: “We zijn al sterk in de pharmaciewereld en ons streven is om de komende jaren in die sector marktleider worden. Landelijk willen we naar de top 3 in EDI. Daarom zijn we altijd bezig te bedenken hoe we nieuwe technische ontwikkelingen kunnen inzetten om onze klanten nog beter te helpen. We willen waarmaken wat zo prominent op onze site staat, dat we een partner zijn in data-transformatie, -integratie en -communicatie. Samen de schouders eronder zetten, zodat klanten tijd besparen en minder kopzorgen hebben. Daar gaan we voor. Als dat lukt drinken we champagne met ze en eten we taart, maar alleen dan.”

Meer weten over wat ECS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.