Blog

AS2-Connector: Wat is AS2? Wat zijn de voordelen?

Over de hele wereld zijn organisaties sterk afhankelijk van AS2-connectoren voor hun veilige gegevensuitwisseling. Maar wat is AS2 en zijn de voordelen? Lees verder om erachter te komen.

In onze vorige blogs hebben we het gehad over Managed File Transfer en EDI. In die blogs noemden we veilige datacommunicatie via protocollen en connectoren. Over de hele wereld zijn organisaties sterk afhankelijk van AS2-connectoren voor hun veilige gegevensuitwisseling. Maar wat is AS2 en zijn de voordelen? Lees verder om erachter te komen.


Wat is AS2?

AS2, een afkorting voor Applicability Statement 2, werd begin jaren 2000 uitgebracht en is sindsdien een van de meest populaire protocollen geworden voor het veilig verzenden en ontvangen van EDI-berichten. AS2 is een op HTTP gebaseerd protocol om berichten veilig, goedkoop en snel te verzenden. AS2 beschrijft de aansluiting, levering, validatie en ontvangstbevestiging van de gegevens. AS2 beschrijft hoe de berichten moeten worden voorzien van een envelop zodat ze veilig over internet kunnen worden verzonden. De veiligheid wordt gegarandeerd door het gebruik van digitale certificaten voor de versleuteling van de gegevens, indien hiervoor gekozen.


Waarom zou u AS2 moeten gebruiken?

Dankzij een snelle en betrouwbare verbinding zorgt AS2 ervoor dat uw gegevens veilig en betrouwbaar via internet naar uw handelspartners worden 'gepusht'. Dit verbetert uw relatie met uw handelspartners en minimaliseert de kans op fouten bij het uitwisselen van gegevens.


Welke branches gebruiken AS2?

De meest voorkomende toepassing van AS2 is voor EDI-transacties, ter vervanging van de oudere en duurdere VAN-technologie. Retail is de dominante industrie die AS2 gebruikt, maar de technologie is sterk aanwezig in een groot aantal industrieën. Denk aan de maakindustrie, de voedingsindustrie en consumptiegoederen.


Waarom wordt AS2 gebruikt?

AS2 is een dominante speler geworden op het gebied van EDI vanwege zijn veilige karakter. De zorgsector gebruikt bijvoorbeeld AS2 omdat het veilige karakter ervan voldoet aan de AVG.

Het is moeilijk voor hackers om toegang te krijgen tot AS2-bestandsoverdrachten, omdat ze versleuteld zijn en via een SSL-tunnel worden verzonden. De ontvanger van het bericht stuurt vervolgens een ontvangstbewijs naar de afzender, die een checksum-waarde bevat. De afzender kan dan bevestigen of het ontvangen bericht identiek is aan het bericht dat hij heeft verzonden.


Wat is een AS2-Connector?

Hoewel u misschien denkt dat een AS2-connector hetzelfde is als de daadwerkelijke AS2-verbinding, is dit niet het geval. Een AS2-connector is het integratieplatform/-oplossing die u gebruikt om een ​​verbinding met een handelspartner op te zetten en tegelijkertijd EDI-transacties te verwerken. Om een ​​verbinding tot stand te brengen, moeten beide partijen hun computers eerst via een point-to-point verbinding connectie maken met het internet.


Wat is een AS2 Connectie?

Een AS2-verbinding is een digitale koppeling tussen een bedrijf en een handelspartner, waarmee EDI's kunnen worden verzonden en ontvangen. Om een ​​AS2-verbinding op te zetten, heeft een bedrijf een integratieplatform/oplossing nodig. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, creëert AS2 een 'envelop' die veilige verzending via internet mogelijk maakt met behulp van digitale certificaten en encryptie. Een groot voordeel van het gebruik van AS2 is de mogelijkheid om een ​​MDN terug te vragen als het bericht succesvol is verzonden over de AS2-verbinding.


Wat is een AS2 MDN?

Message Disposition Notification (MDN) is een elektronische bevestiging van de succesvolle ontvangst van een AS2-overdracht. Een van de meest voorkomende B2B-communicatie, MDN's worden via AS2 naar de afzender gestuurd nadat een elektronisch bericht is verzonden, waarmee wordt bevestigd dat het bericht volledig is verzonden.

Doorgaans controleren MDN's twee kritieke gebeurtenissen:

 1. Of de AS2-overdracht met succes is voltooid
 2. Het bericht dat door de gewenste ontvanger is ontvangen zonder wijziging

Het proces om een ​​AS2 MDN-verbinding tot stand te brengen is als volgt:

 1. De afzender geeft een versleuteld EDI-bericht met digitale handtekening aan de gewenste ontvanger
 2. Verzending van het EDI-bericht via internet via AS2 (verzending van het bericht)
 3. Het bericht wordt ontsleuteld door de ontvanger en de digitale handtekening van de afzender wordt geverifieerd
 4. De ontvanger stelt de gevraagde MDN op en plaatst een digitale handtekening. Het wordt dan teruggestuurd naar de afzender
 5. De afzender ontvangt de MDN en verifieert de digitale handtekening van de ontvanger


Top 5 voordelen van AS2-connectiviteit

AS2-connectiviteit heeft meerdere voordelen, waarvan de belangrijkste zijn:

 • Beveiliging: biedt end-to-end gegevensversleuteling, SSL-versleuteling en hashing
 • Kosten: betaalbaar omdat transmissies internet gebruiken
 • Flexibiliteit: staat grote bestandsoverdrachten en elk gegevenstype toe, inclusief niet-EDI-payloads
 • Synchroon reageren op een transmissie (realtime status)
 • Bijna overal te gebruiken


De juiste AS2-oplossing kiezen?

Idealiter bieden alle AS2-compatibele oplossingen u de bovengenoemde voordelen. Niet alle AS2-oplossingen zijn echter gelijk gemaakt en de grootste verschillen zitten in de details. Als het opzetten van een AS2-verbinding onnodig ingewikkeld wordt gemaakt, verliest u alle bovengenoemde voordelen. Andere AS2-oplossingen ondersteunen mogelijk niet alle certificaten of MDN-bevestigingen.

De oplossingen die we hier bij ECS kunnen bieden, helpen u om een ​​correcte AS2-verbinding tot stand te brengen door het opzetten van een Endpoint. Het aanmaken van het eindpunt in onze oplossingen duurt slechts enkele minuten, omdat de gebruiker alleen informatie over zijn bedrijf en de handelspartner moet invullen.

ECS kan ook de AS2-aansluiting(en) voor u installeren, instellen en onderhouden. Dit bevrijdt uw personeel en stelt u in staat zich te concentreren op waar u goed in bent, het verhogen van de omzet en het verbeteren van zakelijke relaties.

Bij ECS hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het kiezen van de juiste oplossingen voor datacommunicatie/integratie en hebben we tot nu toe meer dan 1.000 implementaties gedaan. Als u vragen heeft of AS2 wilt implementeren, neem dan vandaag nog contact met ons op voor ondersteuning.