Integration Platforms as a Service maken een digitale transformatie nog haalbaarder

Wat is iPaaS? Een iPaaS – (Integration Platform as a Service) is een centraal platform dat cloudapplicaties managet, beheert en integreert. Het gebruikt daarbij verschillende tools die cloudapplicaties en diensten met elkaar verbindt en integratiestromen controleert. Bedrijven gebruiken iPaaS om productie te schalen, productfunctionaliteit toe te voegen en SaaS- en on-premise applicatie integratie te structureren, om zo de waarde van bedrijfsrelaties te vergroten.

Drie integratiemodellen waarvoor iPaaS geschikt is

B2B Ecosysteem Integratie
Moderne B2B integratie technologie helpt bij het creëren van een ecosysteem van multi-enterprise communicatie en bedrijfscontinuïteit. Hierdoor is het ecosysteem in staat om een naadloze data uitwisseling te verzorgen, te beheren en te automatiseren. Niet alleen binnen het bedrijf zelf, maar ook naar buiten toe. Een domein specifiek iPaaS-platform stelt een organisatie in staat om de alsmaar groeiende interactie-eisen met partners en klanten te verzorgen, data tussen uiteenlopende interne systemen te delen en clouddiensten en -applicaties op een handelbare manier te verbinden en te integreren.

Hybride Integratie
Een iPaaS-platform stelt daarnaast bedrijven in staat om de integratieprocessen van ‘ground-to-cloud’ en ‘cloud-to-cloud’ te versnellen en zo eenvoudig applicaties, opslag en bedrijfsplatformen te integreren. Of deze nu in de cloud staan of op on-premise servers. Dankzij iPaaS is het makkelijker dan ooit om achter een firewall een hybride en beveiligde verbinding tussen Software as a Service (SaaS) diensten en andere cloudapplicaties met on-premise applicaties te leggen.

Applicatie Integratie
Een van de grootste uitdagingen die bedrijven vandaag de dag moeten trotseren, is de snelle toename van het aantal cloudapplicaties binnen de organisatie. Een iPaaS is vaak de eerste verdedigingslijn daarin, omdat het de mogelijkheid biedt om de integratie tussen applicaties te verenigen. Daarmee wordt samenhang gecreëerd tussen alle data die binnen de organisatie aanwezig is.

Wat zijn de functionaliteiten van iPaaS?

Hoewel de mogelijkheden van iPaaS eindeloos lijken de zijn, blijft de belangrijkste vraag toch: “Wat maakt een iPaaS nu echt een iPaaS?” Er zijn heel wat functionaliteiten die de basis vormen van een iPaaS. Volgens Gartner’s ‘2017 Magic Quadrant for Enterprise Integration Platform as a Service, moet een iPaaS in ieder geval de volgende basisfunctionaliteiten bevatten om zich een echt iPaaS-platform te noemen:

– Dataconnectiviteit. Daaronder valt onder meer:

  • Het kunnen verwerken van beveiligde communicatieprotocollen, zoals FTP/SFTP, HTTP/S, AS2/AS3/AS4 en OFTP/OFTP2
  • Het hebben van applicatie connectoren en adapters voor zowel SaaS- als on-premise applicaties
  • Het kunnen verwerken van dataformats zoals XML, JSON en ASN.1
  • Het kunnen verwerken van datastandaarden zoals EDI, EDIFACT, HL7 en SWIFT
  • Het kunnen verwerken van IoT-protocollen zoals AMQP

-Data mapping en data transformatie

-De zekerheid van de gegevenskwaliteit

-Routering en orkestreren van de data

-Integratiestroom ontwikkeling en levenscyclus management tools bevatten

Hoe kan uw organisatie van iPaaS profiteren?

Nu steeds meer bedrijven overstappen naar vormen van Cloud computing, rijst de uitdaging om alle verschillende applicaties en bedrijfsprocessen effectief in goede banen te leiden. Meerdere Cloudsystemen met elkaar integreren kan soms voor veel hoofdpijn zorgen bij IT-afdelingen. iPaaS is bij uitstek geschikt om al deze Cloudservices naadloos en eenvoudig te beheren en met elkaar te integreren. Het is dan ook een van de redenen dat het gebruik van iPaaS-platformen zo sterk groeit.

Connectie, connectie, connectie

De aantrekkingskracht van iPaaS is dat het de mogelijkheid biedt om alles wat binnen een organisatie verbonden moet worden, met elkaar kan verbinden. Een iPaaS-platform stelt bedrijven in staat om een breed scala aan cloud- en on-premise diensten te integreren. Dit heeft als voordeel dat dit hybride datastromen kan faciliteren, data synchroniseren, operationele workflows verbeteren en meer inzicht te verschaffen.

Houd de kosten laag!

Zelf bouwen of toch aanschaffen? Dat is de eeuwige vraag voor een IT-afdeling. Bedrijven die een leger aan ontwikkelaars in huis houden om een zelfgemaakt systeem te ontwerpen en te onderhouden, zien vaak kosten de pan uit rijzen. Maar aan de andere kant kan de inhuur van consultants om op maat gemaakte verbindingen met externe providers te creëren, ook flink in de papieren lopen. Met iPaaS heeft een onderneming meer flexibiliteit om de kosten te drukken, omdat het een service is met abonnementsvormen, en onderhoud dus niet meer in huis hoeft worden uitgevoerd.

API Management

Om als bedrijf snel en efficiënt realtime data te kunnen benaderen en te delen, is het cruciaal om een zekere mate van API-management als functionaliteit te hebben. Met iPaaS hebben bedrijven één platform om alle API’s te beheren en te schalen naar wat noodzakelijk is. Organisaties hebben zo de mogelijkheid om API’s te creëren, in te zetten en te beheren, en tegelijkertijd nieuwe functies en tools toe te voegen.

Beveilig uw organisatie

Een iPaaS-oplossing biedt daarnaast ook een goede nachtrust voor bedrijven, omdat ze zeker weten dat alle systemen en applicaties goed beveiligd zijn; ook applicaties die in de Cloud staan. Een uitgebreide iPaaS-oplossing zorgt zelfs voor minder risico op een datalek.

Dankzij de vraag naar meer gestroomlijnde en toegankelijkere integratieoplossingen, krijgt iPaaS een steeds prominenter rol. Hierdoor zijn er voor organisaties steeds meer wegen naar een succesvolle, digitale integratie en uiteindelijk transformatie. Neem gerust contact op met onze experts als u vragen heeft over iPaaS.