EDI integratie

Electronic Data Interchange (EDI) is een elektronische communicatiemethode die standaarden biedt voor de uitwisseling van data via elektronische weg. Door dezelfde standaarden te adopteren kunnen organisaties digitale documenten uitwisselen zoals inkoop orders, facturen, pakbrieven, douane documenten, voorraadinformatie etc. EDI integratie biedt een technische basis voor geautomatiseerde ‘conversaties’ tussen twee entiteiten, binnen of buiten de organisatie. De term EDI omvat het volledige proces van data uitwisseling inclusief de verzending, berichtenstroom, documentformaat en de software die wordt gebruikt om de documenten te interpreteren.

EDI integratie
De voordelen van EDI
De voordelen van de overgang van een papier gebaseerde uitwisseling van documenten naar een digitale biedt grote voordelen. Organisaties die EDI implementeren zijn in staat hun kosten te reduceren, de snelheid te vergroten, fouten te verminderen en de samenwerking met hun business partners te verbeteren.

EDI standaarden
EDI bestaat al meer dan 30 jaar en er zijn vele EDI standaarden, waarvan sommige zijn ontwikkeld voor specifieke bedrijfstakken of regio’s. Een aantal van de belangrijkste EDI standaarden zijn:
–    De door UN aanbevolen UN/EDIFACT is de enige internationale standaard en is de belangrijkste standaard buiten Noord Amerika.
–    De standaard ANSI ASC X12 (X12) is de belangrijkste in Noord Amerika.
–    GS1 EDI is een set standaarden die is ontwikkeld door GS1, met een dominante positie in global supply chains.
–    De TRADACOMS standaard is ontwikkeld door de ANA (Article Number Association, tegenwoordig GS1 UK genoemd). Deze standaard is dominant in de retail industrie in het Verenigd Koninkrijk.
–    De ODETTE standaard wordt gebruikt binnen de Europese automobiel industrie.
–    De VDA standaard wordt ook gebruikt binnen de Europese automobiel industrie, voornamelijk in Duitsland.
–    HL7 is een semantische interoperability standaard die wordt gebruikt voor gezondheidszorg data.

EDI integratie oplossingen
Wilt u ook de snelheid van samenwerken en informatie delen vergroten? Maak dan kennis met onze EDI integratie oplossing Cleo Clarify.