3 Manieren om data nu echt op één te zetten

Het effectief inzetten van data blijft in de transport- en logistiek sector een heikel punt. In hun jaarlijkse analyse van de Transport en Logistiek (T&L) in Nederland brengt onderzoeksbureau Panteia dan ook een duidelijk punt naar voren: als het gaat om het implementeren van data gedreven IT -strategieën, moet de logistiek echt gas bijgeven anders wordt het heel snel ingehaald.

De bevindingen van Panteia zijn voor ons geen grote verrassing. In onze blogs van het afgelopen jaar hebben we regelmatig aangegeven welke veranderingen T&L moet maken om aangehaakt te blijven bij de digitale innovatie in de sector en hoe deze nieuwe technologieën geïntegreerd kunnen worden in bestaande logistieke infrastructuren.

Er zijn verschillende stappen die elk logistiek bedrijf kan nemen om een ‘data-first’-strategie te ontwerpen dat vrijwel elk aspect van de onderneming zal verbeteren.
Dit zijn 3 manieren om data op één te zetten in 2019:

  1. Investeer in automatisering en data analyse, en begrijp hoe deze investeringen uw bedrijf op de lange termijn zullen helpen. Geen enkel andere vernieuwing zal u een return on investment geven zoals geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Zeker in T&L, waar er constante communicatie is, kunnen gemiste berichten of miscommunicatie de marges enorm onder druk zetten.
  2. Creëer een team van IT-specialisten of roep de hulp van experts in, zodat de integratie van systemen gegarandeerd is en data op een nuttige manier kan worden ingezet. Het achter de hand hebben van experts die kunnen helpen bij het bouwen en onderhouden van hoogwaardige, complexe infrastructuren, maakt de onzekerheid en terughoudendheid rond een bedrijfstransformatie een stuk kleiner.
  3. Durf buiten de gebaande paden te denken als het gaat om nieuwe producten en diensten, en blijf zo voorop lopen met innovatie. Niet elk nieuw product dat op de markt komt zal bij u passen, maar zelfs maar één goede oplossing kan al uw bedrijfsproblemen wegnemen als het gaat om veilige communicatie, integratie en het effectief gebruik van data.Door alle innovaties die we dagelijks voorbij zien komen, is er geen reden meer waarom data niet voorop komen te staan. Dit kan namelijk op een dusdanige manier worden ingezet dat niet alleen bedrijfsfuncties verbeteren, maar uiteindelijk ook wat er onder de streep overblijft. Investeren in data, systemen integreren en nieuwe oplossingen uitproberen kunnen net dat extra zetje zijn dat uw logistieke bedrijf nodig heeft om vol 2019 in te gaan.

Er zijn vele manieren om uw bedrijf ‘data-first’ te laten werken. Het kan onder meer door het gebruiken van het AS4 berichtenplatform, de implementatie van geautomatiseerde data uitwisseling via iSHARE, of uw bedrijf omvormen naar een hybride of Cloud-gebaseerde oplossing. Er zijn ontzettend veel stukjes in de digitale transformatie-puzzel en wij kunnen u helpen de puzzel compleet te maken.

Als uw bedrijf in 2019 data op de eerste plaats wilt zetten, neem dan vandaag nog contact met ons, zodat we samen de beste strategie kunnen uitwerken.