Blog

ANSI X12 vs EDIFACT, wat is het verschil?

Onlangs hebben we het gehad over EDIFACT, wat het is en welke voordelen het biedt voor uw organisatie. Nu duiken we verder de diepte in door 2 meest voorkomende documenttypes tegenover elkaar te zetten, namelijk ASC X12 (X12) en UN/EDIFACT (EDIFACT). 

Onlangs hebben we het gehad over EDIFACT, wat het is en welke voordelen het biedt voor uw organisatie. Nu duiken we verder de diepte in door 2 meest voorkomende documenttypes tegenover elkaar te zetten, namelijk ASC X12 (X12) en UN/EDIFACT (EDIFACT).

De twee standaarden lijken veel op elkaar en verschillen voornamelijk in hun gebruikssituaties en terminologie. Hier zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee populaire EDI-documentformaten.


EDI-normen in Europa en Noord Amerika

Het eerste verschil tussen de twee EDI-standaarden is de geografische locatie van gebruikers.

– X12 wordt voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten en Noord-Amerika in het algemeen.

– EDIFACT wordt vooral gebruikt door bedrijven in Europa en Azië.


Ontwikkelaars van de ANSI X12- en EDIFACT-standaard

ANSI ASC X12 Standard is ontwikkeld en onderhouden door het Accredited Standards Committee X12 (ook bekend als ASC X12), gecharterd door het American National Standards Institute (ANSI) in 1979.

EDIFACT – Elektronische gegevensuitwisseling voor administratie, handel en transport. Deze norm is ontwikkeld en ondersteund door twee internationale organisaties: de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) en de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO).


EDI-terminologieën

Ondanks dat ze erg op elkaar lijken, hebben ANSI X12 en EDIFACT verschillende terminologieën. Onderstaande tabel laat het verschil tussen beide standaarden zien:


Documentstructuur

Conceptueel zijn EDIFACT en X12 vergelijkbaar. Beide gebruiken grotendeels dezelfde berichtenstructuur, maar gewoon een andere terminologie.

De onderstaande afbeelding toont de structuur van X12- en EDIFACT-documenten die Interchange, Functional Group, Transaction set bevatten.

X12 Transactienummer en EDIFACT ID

Een ander verschil is de benaming van de verschillende berichttypes. In de ANSI X12-standaard hebben alle berichten 3-cijferige nummers, bijvoorbeeld 810 voor een factuur, 846 voor een inventarisaanvraag en -advies, 856 voor geavanceerde scheepskennisgeving.

Volgens de EDIFACT-regel moet de naam van het document beperkt zijn tot 6 letters, bijvoorbeeld INVOIC afgeleid van het woord Invoice, INVRPT voor Inventory report, DESADV is de afkorting voor Despatch Advice.


Verschillende soorten EDI-documenten

De volgende tabel bevat enkele van de belangrijkste EDI X12-transactiesets met de bijbehorende EDIFACT-berichten:

Conclusie

Zoals u kunt zien, lijken X12 en EDIFACT erg op elkaar. Als u de concepten in de ene kent, kunt u de andere overnemen door wat nieuwe terminologie op te frissen.

Mocht u daarentegen hier niet de kennis voor in huis hebben assisteren wij u graag. Sinds 1999 is ECS International de betrouwbare partner in Nederland als het aankomt op data transformatie, integratie en communicatie. Met een op maat gesneden advies implementeren wij snel en efficiënt de juiste oplossing zodat u ontzorgt wordt en soepele digitale communicatie met interne en externe partners gerealiseerd wordt.

Wilt u meer weten over EDI-oplossingen en welke voordelen deze voor uw organisatie zullen opleveren? Neem dan vandaag nog contact met ons op.