Blog

API's in de groothandel, wat is de toegevoegde waarde?

Hoewel EDI een bewezen technologie is die efficiënt is en lage kosten heeft, kan het niet alle trends in de markt bijbenen. Hier komen API's om de hoek kijken. Om groothandelsdistributiebedrijven te laten transformeren in digitale ondernemingen, moeten ze API-gebaseerde integratie toepassen.

Als we vandaag naar de groothandel kijken, kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat een goede integratietechnologie fundamenteel is voor hun supply chain-flexibiliteit en distributiesoftware. Maar als we onder de motorkap kijken, zullen we zeker enkele ontbrekende onderdelen vinden om de groei van het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. De meeste groothandelsbedrijven vertrouwen namelijk op standaardtechnologie voor integratie met klanten, leveranciers en logistieke bedrijven via EDI. Hoewel EDI een bewezen technologie is die efficiënt is en lage kosten heeft, kan het niet elke trend waar de markt mee te maken heeft bijbenen. Hier komen API's om de hoek kijken. Om groothandelsdistributiebedrijven te laten transformeren in digitale ondernemingen, moeten ze API-gebaseerde integratie toepassen.

Om een ​​digitaal bedrijf te worden dat proactief kan anticiperen en vorm kan geven aan de vraag, e-commercemogelijkheden kan leveren en de verwachtingen van de klant kan overtreffen voor realtime zichtbaarheid en voorraadbeheer, hebben ze API's nodig die realtime informatie leveren. Net als een modern dashboard in een krachtige Tesla.

Hieronder vindt u de top vijf van gebieden waar API-integratie economische waarde kan creëren voor groothandelsdistributeurs.


1. Snelle Onboarding

Verkoop- en IT-teams hebben een geïntegreerde strategie nodig voor een naadloze onboarding van zowel zakelijke klanten als hun eindgebruikers. In de competitieve wereld van vandaag kost het veel moeite en tijd voor verkoop en marketing om een ​​nieuwe klant binnen te halen. Er is een eindig venster wanneer er een kans is om de nieuwe klant aan boord te krijgen en volumeactiviteiten op te schalen. Toch missen veel operationele en IT-teams dat venster vanwege trage onboarding-processen met rigide (vaak handmatige) technologieën. Als gevolg hiervan kunnen nieuwe relaties op het verkeerde been worden gezet.

Een API-integratieplatform met naadloze integratiemogelijkheden met backoffice-applicaties plus de mogelijkheid om bestellingen van klantsystemen te consumeren (evenals EDI-bestellingen wanneer dat de verplichte benadering van de klant is; EDI is tegenwoordig echt een subset van API-beheer) kan schakel onboarding in uren of dagen in in plaats van meerdere weken.


2. Order-to-Cash ondersteuning

De volledige EDI-processen voor het ontvangen van inkooporders (ORDERS), het verstrekken van vooraankondigingen (DESADV), facturen (INVOIC) en alle bijbehorende bevestigingen kunnen worden vervangen door directe tweerichtingscommunicatie met API's uit moderne ERP-systemen die kunnen worden geïntegreerd via de juiste oplossing. API's kunnen ook realtime voorraadstatusinformatie mogelijk maken, die steeds waardevoller wordt voor B2B-klanten.


3. End-to-End zichtbaarheid

Wie wil er nu geen end-to-end zichtbaarheid? Hoewel EDI behoorlijk ver komt, kunnen API's dat verhogen tot 100% realtime transactiezichtbaarheid voor alle bestellingen, facturen en voorraadstatussen voor klanten. Verder kunnen API's worden geïntegreerd met zichtbaarheidsplatforms en realtime updates bieden over locatie- en routetrackinginformatie.


4. E-Commerce API en Omnichannel ondersteuning

Omnichannel wordt steeds belangrijker voor de groothandel en voor retail. Maar hoe levert u de complete digitale ervaring voor e-commerce en omnichannel-ondersteuning? Standaard MFT- of EDI-oplossingen zijn niet voldoende om ervoor te zorgen dat u concurrerend blijft, API's kunnen u precies bieden wat u nodig hebt. Van e-commerce API-integraties tot productcatalogi, ERP, magazijnbeheer en voorraadbeheersystemen, klanten kunnen volledige toegang krijgen tot productinformatie, het volgen van bestellingen, voorraadstatus, locatie-updates en de mogelijkheid om overal (online of winkel) te kopen en overal te voldoen ( winkel of rechtstreeks naar de consument).


5. Back-End Applicatie Integratie

API's bieden veel nieuwe mogelijkheden, maar kunnen ook worden gebruikt om back-end applicaties (SaaS en Legacy) naadloos te integreren in een digitaal order-to-cash en/of procure-to-pay proces. API's gaan zelfs verder met de mogelijkheid om in realtime actuele productprijzen, productdetails, ordertracering en realtime voorraadinformatie te extraheren om digitalisering van supply chain-processen mogelijk te maken.

Een API SaaS-platform maakt ook een nieuw niveau van aanpasbaarheid mogelijk. Een SaaS-toepassing heeft bijvoorbeeld misschien niet de exacte interface die nodig is voor een bepaalde businesscase voor groothandelsdistributie, maar door gebruik te maken van op API gebaseerde integratiemogelijkheden, kan een aangepaste extensie ter ondersteuning van de vereiste businesscase efficiënt worden ontwikkeld en geïmplementeerd.


Ga weer zelf achter het stuur zitten!

Hieruit moet duidelijk worden dat voor bedrijven in de groothandelsdistributie om echt in de bestuurdersstoel te springen, ze een visie, strategie en plan voor ecosysteemintegratie nodig hebben. Waar u ook begint (d.w.z. welke integratieoplossing er op dit moment "onder de motorkap" is in uw bedrijf), een API-first-strategie zal u het beste helpen om de toekomst in te gaan en om hobbels in de weg te manoeuvreren.

Cleo stuurt deze visie al enige tijd aan en door hun oplossingen te combineren met onze kennis kunnen we u weer achter het stuur krijgen, u laten zien hoe u uw prestaties kunt maximaliseren en kunt u elke uitdaging waarmee u in de toekomst te maken zal krijgen aangaan! Als u uw concurrenten voor wilt blijven en extra flexibiliteit wilt bereiken, neem dan vandaag nog contact met ons op om uw mogelijkheden te verkennen.