Dit zijn de 5 beste ideeën van de Logistiek Dag 2019

Ieder jaar komen de grootste Nederlandse logistieke bedrijven bij elkaar op de Logistiek Dag. Met ruim 180 deelnemers en een sterke lijst van gastsprekers, verliep ook dit jaar de dag zoals een goed logistiek bedrijf zou moeten lopen; met veel communicatie en een sterke organisatie. Jeroen, onze Business Developer bij ECS, was verrast door alle bruikbare informatie die in deze dag voorbij kwam. Deze vijf zaken zijn hem het sterkst bijgebleven:

Take a Look at the Top 5 Ideas from Logistics Day 2019

1. U kunt geen Logistiek doen zonder IT/Digitale transformatie: Spreker Machiel Roelofsen van Koninklijke Rotra sprak over de digitale transformatie bij zijn bedrijf. Hun digitale transformatie is een reis die al sinds de jaren ’90 loopt, toen ze hun eerste grote investeringen in IT en software deden. Rotra creëerde haar eigen ERP-systeem, waarna ze de focus op business intelligence verlegde. Onder meer via TMS en WMS leveranciers om op deze manier expeditie-routes te optimaliseren. Machiel’s belangrijkste punt was dat logistieke bedrijven veel meer een IT-bedrijf moeten worden om te kunnen overleven. De IT-factor wordt alsmaar belangrijker en bedrijven als Koninklijke Rotra profiteren ervan als ze IT een belangrijke rol in hun logistieke operatie geven.

2. U hebt nog steeds mensen nodig: Een goede infrastructuur, de juiste strategie en mindset hebben is één, maar sociale innovatie is net zo belangrijk. Het is belangrijk dat mensen ‘samenwerken’ met de IT, zodat de technologie ook doet wat we willen. 25% is het werk van techniek, 75% is het werk van mensen! Het is goed eraan herinnerd te worden dat mensen nog steeds belangrijk zijn in de Logistiek.

3. Denk out-of-the-(Hello Fresh)box: Een andere spreker tijdens de Logistiek Dag was Pauwel Wietsema, de COO van Hello Fresh. Dit bedrijf heeft in 7 jaar tijd ruim twee miljoen klanten in 12 landen aan zich weten te binden, 16 distributiecentra gerealiseerd en één miljard datapunten verzameld. Het grote voordeel voor dit soort jonge bedrijven is dat ze direct met de nieuwste technieken kunnen starten en deze niet hoeven samen te voegen met al bestaande systemen. Voor hun Ecosysteem Integratie kijk Hello Fresh vooral van buiten naar binnen, met hun klanten als vertrekpunt. Het opzetten van een eigen bestelnetwerk met elektrische busjes en scooters, was pas het begin van hun digitale en duurzame innovatie. Veel van de nieuwe high tech IT-snufjes waar we veel over horen, zoals ‘machine learning’, AI en sensortechniek, worden door Hello Fresh al gebruikt. Het bedrijf is een goed voorbeeld van wat ‘out-of-the-box’ denken in een korte tijd kan bereiken.

4. ‘Bezitten’ is uit, ‘gebruiken’ is in: Volgens Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan Nyenrode, is ‘bezitten’ officieel uit en ‘toegang’ in. Het is echt niet meer noodzakelijk om software in eigendom te hebben, zo lang u er maar wel toegang tot hebt. Software as a Service (SaaS) wordt steeds groter. Nu veel meer IT onderdelen als service of abonnementsvorm worden aangeboden, is het logistieke software landschap aan het veranderen waardoor nieuwe mogelijkheden en effectieve betaalmodellen ontstaan.

5. Transparantie is alles: Het verhaal van NPRC binnenvaart directeur dr. Stefan Meussen ging vooral over de noodzaak van transparantie in de logistiek. Als één van de innovatie leiders in de sector, vindt het bedrijf dat delen erbij hoort. Het duidelijk in kaart brengen van kosten, dienstregelingen en risico’s voor niet alleen uw eigen bedrijf maar ook uw partners en klanten, is essentieel voor uw succes. Klanten willen weten waarom zaken gaan zoals ze gaan. Dankzij de digitale innovatie en ‘big-data’ is dat nu ook mogelijk. Hoe uw bedrijft werkt, moet geen geheim zijn. Daarnaast kunnen andere bedrijven – en andere sectoren – ervan leren, en dat brengt de hele logistieke sector verder.

Het geeft een zeker gevoel dat de grote namen in de Nederlandse logistieke sector innovatie omarmen. Zeker als uit recentelijke onderzoek door EVOfenedex blijkt dat van de 260 ondervraagde supply chain managers, het merendeel ver achterloopt met de digitale transformatie en daar nog steeds overweldigd door wordt.

Dank aan Jeroen, dat hij ECS International vertegenwoordigde op de Logistiek Dag 2019. Als u meer te weten wilt komen over hoe een digitale transformatie uw logistieke bedrijf aan de top kan brengen, staan wij uiteraard voor u klaar!