Blog

De kracht van AS4; de beste nieuwe oplossing voor B2B berichtgeving

Vooral in de olie- en gasindustrie, maar ook bij veel overheden en internationale organisaties, zien we het AS4 protocol aan populariteit winnen. Maar wat is AS4 nu eigenlijk en waarom maken deze markten de invoering ervan verplicht?

De kracht van AS4; de beste nieuwe oplossing voor B2B berichtgeving

De relatief nieuwe standaard AS4 begint steeds meer aandacht te krijgen, niet alleen vanuit industrieën waar veiligheid en betrouwbaarheid een zeer belangrijk onderdeel zijn van de bedrijfsvoering, maar ook van bedrijven die hun kracht in B2B/B2G/B2C willen uitbreiden. Al eerder spraken we over AS4 als de volgende stap in secure file transfer, maar nu willen we graag wat dieper ingaan op waarom dit een van onze nieuwe favoriete oplossingen voor berichtgeving is.

Vooral in de olie- en gasindustrie, maar ook bij veel overheden en internationale organisaties, zien we het AS4 protocol aan populariteit winnen. Maar wat is AS4 nu eigenlijk en waarom maken deze markten de invoering ervan verplicht?


Waarom AS4 kiezen?

Het AS4 protocol heeft een aantal unieke eigenschappen, maar het steekt vooral boven de andere protocollen uit als het gaat om beveiliging en de mogelijkheden met ‘pull’ en ‘push’ berichtgeving. De voornaamste eigenschappen van het AS4 protocol zijn onder meer:

  • Interoperabiliteit: Omdat AS4 een OASIS standaard is, werkt het eenvoudig in combinatie met andere standaarden als MIME, SOAP en WS-Security.
  • Veiligheid: AS4 maakt gebruik van een subset van WS-Security, waardoor data vertrouwelijk blijft.
  • Betrouwbaarheid: De garantie dat verzonden berichten altijd afgeleverd worden.
  • Veelzijdigheid: AS4 ondersteunt en deelt verschillende payloads als XML, JSON, HL&, EDI en binair, en combinaties daarvan in één bericht.


Wie gebruikt er AS4?

Dankzij deze eigenschappen is het AS4 protocol geïmplementeerd in het eSENS-project van Europa, waar het al zijn effectiviteit heeft bewezen. Via FLAME was ECS International bij dit project betrokken en zagen we met eigen ogen de voltooiing ervan. Het eSENS-project verplicht alle Europese lidstaten om AS4 te gebruiken bij het verzenden van interstatelijke, digitale communicatie. Daarnaast is het doel van eSENS om de potentie van interstatelijke e-services te vergroten en de digitale interne markt te versterken.

Omdat AS4 een combinatie is van verschillende web services en AS2, is het daardoor niet alleen het perfecte protocol voor organisaties die een verhoogde beveiliging nodig hebben, maar ook het perfecte protocol voor effectieve berichten- en data transfer applicaties. Elke organisatie die met overheden, olie- en/of gasbedrijven digitaal communiceert, of persoonsgegevens uitwisselt, moet AS4 implementeren om te voldoen aan nieuwe industrieregels en overheidsregels, zoals de GDPR.

AS4 is een ‘hybride’ protocol en is daarom in te zetten in elke organisatie, van groot tot klein. Bij ECS hebben we verschillende applicaties voor AS4 die speciaal ontwikkeld zijn voor kleinere organisaties, voor middelgrote en zelfs grote ondernemingen.


Hoe kan AS4 uw bedrijf verder helpen?

Beveiligde berichtgeving is een belangrijk onderdeel van AS4 en dat is terug te zien in de verschillende berichttypes en uitwisselingspatronen die het protocol biedt. Dat geldt voor zowel berichten van gebruikers als voor signaalberichten. Signaalberichten zijn boodschappen als ‘bevestiging’, ‘foutmelding’ of ‘pull request’ tussen verzenders. Verzenders zijn verzekerd van een verbinding en worden direct geïnformeerd over de status van de berichtgeving. Zo hoeft een verzender niet meer te gissen dat data of gevoelige bestanden verstuurd zijn, maar zien ze dat direct. Bedrijven moeten nu eenmaal kunnen vertrouwen op oplossingen om data veilig te houden, zeker tijdens het transport daarvan. Dit is precies waar AS4 in excelleert.

Er is bij niemand twijfel dat AS4 het sterkste protocol is. Dankzij de ongeëvenaarde veiligheidsstandaarden en de eindeloze mogelijkheden voor berichtgeving en file transfer, is het goed mogelijk dat steeds meer industrieën het AS4 protocol verplicht zullen stellen.

Als aanbieder van Drummond gecertificeerde AS4 implementatiemogelijkheden, hebben de experts van ECS de kennis over het protocol en weten ze precies hoe ze uw bedrijf kunnen helpen om aan de industrie standaarden te voldoen. Omdat AS4 onder veel verschillende specificaties en technische aspecten werkt, kan het een ingewikkeld protocol zijn om goed te beschrijven en te begrijpen. Uiteraard beantwoorden we graag al uw vragen hierover.