Blog

API's inzetten om Retail voorraad te managen

We hebben het al eens eerder gehad over API's in de Retail en dat het de toekomst kan gaan vormgeven. Nu staan er (vooral voor de inkopers) drukke maanden aan te komen. Inkopers beginnen niet een paar weken van te voren, maar dit vraagt natuurlijk al maanden planning en analyse van verkoopdata. Maar hoe krijg je de juiste data en hoe helpen API's hierin?

We hebben het al eens eerder gehad over API's in de Retail en dat het de toekomst kan gaan vormgeven. Nu staan er (vooral voor de inkopers) drukke maanden aan te komen denkend aan:

  • Zomerartikelen
  • Back-to-school
  • Black Friday
  • Cyber Monday
  • Sinterklaas
  • Kerst

Inkopers beginnen niet een paar weken van te voren, maar dit vraagt natuurlijk al maanden planning en analyse van verkoopdata. Maar hoe verkrijg je de juiste verkoopdata, hoe staat deze in verhouding tot de voorraad die er is geweest in die periode? Was er voldoende voorraad, was er te weinig of bleef u met een overschot aan artikelen over na de drukke periode's?


API's en voorraadmanagement

API's (of Application Programming Interfaces) kunnen worden gebruikt om de voorraad in winkels te reguleren door real-time toegang te bieden tot voorraadgegevens en geautomatiseerd voorraadbeheer mogelijk te maken. De Retail draait tegenwoordig op software en om de voorraad bij te houden is dus steeds minder handmatige tellingen nodig om er zeker van te zijn dat de voorraad klopt. Echter ligt de grootste uitdaging om alle verschillende systemen, te denken aan een WMS, TMS, Point-of-Sale (POS) systemen, met elkaar te laten praten omdat ze net even op een andere manier de data opslaan en exporteren naar buiten. API's kunnen deze vertaalslag voor u maken zodat u altijd de juiste informatie bij de hand heeft tijdbesparende automatismes in kunt gaan bouwen.


Point-of-Sale integratie

Een manier om API's voor voorraadbeheer te gebruiken, is door ze te integreren met het verkooppuntsysteem (POS). Dit maakt automatische updates van voorraadniveaus mogelijk wanneer producten worden verkocht of geretourneerd. De API kan ook waarschuwingen activeren wanneer voorraadniveaus onder een bepaalde drempel komen, die vervolgens kunnen worden gebruikt om herbestelling of herbevoorrading te vragen.


Denk ook extern

Een andere benadering is om API's te gebruiken om te integreren met leveranciers of distributeurs. Dit kan real-time updates over voorraadniveaus en doorlooptijden voor herbevoorrading mogelijk maken. API's kunnen ook worden gebruikt om het bestelproces te automatiseren, waardoor producten efficiënter en nauwkeuriger kunnen worden besteld.


API's en de klantervaring

We hebben het al eerder over een verbeterde customer experience gehad. API's kunnen ook worden gebruikt om gegevens te verzamelen over verkooptrends en klantgedrag, die beslissingen over voorraadbeheer kunnen onderbouwen. API's kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om bij te houden welke producten goed verkopen en welke niet, zodat retailers hun voorraadniveaus dienovereenkomstig kunnen aanpassen.


Conclusie

Over het algemeen kunnen API's een belangrijke rol spelen bij het helpen van retailers om hun voorraadbeheer te optimaliseren, wat leidt tot meer efficiëntie en winstgevendheid.


We zijn hier om te helpen!

Naarmate u uw API-programma laat groeien en bedrijfskritieke applicaties en front-end-ervaringen met API's begint aan te sturen, heeft u een effectieve manier nodig om deze te beheren en te schalen. Door onze oplossingen en kennis te gebruiken, kunnen we u achter het stuur krijgen, u laten zien hoe u uw prestaties kunt maximaliseren en elke uitdaging waarmee u in de toekomst te maken kunt krijgen aangaan! Als u uw concurrenten voor wilt blijven en extra flexibiliteit wilt bereiken, neem dan vandaag nog contact met ons op om uw mogelijkheden te verkennen.